Política

Milers de peruans protesten a Lima contra un indult a Fumijori

Kuczynski va anunciar el possible perdó a l’exmandatari per qüestions de salut

Milers de peruans van recórrer, la nit de divendres a dissabte, els carrers del centre històric de Lima, la capital del país, per rebutjar l’anunci d’un possible indult a l’expresident Alberto Fujimori (1990-2000), condemnat a 25 anys de presó per delictes de lesa humanitat. La marxa té lloc després que l’actual president del Perú, Pedro Pablo Kuczynski, plantegés la possibilitat de concedir el perdó a Fujimori, mesura que, hores abans de la protesta, va reiterar a través d’un programa de ràdio al·legant que no es tracta d’un indult. “És un perdó mèdic”, va dir Kuczynski.

Els manifestants, en la seva majoria membres d’organitzacions socials, civils, polítiques, universitaris i gremis sindicals, van llançar proclames contra l’indult assegurant que “és una befa”, en al·lusió a la promesa que va fer Kuczynski durant la campanya de les presidencials d’encara no fa un any que no perdonaria l’exmandatari, pare de Keiko Fujimori, la seva adversària en aquells comicis.

“No és odi, és justícia” i “Per justícia i dignitat, Fujimori mai més” van ser alguns dels lemes que van cridar els manifestants, entre què hi havia familiars de les víctimes de les massacres de Barrios Altos i La Cantuta, per què Fujimori va ser condemnat a presó.

La líder del Front Ampli d’esquerres, Verónica Mendoza, va assegurar que participava en la protesta “per recordar a Kuczynski que Fujimori és culpable d’haver robat al poble peruà milers de milions, d’haver esterilitzat milers de dones camperoles i d’haver ordenat perseguir, torturar i assassinar aquelles persones que no pensaven com ell”.

“Aquest [Fujimori] és el delinqüent que ara vol deixar anar i això seria traïció a la pàtria, a la democràcia, i no permetrem que ho faci. Defensarem la nostra memòria, la nostra dignitat nacional i la nostra democràcia”, va destacar Mendoza.

El pare d’una de les víctimes del règim de Fujimori, Javier Roca, hi va afegir que rebutja l’indult perquè sap que Fujimori va aplicar “una política d’estat en què segrestaven, torturaven, assassinaven i incineraven joves amb un brillant futur”. Mentre els manifestants iniciaven el seu recorregut pel centre de Lima, Fujimori va ser traslladat de la presó, on compleix condemna per delictes de lesa humanitat, a una clínica de la capital peruana, després de patir una “descompensació”, segons va informar l’excongressista Alejandro Aguinaga, metge personal de l’exgovernant. El president Kuczynski va declarar, ahir, que els metges avaluaran l’estat de salut de Fujimori, de 78 anys, per determinar si ha d’atorgar-li un “perdó mèdic” a la seva condemna.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia