Política

municipal

Consolidar el model

La majoria absoluta del PSC a Santa Coloma li ha permès tirar endavant el seu propi projecte de transformació de la ciutat

La injecció de fons europeus ajuda a planificar inversions pendents

La promoció de la ciutat i les polítiques socials són les prioritats

Dos anys per planificar la transformació de la ciutat. Així defineix l’alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon, l’acció de la primera part del mandat. “Han estat anys clau per fixar projectes que seran la base de la gran transformació de la ciutat amb l’horitzó al 2020”, reconeix l’alcaldessa. La injecció de 15 milions d’euros procedents dels fons europeus de l’estratègia de desenvolupament urbà sostenible i integrat (Edusi), uns recursos que formen part del fons Feder, serà cabdal per tirar endavant aquesta transformació.

Els recursos europeus, que s’hauran de complementar amb fons locals i supramunicipals, situaran la inversió en uns 60 milions d’euros, segons l’alcaldessa. Una autèntica pluja de milions que haurien de permetre arribar a final de mandat amb un bon catàleg d’obra de govern materialitzada i aconseguir “una projecció de Santa Coloma en clau metropolitana”. Parlon situa en aquesta segona part del mandat la fase d’execució dels projectes anunciats de caire urbanístic i social, com ara la creació d’un centre ocupacional de referència a l’antic edifici de l’hospital de l’Esperit Sant i la transformació d’un antiga escola en desús en un bloc de pisos tutelats per a la gent gran.

La promoció de la ciutat ha estat una altra de les prioritats desenvolupades durant aquesta primera meitat de mandat, que l’equip de govern ha volgut vincular a la reactivació econòmica. L’aposta per la gastronomia i la restauració s’ha de consolidar amb la culminació del projecte de la nova seu de l’escola de restauració, encetat el mandat anterior, i que en breu s’ha de traslladar a un dels pavellons modernistes del recinte Torribera, espai que inclou també el Campus de l’Alimentació de la UB.

Les polítiques socials continuen al capdavant de l’acció de govern, tal com reconeix l’alcaldessa, que recorda que, tot i la millora de la situació macroeconòmica, a Santa Coloma encara hi ha molts veïns que pateixen les pitjors conseqüències de la crisi. En aquesta diagnosi coincideix amb els partits d’esquerres de l’oposició municipal però no en les maneres de fer-hi front. Fonts de Gent d’Esquerres-ICV-EUiA i Som Gramenet retreuen a l’alcaldessa que els gestos al costat de dirigents polítics de l’esquerra transformadora, com ara les alcaldesses de Barcelona i Badalona, no tenen cap efecte a la ciutat i els qualifiquen de “política d’aparador”. La regidora de Gent d’Esquerres-ICV-EUiA, Àlex Sevilla, manté que no existeix cap pla local d’habitatge i que no s’ha fet “res per frenar el degoteig de desnonaments, que arriben a vuit per setmana”. En la mateixa línia Som Gramenet recorda que no s’ha avançat en la remunicipalització d’alguns serveis, com ara la neteja d’edificis públics i la gestió de la deixalleria, el que seria al seu parer “una veritable política d’esquerres”, segons Aitor Blanc de Som Gramenet.

En aquests dos anys, l’Ajuntament ha desplegat un seguit d’estratègies de participació per donar la veu als veïns i consensuar les prioritats, un exercici que segons l’oposició ha estat més de “postureig” que d’accions reals. El programa L’alcaldia als barris! per apropar Parlon al ciutadans és percebut per l’oposició com una mostra més del personalisme d’un equip de govern “enfocat en el lluïment de l’alcaldessa”. L’oposició també retreu a Parlon la seva dedicació al partit. “Més que a peu de carrer, tenim una alcaldessa a peu de carretera, més implicada en els afers inters del PSC i el PSOE que en la pròpia ciutat”, denuncia C’s, que també critica la falta de transparència reflectida en la negativa a crear una comissió d’investigació del cas Pretòria.

Parlon ho desmenteix i manté que Santa Coloma ha estat sempre la seva prioritat. Per això reconeix que veu amb bons ulls la possibilitat de presentar-se a un tercer mandat, que, segons diu, “seria el darrer”.

NÚRIA PARLON (PSC) És l’alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet des de l’any 2009
EL CONSISTORI

La majoria del “corró”

El PSC ha recuperat aquest mandat la majoria absoluta perduda arran de l’esclat del cas Pretòria. Amb 14 dels 27 regidors governen amb comoditat però no s’estalvien les crítiques dels partits de l’oposició, que els acusen de passar el “corró” per tirar endavant l’acció de govern.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El PP demana mesures per a la inserció laboral de persones amb alt risc d’exclusió social

GIRONA
guerra a gaza

L’Iran adverteix que respondrà amb armes mai vistes

barcelona

Les Juntes Electorals tomben vuit candidatures de les eleccions del 12-M

barcelona
Bèlgica

Prohibeixen una “cimera” de la ultradreta europea a Brussel·les

Barcelona
política

La Junta Electoral de Girona proclama 15 candidatures i n’exclou una

girona
dinamarca

Dinamarca anuncia el tancament de la seva ambaixada a l’Iraq

barcelona
Guerra a Ucraïna

Zelenski signa la nova llei de mobilització

Barcelona
guerra a gaza

Israel ataca el centre de Gaza amb el sistema hospitalari a la vora del col·lapse

barcelona
estats units

El Suprem examina un cas que pot eximir als assaltants del Capitoli i Trump

barcelona