Política

diada de la constitució

El 6-D serà feiner per a electes d'una quinzena d'ajuntaments

Consistoris governats per ERC, PDECat i la CUP obriran les portes per atendre la ciutadania i alguns faran actes diversos

Valoren el gest promogut per l'AMI però també hi ha crítiques al “test d'independentisme”

L'alcalde d'Òrrius penjarà una estelada al balcó del consistori

Càrrecs electes d'una quinzena de municipis del Maresme, tots governats per ERC, PDECat i la CUP, han anunciat que obriran les portes dels ajuntaments el dia 6 de desembre com a mostra de rebuig a la imposició de l'Estat de la festa obligada de la Constitució Espanyola. La resposta a la crida feta per l'Associació de Municipis per la Independència (AMI) als consistoris de tot el país ha trobat terreny adobat al Maresme, sobretot si es compara amb una acció semblant el passat 12 d'octubre, dia de la Hispanitat, quan només l'Ajuntament d'Argentona –governat per la CUP– va funcionar com un dia laborable més, encara que sense treballadors municipals. Aquest cop ho han confirmat Alella, Arenys de Mar, Arenys de Munt, Argentona, Cabrera, Calella, Canet, Dosrius, el Masnou, Òrrius, Premià de Mar, Sant Pol de Mar, Teià i Vilassar de Mar. Els alcaldes consultats per aquest diari reconeixen que es tracta d'un gest simbòlic, però en defensen la imatge d'unitat que es pot donar del món local davant un estat “que imposa una celebració vinculada a una Constitució encotillada i caduca i que castiga qui s'atreveix a triar lliurement si vol fer festa o no”.

Obrir les portes de la casa gran, però, només serà cosa dels polítics, perquè tots tenen clar que no volen perjudicar el personal laboral. La majoria dedicarà les hores del matí a avançar feina endarrerida de despatx o a atendre els ciutadans que s'hi presentin. “No resulta gens estrany que un polític treballi els dies de festa, perquè estem al servei dels veïns els 365 dies de l'any”, recorda l'alcaldessa d'Arenys de Mar, Annabel Moreno (ERC). L'alcalde d'Òrrius, Jordi Rull (ERC) fa un pas més enllà i anuncia que dimarts vinent, a banda d'estar darrere del seu despatx, penjarà una estelada al balcó de l'ajuntament.

Per la seva banda, l'alcalde argentoní i vicepresident de l'AMI, Eudald Calvo (CUP), va explicar que no es demanarà als funcionaris que treballin perquè “suposa un problema legal i l'acció es mantindrà només en l'esfera política”. “Ens fem responsables de les nostres posicions polítiques i ideològiques”, va dir.

També, però hi ha veus crítiques entre els representants sobiranistes sobre la necessitat o no d'escenificar el rebuig al dia de la Constitució. Una d'aquestes és la de l'alcalde de Llavaneres, Joan Mora. “Potser anem massa a remolc de determinades forces i encara que jo pugui anar a treballar dimarts no crec que qui no hi vagi sigui menys independentista”, va manifestar.

Paradeta solidària a Caldes per a Pro Activa

Els regidors d'ERC del govern de Caldes muntaran una paradeta solidària en benefici de l'ONG Pro Activa Open Arms a l'entrada de l'Ajuntament. També està previst que es llegeixi un manifest. L'alcaldessa, Rosa Pou, explica que obrir l'Ajuntament sense els treballadors “sembla un acte de cara a la galeria”.

Presentació als veïns de l'app Calella a punt

L'Ajuntament de Calella presentarà en públic l'aplicació per a mòbils Calella a punt, que permetrà als veïns interactuar amb el consistori. El sistema, entès com una eina “per millorar el dia a dia de l'administració”, rebrà les incidències que hi hagi a la via pública a través de les imatges i la localització del lloc.

El Masnou farà la lectura del manifest

Des del Masnou, també al Baix Maresme i governat per ERC i CiU, també es preveu obrir l'Ajuntament “una estona” per tal que els regidors que ho desitgin hi puguin anar a treballar. A banda, a les dotze del migdia hi ha prevista una concentració que precedirà la lectura d'un manifest.

Despatxos per als regidors a Premià de Mar

Per la seva banda, l'Ajuntament de Premià de Mar oferirà els seus despatxos municipals als regidors que hi vulguin anar per atendre la ciutadania. En aquest cas, els interessats a acudir a les dependències municipals ho hauran de sol·licitar mitjançant un formulari que trobaran al web.

El govern de Teià es reunirà i atendrà visites

L'agenda del govern de Teià (CAT-ERC i CiU) es mantindrà al matí. Des de l'Ajuntament ja s'ha anunciat que està prevista la reunió de l'executiu local a la casa consistorial. Després els càrrecs electes tenen previst atendre les visites concertades de tots els ciutadans que vulguin anar a l'Ajuntament.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia