Política

Pànic a l'aeroport de París

La policia mata un home que havia intentat robar l'arma d'una soldada que patrullava a l'aeròdrom d'Orly

L'agressor era un francès de 39 anys amb antecedents per delictes comuns i havia estat investigat per radicalització

Ensurt majúscul a l'aeroport d'Orly, al sud de París. Un home va morir-hi ahir al matí, abatut per la policia, després d'haver intentat robar l'arma d'una militar que patrullava fent part de l'operació antiterrorista Sentinelle. Els companys de l'agent van disparar a l'assaltant, sospitós de radicalització, quan es disposava a fugir. Abans havia agafat pel coll la soldada i havia encanonat els altres militars presents. No hi va haver ferits, ni entre els militars ni entre els civils. Abans de l'assalt a l'aeroport, que va tancar durant hores, l'agressor havia disparat i ferit un altre agent en un control aleatori al nord de París, a una quarantena de quilòmetres d'Orly.

Prop de tres mil persones van ser evacuades de l'aeroport, el segon més gran de la capital francesa, i la terminal sud, on es van produir els fets, va ser acordonada i després d'un escorcoll policial no es van trobar explosius. Tot i que la terminal va recuperar la normalitat entrada la tarda, i la terminal oest va reobrir el trànsit a l'hora de dinar, prop de sis mil passatgers es van veure afectats pel tancament temporal de l'aeroport d'Orly. Només una vintena de vols van poder ser redirigits a l'aeroport Charles de Gaulle, al nord de París, mentre que els passatgers d'avions ja aterrats a Orly van haver-se d'esperar dins de les naus durant tres hores.

L'agressor era un francès de 39 anys fitxat per la policia i per delictes de tràfic de drogues i robatoris a mà armada, i havia estat empresonat entre el març i el novembre de l'any passat. Arran d'una estada precedent a presó, els serveis d'intel·ligència l'havien investigat per possible radicalització, però no formava part dels prop de quinze mil sospitosos amb fitxa S, la terminologia amb què la Direcció General de la Seguretat Interior francesa classifica individus pertanyents a moviments islamistes, organitzacions terroristes o grups considerats perillosos per a la seguretat de l'Estat.

A les set del matí, l'home havia disparat a tres agents durant un control de carretera, ferint lleument una d'ells, després d'haver-los ensenyat la documentació. Va fugir a continuació en un cotxe que va abandonar a Vitry-sur-Seine, al sud-est de París. Allà mateix va entrar a un bar i va proferir amenaces a diversos consumidors, fins que va aconseguir robar un segon vehicle, amb el qual va arribar a l'aeroport. A quarts de nou, l'individu es va llançar contra la soldada de la patrulla a qui va mirar d'arrabassar el fusell. Segons va relatar ahir el ministre de Defensa, Jean-Yves Le Drian, l'agressor va llançar la militar al terra en l'esforç per desarmar-la. “L'agafava pel coll, i amenaçava els altres dos militars amb el fusell de la dona”, va explicar un testimoni de l'atac. “Ha fet esclatar el pànic general. Tothom corria per tot arreu”, va relatar un altre, treballador de l'aeroport. Un cop abatut, les autoritats van poder comprovar que la documentació de l'home era la mateixa que havia mostrat als agents a qui havia disparat en el control d'un parell d'hores abans.

“Una ximpleria”

“He fet una ximpleria, he disparat a un policia”, va escriure l'atacant a la seva família entre els dos atacs. Després de rebre el missatge, el pare i el germà es van presentar a una comissaria, on van col·laborar amb les autoritats. Al migdia, la policia va registrar el domicili de l'home, al municipi de Gonesse, en el marc de la investigació comandada per la secció antiterrorista de la fiscalia de París.

Va ser el quart atac viscut per les tropes del pla Sentinelle, que desplega prop de set mil efectius per tot el territori francès des de l'atac a la redacció de Charlie Hebdo, el gener del 2015. El darrer s'havia produït el 3 de febrer, a les portes del Museu del Louvre de París, quan un egipci de 29 anys va ferir diversos soldats amb dos matxets abans de ser abatut. Com ja va passar després que un jove entrés armat i disparés a un institut de la Costa Blava, dijous, el govern francès va aprofitar ahir per destacar la necessitat del desplegament policial reforçat.

El president, Hollande, va confirmar dijous que l'estat d'urgència es mantindrà fins al 15 de juliol.

LES FRASES

Els dos militars han estimat útil obrir foc per ajudar la seva col·lega i protegir els viatgers que es trobaven pels voltants
Incidents com el d'avui recorden que l'operació Sentinelle és indispensable
Jean-Yves Le Drian
Ministre de Defensa


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia