Política

municipal

moció antimilitar

Viladrau ofereix als militars adherir-se al dret a decidir

L'exèrcit espanyol anuncia exercicis al municipi osonenc i l'equip de govern respon amb un ple per aprovar una moció contrària al bel·licisme

Si veuen els militars, els entregaran informació del Pacte pel Referèndum

Viladrau, enmig del Parc Natural del Montseny, és una població acostumada a rebre turistes i a veure passejar un bon grapat d'excursionistes pels seus camins i senders. Divendres passat, però, quan les oficines de l'Ajuntament ja tancaven, va arribar un avís que va sorprendre tothom: “Era un correu de l'exèrcit en què s'explicava que des de dilluns fins dimecres d'aquesta setmana una vuitantena de soldats farien exercicis a peu i en vehicles als municipis de Viladrau, Arbúcies i Riells i Viabrea”, explica Margarida Feliu, alcaldessa viladrauenca.

A les portes del cap de setmana, els regidors de l'equip de govern es van mobilitzar per valorar la situació i la resposta va arribar amb un ban municipal en què s'explica els fets a la població, es demana respecte per la presència de militars a la zona, però també s'anuncien mesures per deixar clara la posició antimilitar del poble de Viladrau. Sense anar gaire lluny, ahir al vespre el consistori viladrauenc –format per ERC, el PDeCAT i els independents de L'Alternativa– va celebrar un ple extraordinari per tal d'aprovar una moció per declarar-se territori desmilitaritzat. Municipis com ara Celrà i Llançà, on l'exèrcit ha fet exercicis darrerament, també han aprovat mocions similars: “Volem deixar clar que som un poble pacifista i que no creiem que l'exèrcit, sigui quin sigui, hagi de voltar pels nostres camins”, diu Feliu, que també explica que dissabte van intentar posar-se en contacte, sense èxit, amb la persona que firmava el correu electrònic.

Pel que fa als dos altres municipis de la Selva escollits aquests dies per l'exèrcit, des de Riells i Viabrea es va rebre un fax divendres passat en què s'anunciava els exercicis i, aprofitant que ahir al vespre hi havia convocat ple ordinari, també es va aprovar una moció similar a la de Viladrau. A Arbúcies, la notificació dels exercicis va arribar ahir a la tarda. De fet, la caserna de Sant Climent Sescebes va notificar a última hora d'ahir que finalment seran en aquests municipis dijous i divendres, tot i que ciclistes ja van veure combois militars al pàrquing de les Ferreres, just als peus de les Agudes ahir: “Ens han comunicat exactament el mateix que divendres passat, però han canviat la data”, va dir Margarida Feliu en el ple.

Que voti tothom

Conscients que poc hi poden fer si l'exèrcit escull el seu municipi per fer exercicis, des de Viladrau han anunciat que aprofitaran l'avinentesa per fer campanya pel referèndum de Catalunya: “Com que estem en ple procés d'explicar el que volem el poble català, que és votar per decidir el nostre futur, en col·laboració amb l'ANC de Viladrau hem decidit fer el que fem amb les persones que ens visiten, i si veiem els militars els farem entrega d'una bossa amb plànols del municipi i informació sobre què és i com es poden adherir al Pacte Nacional pel Referèndum”, diu l'alcaldessa.

LES FRASES

Volem deixar clar que a Viladrau som un poble pacifista i que no creiem que l'exèrcit, sigui quin sigui, hagi de voltar pels nostres camins
Si els veiem, els entregarem plànols del poble i informació sobre el Pacte pel Referèndum
Margarida Feliu
alcaldessa de viladrau

La moció no genera unanimitat

El ple extraordinari per tal d'aprovar la moció per unes comarques gironines desmilitaritzades no va generar consens entre l'equip de govern –format per ERC i PDeCAT, i responsables del ple i la moció– i l'oposició, a on es troba el partit L'Alternativa. Des del grup independent, que té quatre dels nou regidors que formen el consistori, es va argumentar l'oposició a la moció “per un error de forma, ja que es refereix en tot moment a municipis de les comarques gironines i Viladrau es troba dins la comarca d'Osona malgrat que depengui de la Diputació de Girona”. El portaveu de l'oposició, Albert Bosch, també va fer notar el desacord en el fet de convocar “un ple extraordinari per aprovar uns fets que no han de tenir cap afectació al municipi”. “Tan sols és una declaració ideològica i no hi veiem la urgència. A més, no entrem en consideracions de temes d'estat.” En el comunicat llegit per Bosch també es va fer una crida a “no recomanar comportaments als viladrauencs que puguin desembocar en situacions incòmodes o conflictives”, fent referència a la voluntat d'oferir informació sobre el Pacte pel Referèndum als militars. La moció es va aprovar fent valer la majoria absoluta de l'equip de govern, mentre L'Alternativa, a la qual faltava un regidor, va emetre un vot positiu, un de negatiu i una abstenció.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Dolors Feliu no tornarà a presentar-se a les eleccions de l’ANC

barcelona

L’hegemonia del PNB trontolla

Barcelona
Orient Mitjà

Israel respondrà a l’Iran tot i la crida a la contenció dels EUA

Beirut
Gorka Knörr
Polític basc

“Seria un greu error reeditar el pacte de govern PNB-PSE”

Barcelona
Índia

La democràcia més gran, en perill

Tòquio
Carles Ibáñez
Cap de l’oposició de l’Ajuntament de les Preses (+ Aprop les Preses)

“Les coses han de ser clares, en la variant, i arribar al consens”

Les Preses

El Consell Comarcal el Baix Empordà condemna els fets de Bellcaire

la bisbal d’empordà
guerra a gaza

Israel prepara l’evacuació de Rafah per començar la invasió

barcelona
POLÍTICA

Suport a Campmajó i al ‘segon exili’ de Tsunami, a Girona

GIRONA