Política

Un iraquià amb una M16 activa de nou l’alarma a Alemanya

Dos morts, entre els quals l’agressor, és el balanç d’una nit de pànic en una discoteca

L’ombra del terrorisme va planar sobre el que va ser una baralla privada amb el seu sogre

Dos dies després de l’atac a ganivetades d’un refugiat en espera d’expulsió en un supermercat d’Hamburg, Alemanya es va llevar ahir un altre cop amb les alarmes activades i les imatges d’un altre gran dispositiu policial. L’escenari va ser aquest cop una discoteca de la ciutat de Constança, al sud del país. El balanç, dos morts –inclòs l’atacant– i quatre ferits.

Un o més homes havien entrat al club Grey cap a les quatre de la matinada, quan el lloc estava ple a vessar, i havien obert foc amb una arma automàtica, segons les primeres informacions. Poc després es va saber que era un únic atacant i diverses fonts policials avançaven, en espera de la confirmació de la fiscalia, que no hi havia indicis de rerefons terrorista.

Al mateix temps, però, es va saber que l’atacant era un iraquià de 34 anys, cosa que per a alguns mitjans implica obrir la porta a interpretacions. Al capdavall, pel que fa a l’agressor del ganivet de divendres, que va matar un home i va ferir sis persones més, tampoc s’ha establert si va actuar empès pel radicalisme islàmic o per trastorns psíquics.

D’on va sortir l’arma?

A mitja tarda van comparèixer en roda de premsa els representants d’Interior del land de Baden-Württemberg i de la fiscalia de Constança i van deixar clar que el detonant va ser una baralla privada i que l’agressor era un kurd iraquià establert al país des del 1991. Havia tingut una forta discussió dins del local, d’on va ser expulsat. Va anar a casa, va recollir una semiautomàtica d’assalt tipus M16 i va tornar al club, on va matar el guàrdia de la porta i va disparar contra altres persones, ja dins del local. Un cop a fora, es va enfrontar a trets amb la policia i poc després va morir en un hospital.

El rerefons terrorista va quedar totalment esvaït. La incògnita va passar a ser d’on havia tret una arma que utilitzen les forces de seguretat dels Estats Units un agressor amb antecedents per delictes comuns relacionats amb la droga. Però la qüestió va perdre un notable impacte en els informatius.

Alarma permanent

Alemanya, un país que des del 2015 ha rebut 1,2 milions de refugiats, està en alarma antiterrorista permanent, com molts altres països europeus. La resposta policial és ràpida, amb grans desplegaments a la primera alarma. Els mitjans responen també acceleradament. El popular diari Bild havia obert el dominical amb els “herois” d’Hamburg: l’afganès, l’egipci, el turc i el tunisià que s’havien enfrontat i havien aturat el radical islàmic, encara amb el ganivet ensangonat. De cop, la notícia principal va ser l’iraquià de l’M16 i el pànic a la discoteca.

Frustren un atemptat contra un avió, a Austràlia

La policia australiana va frustrar un pla de presumpta inspiració islamista per atemptar contra un avió, després de la detenció, dissabte, de quatre persones, en una operació antiterrorista a Sydney, segons va informar el primer ministre d’Austràlia, Malcolm Turnbull. La investigació policial porta a sospitar que els detinguts planejaven fer esclatar un avió, ja que en les batudes dutes a terme en quatre suburbis de la ciutat les forces de seguretat van comissar material per a la fabricació d’explosius.

El primer ministre va confirmar que el dispositiu va permetre “interrompre” el que va qualificar de “conspiració força elaborada” per atemptar. “Els informo que ahir [per dissabte] a la nit es va dur a terme una gran operació antiterrorista conjunta per desbaratar un atac terrorista que planejava atemptar contra un avió”, anunciava Turnbull a la cadena ABC. “L’amenaça terrorista és molt real [...]. Els puc assegurar que la nostra principal prioritat és protegir-los [a la població]”, hi va afegir. El governant va assenyalar que l’operació antiterrorista prossegueix i que s’han reforçat les mesures de seguretat.

La unitat antiterrorista de l’estat de Nova Gal·les del Sud i la policia federal van fer quatre detencions dissabte després d’unes batudes en habitatges dels suburbis de Surry Hills, Lakemba, Wiley Park i Punchbowl. La investigació porta a pensar que els sospitosos intentaven introduir una bomba casolana en un avió, si bé la policia va assegurar que encara no sap amb seguretat contra quin tipus d’avió planejaven atemptar ni quan.

El comissionat Andrew Colvin, de la policia federal, va subratllar que l’atemptat estava inspirat per grups com Estat Islàmic.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

El jutge adverteix que no permetrà a Trump intimidar els jurats

barcelona
política

Puigdemont: “L’independentisme ha obert camí a Europa defensant drets”

barcelona

ERC reivindica la necessitat del Campus Salut per garantir una millor atenció

SALT
orient mitjà

Els EUA i la UE preparen noves sancions contra l’Iran per l’atac a Israel

barcelona
política

Borràs i Ramis, testimonis mèdics de la brutalitat de les tortures

barcelona
estat francès

Conviden Rússia al 80 aniversari de Normandia, però no a Putin

barcelona
guerra a gaza

Israel diu haver mort al Líban un comandant de les forces especials de Hezbol·là

barcelona
política

Junts vol reforçar la competitivitat de les empreses per la via del valor afegit

sant joan les fonts

El PP demana mesures per a la inserció laboral de persones amb alt risc d’exclusió social

GIRONA