Política

Unió Europea

Un drama que no s'atura

Tres embarcacions s'enfonsen en les darreres hores en aigües del Mediterrani i deixen almenys una xifra de 300 morts

S'intensifica el trànsit des de Líbia, però ahir també van morir onze refugiats entre Grècia i Turquia

Malauradament, el nom d'Aylan va quedar gravat en la memòria de tots. Un dia de setembre del 2015, el cos d'un nen kurd apareixia en una platja turca, vestit amb uns pantalons i samarreta, i amb les sabatetes encara posades. El món es va indignar i el petit Aylan es va convertir en un símbol, però el drama al Mediterrani s'aguditza. La guerra a Síria no s'atura i cada dia és més cruenta. L'Iraq viu en un estat permanent de violència i en una de les seves ciutats més importants, Mossul, es lliura una batalla contra Estat Islàmic que ha causat milers de desplaçats. El Iemen, conflicte oblidat, és una bomba de rellotgeria en forma de refugiats que potser trigaran un o dos anys a arribar a Europa. Tal com va passar amb els sirians. A més, abans de la guerra, el Iemen era refugi de somalis, etíops i eritreus. La solució pactada per Europa (amb la complicitat de Turquia) per aturar el degoteig de barcasses encara ha agreujat més el problema.

Els traficants de persones fan l'agost a Líbia –un país immers en el caos i la impunitat des de l'enderrocament del règim de Muammar al-Gaddafi– i fan pagar quantitats astronòmiques als refugiats per un viatge que no té ni la més mínima garantia de seguretat. A més, les rutes des d'aquest país àrab són molt més perilloses. L'ONG catalana Proactiva Open Arms temia ahir que una tercera embarcació hagués naufragat després de les dues llanxes semienfonsades que es van trobar les darreres hores de dijous, en les quals es calcula que viatjaven unes 240 persones. “És una dura prova de la realitat del patiment que es viu aquí [al Mediterrani] i que és invisible a Europa”, denunciava l'entitat a la seva pàgina de Facebook. La portaveu de l'ONG, Laura Lanuza, va explicar que, després de rebre un avís de la guàrdia costanera italiana d'una embarcació en perill, van aconseguir trobar-ne una, i poques hores després en van aconseguir trobar una altra. El vaixell de Proactiva Open Arms va aconseguir recuperar fins a cinc cadàvers, segons les dades obtingudes abans de tancar aquesta edició. Més tard, van rebre una altra trucada de la guàrdia costanera amb les coordenades, però a la zona no van trobar cap embarcació, fet que fa témer per aquest tercer naufragi, que faria pujar el nombre de víctimes a més de 300 al Mediterrani en les darreres hores.

Naufragi entre Turquia i Grècia

D'altra banda, onze refugiats més van morir ahir quan intentaven creuar el Mediterrani des de la costa turca fins a l'illa grega de Samos en una llanxa pneumàtica. Les patrulles de vigilància turques van aconseguir salvar vuit persones, mentre que onze es van trobar a dotze quilòmetres de la riba de la localitat turca de Davutlar, a la província d'Aydin. Continua la recerca de tres desapareguts, fet que suposa que les víctimes podrien augmentar fins a catorze. Des que Brussel·les i Ankara van firmar l'acord per evitar la sortida d'aquestes embarcacions, el nombre de refugiats que intenten aquesta travessia ha caigut de manera dràstica. En canvi, en els darrers dies 6.000 persones han estat rescatades al canal de Sicília, que separa les costes del nord d'Àfrica i d'Itàlia. El govern italià calcula que aquest any arribaran al país 250.000 immigrants, 70.000 més que l'any anterior.

6.000
persones
han estat rescatades durant els darrers dies al canal de Sicília.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona
rússia

El Kremlin continua entossudit a culpar Kíiv de l’atemptat

barcelona