Política

Sindicats i partits donen suport al desarmament d'ETA

Totes les formacions polítiques del País Basc i Navarra, excepte el PP i UPN, donen credibilitat a l'anunci

Insten els governs espanyol i francès a col·laborar amb la culminació del procés

Totes les formacions del País Basc i Navarra, a excepció del PP i UPN, a més dels sindicats bascos, van mostrar ahir públicament el seu suport al desarmament d'ETA, organització que diumenge vinent a la tarda quedarà complementament desarmada. En vigílies de la històrica jornada de desarmament, que tindrà lloc a Baiona (País Basc del Nord), representants del PNB, EH Bildu, PSE-EE, Podem Euskadi, Geroa Bai, Podem Navarra, Ezker Anitza, Izquierda-Ezkerra, Equo Euskadi i dels sindicats ELA, LAB, CCOO, la UGT, STEE EILAS, ESK, Etxalde Mugimendua e Hiru van comparèixer en roda de premsa en un cèntric hotel de Bilbao per donar lectura a una declaració conjunta a favor de l'anunci de desarmament fet per ETA al qual donen credibilitat i esperen que es “compleixi amb èxit”.

El text inclou una sèrie de valoracions i peticions dels signants en relació amb l'anunci de l'entrega de les armes fet per ETA. En aquest sentit, els signants de la declaració consideren que el “desarmament és un pas necessari i imprescindible per a la pau”, un anhel “llargament desitjat” per la societat. Destaquen que “un desarmament de caràcter irreversible, complet, unilateral i sense condicionants polítics és una fita bàsica dins d'un procés final ordenat i definitiu de la violència” i, per tant “és una bona notícia”, afirmen els signants del manifest, que insten els governs espanyol i francès a col·laborar en el procés.

Pel que fa a les peticions dels participants en l'acte fet a l'hotel de la capital biscaïna, la primera la dirigeixen a ETA, a la qual reclamen que faci com més aviat millor “un únic acte de desarmament unilateral, complet, definitiu i verificat”, i a la Comissió Internacional de Verificació li demanen que continuï treballant per culminar el desarmament.

També es dirigeixen als governs espanyol i francès, als quals reclamen que “col·laborin” en la culminació del desarmament d'ETA”, i també fan una crida a les institucions basques i navarreses, perquè continuïn fent gestions de suport a l'acte de desarmament final i en facin un seguiment.

Les organitzacions polítiques i sindicals reconeixen també en el document les seves responsabilitats en la superació de les seqüeles de la violència. Entre aquestes responsabilitats destaquen “desarmar la paraula, encarrilar democràticament i civilitzadament les nostres legítimes diferències i prestigiar el diàleg i la negociació com la manera de gestionar la disputa”. En el text els signants fan saber que les seves organitzacions podran ser representades, si així ho desitgen en l'acte de desarmament de diumenge vinent.

Un acte que es farà a Baiona i que començarà a quarts d'11 del matí, en el qual sí que ha confirmat la seva presència la presidenta del Parlament de Navarra, Ainhoa Aznárez, i també l'exmagistrat Louis Joinet, integrant del comitè de Drets Humans de l'ONU, i Jean-Pierre Massias, professor de dret i conseller del Consell d'Europa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys nou morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona