Política

diada de l'onze de setembre

Puigdemont anirà a la Diada de l'ANC i Òmnium a Salt

Anuncia en una reunió amb les entitats la voluntat de ser-hi “defugint tot protagonisme”, com farà el govern en ple, tret del conseller d'Interior

Serà el primer cop que hi participa el president

Ja ho havia insinuat el cap de setmana, quan va defensar el seu dret a anar-hi, i ahir ho va fer oficial durant una recepció als presidents de l'ANC, Jordi Sànchez, i d'Òmnium, Jordi Cuixart, abans de difondre-ho en un breu vídeo a Twitter. El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, participarà a Salt en una de les cinc mobilitzacions que, per cinquè any seguit, convoquen les dues entitats per la Diada per reclamar la constitució d'una república catalana. Puigdemont ja havia anat a totes les anteriors quan era alcalde de Girona –fins i tot va noliejar trens per desplaçar-se a Barcelona–, però aquesta serà la primera de les grans manifestacions a què acudeix un president. Tot i donar-hi suport i haver rebut els organitzadors en les hores següents, Artur Mas havia declinat anar a totes les anteriors adduint la condició institucional de representant de tot el poble.

La portaveu del govern, Neus Munté, justificava ahir el dret de Puigdemont perquè, tot i tenir “molt en compte” aquest vessant institucional, “també té dret a manifestar-se com un ciutadà més en un acte unitari, cívic i democràtic”, tal com va fer els anys anteriors, quan ja ho va compatibilitzar amb el càrrec d'alcalde. En aquest sentit, això sí, Munté ja avançava que el president “defugirà tot protagonisme”, que entén que aquell dia “ha de ser de tota la ciutadania”. La consellera de la Presidència, de fet, també avançava que tots els membres del govern –tret del titular d'Interior, Jordi Jané, que haurà de coordinar les tasques de seguretat– aniran a les mobilitzacions que s'organitzen en cinc ciutats, per on es distribuiran segons la seva “adscripció territorial”. Així per exemple, el conseller de Cultura, Santi Vila, també serà a Salt, i el de Justícia, Carles Mundó, anirà a Berga.

Munté defensava la decisió per “l'àmplia coincidència” de la reivindicació amb el “mandat democràtic” del 27-S, i hi afegia com a raó “l'agressivitat” de l'Estat contra el sobiranisme, que “convida” a sortir al carrer, un fet en què van coincidir les entitats que, sense anar més lluny, recordaven les amenaces de la fiscal general dimarts o l'avís ahir que la finalitat independentista del PDC pot anar contra la llei de partits. “Una de les motivacions de la Diada és la denúncia de l'atac permanent protagonitzat per l'Estat, al qual la ciutadania sabrà donar resposta”, indicava Sànchez, que com Cuixart es felicita per l'assistència de Puigdemont, i més a Salt, fet “simbòlic” perquè reforça la seva crida descentralitzada. L'un i l'altre també donaven la benvinguda a l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i a altres batlles de les confluències que també hi seran, per la qual cosa destacaven la major “transversalitat” de la manifestació d'aquest any, sense la tensió electoral de l'anterior, si bé, això sí, deixaven clar que tornarà a tenir un caràcter “inequívocament independentista”.

Vora els 300.000

Sànchez va explicar que el ritme d'inscripcions ha estat “espectacular” des del cap de setmana, amb un creixement “geomètric” que avui les pot dur a les 300.000. Ahir a les nou del matí, segons Vilaweb, superaven les 282.000, unes 80.000 més que divendres. De fet, dimecres es va haver de tancar el registre a Berga, que estava “saturada”, i probablement també calgui fer-ho a Salt, per qüestions logístiques. Per això mateix l'ANC insisteix que tothom que pugui vagi a aquests llocs en autocar i no en vehicle privat. Tot i ser xifres inferiors a les dels últims anys, Sànchez està convençut que tots els trams s'ompliran, i vaticina una mobilització igual d'històrica, ja que la xifra de no inscrits que hi aniran serà més gran que mai.

L'organització va desplegar ahir pancartes amb el lema #apunt en diversos indrets emblemàtics de les cinc ciutats on es farà la Diada per difondre-hi la mobilització.

El president té molt en compte el vessant institucional, però té dret a manifestar-se com un ciutadà més
Neus Munté
consellera de la presidència
Jo hi seré, com cada any, i us encoratjo a ser-hi (..) Cal demostrar que estem a punt per culminar el procés
Carles Puigdemont
president de la generalitat
La presència de Puigdemont i Colau reafirma que serà una de les diades més transversals
Jordi Cuixart
president d'òmnium
La Diada té un gran significat: és la primera després del 27-S i arriba en un moment d'ofensiva intensa
Jordi Sànchez
president de l'anc


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

El Parlament convalida el decret per salvar 1.850 milions dels pressupostos fallits

barcelona
orient mitjà

Creixen els temors d’una incursió de l’exèrcit israelià a Rafah

barcelona
judicial

La Fiscalia de l’Audiència Nacional veu terrorisme al cas del Màgic

barcelona
orient mitjà

Von der Leyen demana a Israel i l’Iran que frenin l’escalada

barcelona
índia

Arrenca el procés electoral més gran i més llarg del món

barcelona

Israel llança un atac limitat de represàlia contra l’Iran

barcelona
Elisabeth Megias
Alcaldessa de Tordera (Junts)

“Volem fer canvis estructurals i de pes dins de l’Ajuntament”

Tordera
Nil Papiol
Alcalde d’Hostalric (Sumem per Hostalric)

“Els ingressos per turisme han pujat un 28% en tres anys”

Hostalric
política

La CE tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid