Política

ELISABET FERRERES

ALCALDESSA DE MONTESQUIU (ERC-AM)

“Volem fer el passeig del Ter aquest mandat”

“No pot ser acceptar una carretera feta un desastre sense que la Generalitat l’arregli”

“Em sap greu que les campanes molestin, però també sap greu que s’hagin de parar per tota la gent que ho considera una tradició”

Quina és la prioritat d’aquest mandat?
Tenim una prioritat com a grup municipal, que era fer el passeig del Ter finançat amb el Feder, però no ha sigut possible i hem hagut de redirigir-ho. Sí que hem afrontat el canvi d’il·luminació amb llums LED en una part del poble i les voreres de l’antiga N-152.Una altra prioritat han estat els dos parcs infantils del poble, que això ja està fet. A més, un tema que va començar en el mandat passat i ha acabat en aquest han estat les millores a la xarxa de subministrament d’aigua. Tenim dos dipòsits i hem canviat el sistema. Ara ens fabriquem el clor, no el comprem; a partir de dos cloradors convertim la sal en clor. És un procés menys nociu. És un sistema innovador i crec que és dels únics que hi ha a Catalunya. A més, hi ha el tema de l’escola; hem fet diverses reunions i ja tenim el projecte per fer l’ampliació. Ara falta el finançament. És bastant important per a nosaltres perquè sempre he cregut que si no tenim llar infants i escola el poble s’acabarà morint.
El passeig queda aparcat?
No, no s’aparca. Però ho hem hagut de retallar. Estem movent fils per acabar executant el passeig amb ajuda de la Diputació. La intenció és que abans d’acabar el mandat estigui fet. Tenim un nucli que connecta amb el parc del castell de Montesquiu i el riu queda al mig. El que nosaltres volíem era arreglar el passeig del costat del riu i convertir-lo en el passeig del Ter, que arribés fins a la zona d’esbarjo que hi ha al final, i lligar-ho amb el tema turístic i del castell. La voluntat és que es pugui acabar fent però no tot.
Parlava de posar voreres a l’antiga N-152. La intenció és que sigui com un passeig?
Ho hem intentat. La carretera continua sent competència de la Generalitat i de moment no podem convertir-la en un passeig. Però hem fet voreres noves amb parterres amb herba i que s’assembli al que seria un passeig, però per exemple no podem posar arbres perquè Carreteres no ho permet.
Es planteja la cessió?
S’està parlant. Tant amb Carreteres com amb la Diputació hem fet diverses reunions, però de moment està aturat. Perquè volem que ens l’entreguin amb certes condicions. No pot ser acceptar una carretera feta un desastre sense que la Generalitat l’arregli. L’acceptarem quan es disposi de pressupost per arreglar el mínim, que bàsicament és l’asfaltat.
La construcció de la C-17 els ha tret trànsit del poble però també visitants. Què es fa per revertir-ho?
Ens hem trobat que el desdoblament ha afectat bars i comerços. El que hem fet és encarar la visió en un altre sentit. Dediquem-nos a aconseguir que la gent ens pugui situar en el mapa en temes turístics com poden ser el castell o el comerç artesanal.
Què cal fer més en promoció turística?
Hem d’atreure turisme. A través del Consorci de la Vall del Ges desenvolupem activitats per activar l’economia dels nostres municipis. Ens va bé fer-ho de manera conjunta. Crec que la gestió del Consorci de la Vall del Ges, de promoció econòmica i turisme, s’està fent bastant bé. La gent ens situa al mapa. Hem augmentat les visites al castell.
Com estan les finances de l’Ajuntament?
Estem molt bé, la veritat. Aquest és el meu segon mandat com a alcaldessa i quan vam entrar l’endeutament estava al 20%, pràcticament res, i nosaltres just en entrar vam haver de fer el pla de proveïdors del Rajoy i endeutar-nos un 75%. Però ara tornem al 15% d’endeutament.
S’ha resolt el conflicte pel so de les campanes?
Estem en el següent punt. Fins ara hem fet dues actuacions. Una és anul·lar el repic dels quarts, i l’altra folrar la campana grossa. Un cop vam prendre aquestes mesures, vam veure que encara superàvem la normativa pel que fa a decibels. Llavors vam fer una segona actuació per també folrar la campana més petita. Ara amb els mesuraments que hem pogut fer nosaltres, però que no són oficials, els decibels diürns els complim però els nocturns encara no. Hem de fer un mesurament oficial. Ja ha vingut un tècnic de la Diputació de Barcelona a fer-lo i ara estem esperant el resultat. La queixa del veí continua i ha presentat un contenciós al jutjat. A mi em sap greu que el molestin les campanes, però també sap greu que s’hagin de parar per la resta de gent del poble que considera les campanes una tradició. No sabem com acabarà el tema. Si no complim la normativa hi ha dues solucions: comprar un aparell nou per al campanar que redueixi els decibels o parar les campanes si més no a la nit. Si hem de gastar uns diners en un edifici que no és municipal, ho haurem de preguntar al poble. Preguntarem si volen que l’Ajuntament es gasti aquests diners perquè les campanes redueixin el so o no
Quin paper han de tenir els ajuntaments en el procés que viu Catalunya?
Donar tot el suport possible al govern per poder celebrar el referèndum. Hem de fer tot el que estigui a les nostres mans perquè tiri endavant.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia