Política

diada de l'onze de setembre

Salt: reivindicant la diversitat

Més de 200 voluntaris treballen des de fa setmanes per convertir l'acte de l'11-S en la mobilització més gran de la història a les comarques gironines

Salt, la quarta població de Catalunya amb una taxa més alta d'estrangers –un 38,18% dels habitants ho són, segons les últimes dades de l'Idescat–, ha estat escollida per l'ANC i Òmnium per representar aquesta Diada la república de la solidaritat i la diversitat en l'acte descentralitzat A punt. Una decisió que des de la població gironina s'ha acollit amb molta il·lusió. “Des del primer dia està anant tot molt bé. En la primera reunió de voluntaris, vam omplir la sala de gom a gom. L'Ajuntament també s'hi va abocar des de l'inici i estem anant tots a l'una”, destacava fa uns dies la coordinadora de l'ANC de Salt, Carme Cunillera. Des de fa setmanes, més de 200 voluntaris treballen distribuïts en cinc comissions perquè tot l'engranatge funcioni a la perfecció, i el consistori del municipi, governat per ERC i IpS-CUP, s'hi ha abocat posant-hi a treballar tot l'equip de govern en ple. L'alcalde, Jordi Viñas, subratlla que és “una gran oportunitat perquè la gent vingui a Salt, s'hi passegi
i conegui de primera mà com és Salt realment”. En aquest sentit, la fira d'entitats que es farà al matí vol mostrar el teixit associatiu i d'entitats de la vila
i de tota la demarcació, i l'Ajuntament ha muntat també una zona d'esbarjo amb música i menjar en un parc a la tarda, després de l'acte, per afavorir una sortida més esglaonada i que la gent es quedi una estona més al municipi i conegui més espais.

El fet que l'acte de l'ANC i Òmnium a les comarques gironines es faci a Salt ha creat també algunes suspicàcies, no tant per l'elecció de Salt, sinó pel fet que Girona sigui l'única capital de demarcació que no serà seu de cap acte, quan justament és, de les quatre, la que té un consistori més “clarament independentista”, com va reivindicar fa uns dies l'alcaldessa de la ciutat, Marta Madrenas (CiU), que es va mostrar “sorpresa”, però va remarcar que no volia obrir un debat i que estan col·laborant en tot amb Salt.

L'Ajuntament de Salt ha destacat sempre que col·labora al màxim amb Girona –i amb la resta de poblacions gironines, amb les quals hi ha una important tasca de coordinació de cara a l'11-S– i deixa clar que l'elecció és “una estratègia de l'ANC” i no una petició de la vila. L'alcalde, però, remarca que Salt és “un reflex del que serà la societat del segle XXI”, i que l'acte és una bona ocasió “per sumar gent al procés i perquè la població que no és d'origen català se'n senti partícip i s'hi impliqui”. En aquest sentit, subratlla: “També formen part del país i amb
ells hem de construir el nou país. O sumem tots o no ens en sortirem.”

En un sentit semblant s'ha manifestat el president d'Òmnium Gironès, Sergi Font, que ha afirmat fa poc a l'ACN que “Salt
és un tema de país i fer-hi la Diada és una oportunitat per visualitzar la situació i fer-ho en positiu”. Així, Font assenyala que els organitzadors de l'acte de la Diada veuen Salt com un bon reflex del país com a “societat oberta, cohesionadora i transversal”.

Unes 60.000 persones

L'acte de Salt es farà al llarg d'1,2 km al passeig Països Catalans. El recorregut s'ha dividit en sis trams, un per a cadascuna de les sis comarques gironines que hi estan convocades: el tram 21, per al Gironès; el tram 22, per a la Selva; el tram 23, per a l'Alt Empordà; el tram 24, per al Baix Empordà; el tram 25, per a la Garrotxa, i el tram 26, per a la Selva. L'ANC hi preveu reunir unes 60.000 persones, tenint en compte el nombre de gironins inscrits en els últims 11-S. Això la convertirà en la mobilització més important de les comarques gironines.

I si Salt treballa de valent des de fa setmanes amb vista a l'acte de la Diada, també ho fan la resta d'assemblees locals de l'ANC de la demarcació, que han muntat desenes d'autocars, així com els municipis més propers, que han organitzat marxes a peu –com la que es farà des de Girona– i en bicicleta. Entre les iniciatives curioses, destaca una rua de “cotxes engalanats” des de l'Empordà.


A punt


per a la Diada

LES FRASES

Des del primer dia està anant tot molt bé. En la primera reunió de voluntaris, vam omplir la sala de gom a gom
Carme Cunillera
Coordinadora de l'anc de salt
Salt és un tema de país i fer-hi la Diada és una oportunitat per visualitzar la situació i fer-ho en positiu
Sergi Font
president d'òmnium gironès
És una gran oportunitat perquè la gent vingui a Salt i conegui de primera mà com és realment
Jordi Viñas
ALCALDE DE SALT

Actes commemoratius en molts municipis gironins

R. E

Al marge de la concentració de Salt, la Diada d'aquest any se celebrarà també amb actes institucionals en molts municipis. Per exemple, a Girona tenen prevista l'habitual commemoració que organitzen conjuntament l'Ajuntament, la Diputació i la Generalitat. A més, algunes entitats faran el seu propi acte a la plaça del Vi.

A Figueres, per la seva banda, l'Ajuntament ha programat la commemoració davant del monument dels Drets dels Pobles, situat a la confluència de la plaça Frederic Marès i l'avinguda Salvador Dalí.

A Olot, aquest any no hi haurà ni l'habitual conferència ni la baixada de torxes des de Sant Francesc del dia 10 a la nit. Aquest darrer esdeveniment s'ha anul·lat perquè aquest cop s'escau en plena festa major. Sí que es manté –encara no s'ha fet saber el dia concret– la distribució de senyeres a tots els ajuntaments de la Garrotxa, que des de fa uns anys organitza el Consell Comarcal, perquè les hissin als seus municipis. Paral·lelament, Òmnium entregarà una estelada als ajuntaments que ho desitgin.

Un dels actes més emotius de la Diada a les comarques de Girona tornarà a ser l'ofrena floral que es farà a la tomba del president Josep Irla, a Sant Feliu de Guíxols.

A Ripoll també faran una ofrena floral davant d'una tomba, en aquest cas, la del comte Guifré.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia