Política

diada de l'onze de setembre

La Diada s'explica al món

L'Assemblea endega una setmana d'actes intensius arreu, tant de caràcter polític com lúdic, per donar a conèixer les reivindicacions sobiranistes

En paral·lel es difondrà una campanya publicitària sobre Catalunya

L'interès creixent que les espectaculars manifestacions de la Diada han generat en els últims anys a tot el món ha estat paral·lel a la mobilització dels catalans que viuen fora del país, un col·lectiu que ja supera el mig milió i que també ha volgut aportar el seu granet de sorra per fer visible la reivindicació sobiranista arreu. Fins ara les assemblees exteriors de l'ANC –n'hi ha una quarantena de reconegudes– havien vehiculat aquesta expressió organitzant un seguit de rèpliques de l'acte principal de la Diada en les setmanes anteriors, que alhora servien per escalfar motors i animar la participació a Catalunya.

Enguany, però, aprofitant que l'11-S cau en diumenge i que la majoria de col·lectius es podran reunir aquell mateix dia per celebrar conjuntament la festa, l'ANC ha canviat el format. Tot i que ja s'havia fet algun acte puntual en els últims dies, com ara a Santiago de Xile, el gros arriba ara amb la Setmana Catalana al Món, epígraf darrere el qual des d'ahir –quan va començar a París– fins diumenge s'organitza tot un cicle d'activitats públiques; en general, fòrums de contingut polític sobre el procés en què es pretén la implicació tant de les comunitats catalanes a l'exterior com de la premsa, generadors d'opinió i ciutadania local en general. L'objectiu: difondre i fer més comprensible el moviment cívic que viu Catalunya amb la independència com a objectiu, amb vista a ajudar pel que fa a un eventual reconeixement futur.

Avui recull el testimoni Londres, amb un debat en què participaran diversos càrrecs electes dels partits sobiranistes catalans i que demà donarà pas una taula rodona sobre l'autodeterminació, aquesta en anglès, amb representants del món acadèmic i fins i tot algun polític de l'SNP escocès. Divendres, a més, l'associació Catalans UK ha convidat l'expresident Artur Mas. Successivament, aquests dies també hi haurà debats semblants a Zurich i a Rotterdam, i també a Madrid, dimecres, i Bilbao, dijous.

Dissabte al migdia s'organitzarà un pícnic al Central Park de Nova York, un format de to més lúdic i popular que, de fet, es repetirà diumenge a molts llocs –sense anar més lluny, una vintena als Estats Units, fins i tot a Honolulu–, en general en indrets cèntrics, on també tindrà accés la població local. Entre els que organitza l'ANC i els que munten els casals catalans, es calcula que es podria arribar fàcilment al centenar de ciutats. “La línia exterior és una de les que volem cuidar, i hem notat molt bona receptivitat en les activitats que ja han començat”, resumia divendres el president de l'ANC, Jordi Sànchez.

Campanya a les xarxes

Els actes a l'exterior aniran acompanyats tota la setmana d'una campanya de difusió del país i del seu fet diferencial i es vehicularà, sobretot, a través de xarxes socials com el Twitter, amb l'etiqueta #catalanweek, i a través del perfil de Catalan Assembly. “Es vol parlar sobre el que ha passat i el que passa a Catalunya amb l'ajut del material que han preparat associacions territorials i sectorials”, resumeix Francesca Ferreres, coordinadora del Consells d'Assemblees Exteriors de l'ANC. Es preveu que cada dia estigui destinat a un eix temàtic, que serà des d'explicar la història de Catalunya a les estructures d'estat en construcció, passant per l'associacionisme i temes culturals i festius, i acabant òbviament per continguts sobre el procés d'independència. Així, s'aniran penjant tot un seguit de peces informatives que es complementaran amb articles divulgatius i especialitzats, sobretot en anglès, francès, alemany i castellà.

Cobertura internacional

La repercussió que puguin tenir els actes que es facin a l'exterior, és clar, es vol completar amb la cobertura que els mitjans internacionals facin de la Diada a Catalunya. “Fa tants anys que fem coses tan bèsties que d'expectativa n'hi ha, tot i que potser haurem de compartir espai amb notícies com la manca de govern a l'Estat”, insinua Ferreres. Avui, com ja es va fer en anys anteriors, a Madrid hi haurà una presentació de la mobilització per als corresponsals dels mitjans estrangers, i s'espera que a partir d'aquí creixi el nombre de peticions d'acreditació. Igual que el 2015, a més, l'ANC donarà senyal internacional en directe per satèl·lit de les manifestacions.

Colau serà a la Diada

En la presentació, ja podran dir alguns dels assistents a la mobilització, entre els quals hi haurà l'alcaldessa de Barcelona. Ada Colau, que havia insinuat que participaria a la mobilització, ho va confirmar en una entrevista al diari Ara.“Només vaig deixar d'anar-hi l'any passat perquè hi havia un context electoral en què es demanava el vot per a determinats partits polítics, i vaig pensar que era oportú no ser-hi”, va dir Colau, insistint a rebutjar un referèndum unilateral i posant èmfasi en la necessitat de tornar a reivindicar el dret a decidir. Qui encara valora si anirà a la manifestació de la Diada és el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, que a l'ACN, però, defensava el seu dret a anar-hi.

Fan una festa a París i una bicicletada al passeig de St. Joan

Un centenar de persones de totes les edats, parelles, famílies i molta gent jove van participar ahir en una festa organitzada ahir a la tarda per l'ANCFrance a París, en què va destacar la participació dels Castellers de Paris, els Geperuts, que van donar color i espectacularitats a l'acte amb els seus pilars. Els assistents a l'acte van fer una rotllana-sardana per envoltar els castellers. Es va voler significar, segons un portaveu de l'ANCFrance, la unitat i la tradició, l'esforç i la perseverança, el caràcter democràtic i el futur, el desig de la República Catalana. Els organitzadors van repartir més de 200 fulletons amb informació sobre les raons per la independència de Catalunya, sobre la Diada i informació més concreta sobre l'Assemblea i l'Assemblea de França.

D'altra banda, a Barcelona mig miler de persones van participar en una bicicletada festiva organitzada per l'ANC i Òmnium al passeig de Sant Joan. En un comunicat, Òmnium va explicar que l'acte, fet en el mateix espai que ocuparà la mobilització de la Diada, és un acte per “escalfar motors” de cara a la trobada. El president de l'entitat, Jordi Cuixart, va animar el ciclistes a participar, diumenge que ve, a les manifestacions de Barcelona, Tarragona, Lleida, Berga i Salt per “defensar la democràcia i la legitimitat dels catalans a decidir sobre la independència davant l'immobilisme de l'Estat”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona