Política

EN DIRECTE

CAS PRETÒRIA

Macià Alavedra reconeix els fets i pacta amb la fiscalia

“Accepto els fets que m'imputa. Els conec i els accepto”, ha etzibat Alavedra en l'inici de la seva declaració a l'Audiència espanyola

Singla va recórrer a “alguna empenteta” de 'Luigi' per obtenir obres a Santa Coloma de Gramenet

L'exconseller Macià Alavedra ha reconegut el cobrament de comissions de fins al 4% en les operacions Badalona i Niesma, vinculades al cas Pretòria. Durant la quarta sessió del judici Alavedra ha confessat haver posat en contacte empresaris per a la compravenda de terrenys amb l'objectiu de cobrar per aquestes intermediacions, d'acord amb un altre ex-alt càrrec de l'antiga Convergència, Lluís Prenafeta, i el presumpte cap de la trama, Luís Andrés Garcia, 'Luigi': “La comissió era del 4% que en aquest tipus de casos era habitual. Després ens la vam repartir entre els tres, que era el pacte verbal que teníem”. La confessió d'Alavedra ha estat a canvi d'una rebaixa de condemna per evitar la presó. La fiscalia concretarà la nova petició de condemna al final del judici i a l'espera que Alavedra pagui una multa de 10,3 MEUR i torni els 3,2 MEUR que s'hauria embutxacat.

“Accepto els fets que m'imputa. Els conec i els accepto”, ha etzibat Alavedra en l'inici de la seva declaració a l'Audiència Nacional. L'exconseller ha reconegut el cobrament de comissions en els casos de Badalona i Llavaneres gràcies als seus contactes amb els empresaris que van acabar comprant els terrenys revaloritzats que eren en mans de societats de l'òrbita de 'Luigi'.

En el cas de Badalona, ha explicat, va ser principalment el seu 'soci', Lluis Prenafeta, qui va portar a la societat Espais, de Lluís Casamitjana, perquè participés del projecte del terreny del port: “Amb Prenafeta vam realitzar junts alguna relació d'intermediació i facturàvem les comissions a través de Poliafers”, una societat del mateix Prenafeta.

Alavedra ha explicat que la seva feina era únicament la d'intermediació i ha carregat sobre el presumpte cap de la trama la responsabilitat de les negociacions empresarials i polítiques per fixar alguns dels aspectes que s'investiguen, com les requalificacions urbanístiques i revalorització de terrenys: “No vaig participar en això”, ha assegurat.

En aquest sentit, Alavedra ha assegurat que era 'Luigi' qui “s'ocupava de contactes amb el sector públic, com Marina Badalona, que va ser essencial en aquell projecte” i també dels contactes amb el sector privat perquè “va coordinar tots els venedors”, en el cas de l'operació de Badalona.

El mateix explica sobre l'operació Niesma per a la venda d'uns terrenys de 'Luigi' a Sant Andreu de Llavaneres, i que es van requalificar. Luís Garcia, explica Alavedra, era el propietari dels terrenys de Can Riviere i quan els va voler vendre va contactar-hi per buscar un comprador: “Vaig presentar-lo un amic nostre, Xavier Solano, de l'empresa Restaura”, s'ha limitat a dir.

Preguntat sobre societats en paradisos fiscals i operacions a l'estranger, Alavedra també ha reconegut haver tingut diners a Andorra, Suïssa i Portugal, però només ha acceptar haver “amagat” a la hisenda pública els seus fons a Portugal, que posteriorment hauria regularitzat a través d'operacions complementàries l'any 2009.

Alavedra ha respost només a les preguntes de la fiscalia i s'ha negat a respondre a la resta d'advocats defensors dels altres acusats. El seu advocat no li ha formulat preguntes i ha demanat que es pugui absentar de les següents sessions del judici, fins a les conclusions, quan la fiscal donarà a conèixer la rebaixa de condemna.

Singla va recórrer a “alguna empenteta” de 'Luigi'

L'expresident de Proinosa, Josep Singla, ha admès durant el judici del cas Pretòria que una de les seves funcions al capdavant de l'empresa va ser la de “fer gestions” per aconseguir adjudicacions d'obra pública i que, en el cas de Santa Coloma de Gramenet, va recórrer a Luís Andrés García, 'Luigi', per que li donés “alguna empenteta” en la construcció d'uns aparcaments. Tot i això, Singla afirma que totes les adjudicacions a Proinosa han estat legals i nega el tràfic d'influències del que se l'acusa en la compra i posterior venda del projecte de la Pallaresa: “Es va obtenir una plusvàlua, però no crec que sigui il·lícit guanyar diners”, ha etzibat. Singla també ha exculpat l'exalcalde del municipi, Bartomeu Muñoz, del delicte de suborn, segons el qual Singla li hauria comprat un àtic a l'exalcalde en agraïment per les seves gestions: “El vaig comprar per a un fill meu perquè el lloc era magnífic”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia