Política

El govern de Valls congela el gruix d'ordenances fiscals

Manté igual per al 2017 la majoria d'impostos i taxes i tan sols modifica l'IBI i la plusvàlua

L'oposició denuncia que la rebaixa sobre béns immobles no és real

El ple de l'Ajuntament de Valls va aprovar ahir les ordenances fiscals per a l'any 2017, que suposen la congelació del gruix d'impostos i taxes. De fet, la proposta del govern municipal de CiU i ERC tan sols contempla dues modificacions, i a la baixa, pel que fa al tipus de gravamen de l'impost sobre béns immobles (IBI) i sobre la quota tributària que s'aplica a les plusvàlues. Tal com va aprovar el ple inicialment, l'IBI passarà d'un tipus de gravamen del 0,96 al 0,93%, mentre que el tipus de l'impost sobre l'increment del valor dels terrenys de naturalesa urbana es reduirà del tipus màxim del 30% a un 25%.

Però el que el govern explicita com un esforç per reduir la pressió fiscal sobre els ciutadans no és compartit pels grups de l'oposició que, en el seu conjunt, no hi van donar suport. CUP, PSC, PP i Compromís per Valls-ICV van posar sobre la taula dos dels principals retrets que estan repetint en els darrers debats sobre la política fiscal a Valls. D'una banda, que l'aparent reducció de l'IBI no és real, ja que no compensa l'increment del 10% que es fa sobre la base imposable. “Si volen congelar l'IBI, el coeficient a aplicar hauria de ser del 0,87”, va quantificar el regidor popular, Francesc Caballero. D'altra banda, principalment des de la CUP i ICV, es retreu que les ordenances fiscals no són prou progressives en funció dels ingressos ni una “eina de redistribució de riquesa”, tal com afirmen des de la formació cupaire.

Sobre això, l'equip de govern s'acull a l'argument del poc marge de maniobra que la legislació permet per establir polítiques fiscals pròpies. Però recorda que l'any vinent l'Ajuntament destinarà 1 milió d'euros a bonificacions, exempcions, descomptes i mesures fiscals de caràcter social.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia