Política

Municipal

Rebuig a retirar les plaques franquistes i al referèndum

El PSC, Ciutadans i el PP es tornen a aliar a la Paeria per tombar les propostes polítiques dels grups de l'oposició

Llum verd a modificar el planejament de Lleida per obrir un vial cap a Torre Salses

El ple de la Paeria va rebutjar ahir una moció que reivindicava el dret a decidir i el referèndum d'independència a Catalunya, així com el suport de la ciutat als càrrecs electes imputats pel 9-N. Un cop més, l'aliança de l'equip de govern del PSC amb Ciutadans i el PP va permetre tombar la moció que havien presentat el PDeCAT, ERC i la Crida-CUP, i que va sumar el suport del Comú.

El ple de l'Ajuntament de Lleida va tenir un altre punt candent amb un altre rebuig del mateix tripartit a una moció presentada per la plataforma Acaba amb la Placa per retirar aquelles senyalitzacions d'habitatge de protecció oficial que encara inclouen la simbologia feixista, amb el jou i les fletxes, de les quals a Lleida n'hi hauria 242.

El ple, que va durar prop de vuit hores, va tenir una forta càrrega política i més mocions que expedients administratius. Les mocions van començar amb el manifest de la Marxa Pagesa d'UP, que només va aconseguir els vots favorables del PSC i les abstencions de la resta de grups. Després, Acaba amb la Placa ja va provocar uns quants enfrontaments quan el regidor del PP Joan Viella va criticar “la impotència ideològica de l'esquerra radical, que necessita el franquisme per seguir fent postureig”. ERC, la Crida i el Comú van lamentar la falta de voluntat política del govern per prendre mesures i instar a la retirada d'aquestes plaques franquistes de les façanes dels edificis, igual que per mantenir noms de carrers d'alcaldes franquistes “a qui sembla que s'homenatgi i hi hagi un respecte pels repressors”, com recordava la regidora d'ERC Núria Marín. CiU va donar suport a la moció, fet que va provocar la queixa de l'alcalde, Àngel Ros, que va qualificar de “kafkià” que vulguin retirar noms de carrers franquistes tenint en compte que un d'ells, Miquel Montaña, va ser diputat de CiU.

El govern local va rebutjar la proposta, però va dir que informarà els ciutadans que poden treure aquests símbols, segons el regidor Joan Gómez.

Pel que fa a l'altra moció política, el PDeCAT, ERC i la Crida van apuntar directament al PSC, instant-lo a recuperar la seva posició a favor de la consulta. El PSC, segons la primera tinenta d'alcalde, Montse Mínguez, “no pot votar a favor d'il·legalitats” i va recordar les afirmacions de l'exsenador Santi Vidal com a mostra del que deia. Àngel Ros va dir que el PSC ja no aposta pel dret a decidir perquè aquest havia evolucionat cap a la independència.

La Paeria va aprovar, també amb els vots del tripartit, modificar el planejament urbanístic per facilitar un nou vial que connecti el centre amb el futur parc comercial de Torre Salses. El ple sí que va aprovar una moció del PP per potenciar l'aeroport d'Alguaire i implementar-hi un sistema antiboira més potent. El ple va començar amb un record pels agents rurals assassinats.

LA XIFRA

242
plaques franquistes
hi hauria encara a les façanes de molts edificis de Lleida, indicadors amb el jou i les fletxes.

LA DATA

1995
Planificació
del vial que ha d'enllaçar el centre i Torre Salses i que ara interessa pel desenvolupament de la zona.

LA FRASE

El PSC va assumir el dret a decidir, però se n'ha apartat quan ha evolucionat cap a l'independentisme
Àngel Ros
Alcalde de Lleida

La concessionària hauria pogut encarir l'aigua

L'equip de govern va reconèixer que la concessionària del servei d'aigües, Aqualia, hauria pogut incrementar les tarifes a la ciutat per silenci administratiu i fent la sol·licitud a la Comissió de Preus de Catalunya. És a dir, que l'increment que la majoria de grups no volien s'hauria pogut aplicar igualment perquè no hi va haver cap negativa de la Paeria. No obstant, segons va explicar la tinenta d'alcalde, Montse Mínguez, en el moment en què es va aprovar el pressupost i la inclusió d'una partida de 2,5 milions per a la compra i inversions en aigües, aleshores Aqualia ja va renunciar a tocar tarifes. És més, Mínguez va ensenyar una carta de la concessionària de dijous i redactada a instàncies de la Paeria en la qual es compromet a no tocar cap preu si abans no s'ha aprovat pel ple. De fet, el PSC va presentar una moció en aquest sentit, mentre Mínguez qualificava de “ximpleria” una altra moció del Comú que pretenia alertar del risc del silenci administratiu i del fet que el contracte prorrogat a Aqualia quan el PSC tenia majoria absoluta ja havia provocat un augment del preu de l'aigua del 161% des del 2011.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia