Política

Junqueras defensa davant Llarena el dret a l’autodeterminació

El vicepresident només respon les preguntes del seu lletrat durant la vista on se li comunica el processament

Assegura que no s’ha destinat “ni un cèntim” per a l’1-O i que no van “tolerar ni promoure” cap acció violenta

La declaració indagatòria d’Oriol Junqueras davant el Tribunal Suprem ha durat uns 40 minuts i el vicepresident destituït només ha respost a les preguntes del seu lletrat, Andreu van den Eynde. Segons fonts presents a la declaració, Junqueras ha defensat el dret a l’autodeterminació i que convocar un referèndum no és delicte. A més, també ha assegurat que no s’ha destinat “ni un cèntim” a l’organització de l’1-O i també s’ha referit a la violència policial d’aquell dia. Ha afirmat davant el jutge que va ser “intolerable” i ha defensat que mai va “ni promoure ni tolerar ni assumit com a possible” cap acció violenta des del Govern per assumir els seus fins possibles. Després de Junqueras, ha començat la declaració indagatòria de Jordi Sànchez. El darrer en comparèixer davant el jutge serà Jordi Cuixart. Per primer cop, a la sala també hi és l’advocat de Carles Puigdemont, Jaume Alonso-Cuevillas, després que Llarena hagi deixat al president destituït personar-se a la causa. (Aquesta notícia modifica l’anterior, amb nova informació sobre fonts presents a la declaració)

La declaració indagatòria ha durat uns 40 minuts i Junqueras ha pogut exposar el seu posicionament davant Llarena. A preguntes del seu lletrat, ha defensat que ERC fa dècades que defensa un programa independentista i que mai abans s’havia qüestionat.

En aquesta línia, ha emmarcat en la política el conflicte català i ha dit que sempre s’hauria d’haver defensat des de la política i no portar-lo davant els jutge “ni molt menys criminalitzar-lo”. A més, Junqueras ha defensat el dret a l’autodeterminació de Catalunya i que defensar la independència i promoure-la és legal.

Així mateix, i segons aquestes fonts, el vicepresident destituït ha defensat el seu caràcter pacifista i també s’ha referit als intents de buscar un acord amb l’Estat, que no van ser exitosos. En aquesta línia, ha negat que hagi existit violència i ha afirmat que des del Govern no es va “ni promoure, ni tolerat ni assumit com a possible” una actuació violenta per aconseguir les finalitats independentistes.

Nega la malversació

Junqueras també ha negat la malversació i ha assegurat que no s’ha destinat ni un “cèntim” a l’organització del referèndum. Sobre l’1-O, ha assegurat que era una votació massiva que no es podia reprimir per la força i, per això, ha criticat la violència exercida pels cossos i forces de seguretat de l’Estat. Segons aquestes fonts, hauria dit que és “inadmissible”. A preguntes del seu lletrat, també ha defensat que convocar el referèndum no era delicte.

També ha exposat queixes sobre el procediment judicial, ja que ha al·legat que no hauria d’estar jutjat al Suprem sinó al TSJC per poder tenir així l’opció que la seva sentència pugui estar revisada per un estament superior. A més, ha expressat les dificultats que té per preparar des de la presó la seva estratègia de defensa.

Vulneració de drets

Una altra de les queixes del vicepresident destituït expressada davant Llarena ha estat que el procés judicial vol anular un moviment polític i que està retallant drets polítics.

En conseqüència de tot plegat, ha expressat que no considera que el seu processament s’ajusti a la legalitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia