Política

L’agència tributària activa el sistema informàtic del futur

Demà posa en marxa l’e-Spriu, preparat per gestionar grans tributs

Comença liquidant el nou impost del sucre

L’Agència Tributària de Catalunya (ATC) posa en servei demà el modern sistema informàtic e-Spriu (Serveis i Processos per a la Relació Integral amb l’Usuari Tributari), que ha de significar un abans i un després en la construcció de la hisenda catalana. L’e-Spriu, que anirà substituint de manera gradual l’actual G@udí (Gestió i Atenció Unificada d’Impostos), començarà a caminar amb la primera liquidació d’un tribut que també s’estrena, l’impost sobre les begudes ensucrades envasades, que ja s’està meritant des de l’1 de maig i que a partir de demà estan obligats a ingressar tots els penúltims distribuïdors abans de la venda al públic dels refrescos.

Les últimes proves

De moment, podran fer l’autoliquidació a través encara de l’apartat de tràmits de l’actual seu electrònica (www.atc.cat), basat en el G@udí, en espera que s’acabi de desenvolupar en els pròxims mesos un front office del tot nou de cara al contribuent. Això sí, pel que fa als processos interns el sistema ja serà vigent, per la qual cosa els funcionaris s’hi han estat familiaritzant al llarg del mes de juny, després que els tècnics haguessin estat fent proves els últims mesos per integrar en l’entorn informàtic de la Generalitat els diversos programes que formen l’e-Spriu, encarregats en diverses onades els darrers anys a un seguit de proveïdors com IBM, Indra, T-Systems o Everis. Simbòlicament, aquesta tarda a les sis el govern farà una primera liquidació simbòlica d’un cèntim del nou impost de les begudes ensucrades, que servirà per iniciar el nou sistema abans que demà ja estigui operatiu per al públic.

Tots els nous tributs, com ara el de vehicles contaminants, s’aniran creant ja sobre el nou sistema, que també anirà introduint els actuals progressivament, i que està preparat per assumir en un futur qualsevol impost massiu, com ara l’IRPF o l’IVA.

Contra el límit de dèficit de l’Estat

Les nou comunitats on no governa el PP, incloent-hi Catalunya, van votar en el Consell de Política Fiscal i Financera d’ahir contra els límits de dèficit fixats per l’Estat en els tres anys vinents, del 0,3%, el 0% i el 0%. El conseller de Justícia, Carles Mundó, que substituïa el vicepresident Junqueras per obligacions al Parlament, va lamentar que als territoris se’ls redueixi a la meitat el 2018, tot i ser els que fan més despesa social, i en canvi a l’Estat només un 36%. Mundó, que va qualificar el debat de “ludicorecreatiu”, volia límits asimètrics, i va discutir amb el ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, que va justificar que “la vida és injusta”. “La vida no és injusta; les decisions són injustes”, tancava Mundó.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona
rússia

El Kremlin continua entossudit a culpar Kíiv de l’atemptat

barcelona
polònia

Destituït i investigat per espionatge el cap de l’Eurocos

barcelona
política

Podem es desdiu i no es presentarà al 12-M

barcelona