Política

terrorisme

investigació

El terroristes pensaven atemptar contra la Sagrada Família

El gihadistes tenien monuments i esglésies en el seu punt de mira

Mohamed Aalla arriba a Ripoll després d’aconseguir la llibertat provisional

El jutge Fernando Andreu ha pres la decisió perquè si bé el vehicle de Cambrils anava al seu nom, ha quedat acreditat que el “propietari real i qui disposa del vehicle” era el seu germà

El jutge envia al penal el ferit a Alcanar i Oukabir

Segons s’ha pogut saber avui, els terroristes pensaven atemptar contra la Sagrada Família. Així es desprendria de la declaració que va fer ahir un dels detinguts davant del jutge de l’Audiencia Nacional. Mohamed Houli Chemlal, un dels detinguts després dels atacs terroristes de Catalunya, va reconèixer aquest dimarts a la seva declaració davant el jutge de l’Audiència Nacional Fernando Andreu que a causa que els explosius -peròxid d’acetona que preparava la cèl·lula a la casa d’Alcanar (Tarragona)- no estaven secs, el grup estava esperant per poder atemptar contra monuments i esglésies de Barcelona, com és la Sagrada Família, que eren els seus objectius inicials, segons fonts jurídiques.

Houli, a la presó incondicional des d’aquesta passada nit pels delictes d’integració en organització terrorista, assassinat, dipòsit d’explosius i lesions, es va ratificar en el que havia manifestat prèviament davant dels Mossos d’Esquadra després de la seva detenció, que es va produir després de l’explosió de la casa de la localitat tarragonina on va resultar ferit. En les seves manifestacions davant el titular del Jutjat Central d’Instrucció número 4 de l’Audiència Nacional, Mohamed Houli, segons han precisat aquest dimecres les mateixes fonts, va assentir en ser preguntat si es ratificava sobre el que havia dit davant la Policia catalana: que el grup tenia previst atemptar contra monuments i esglésies de la ciutat comtal i hauria esmentat la Sagrada Família com un dels monuments més coneguts.

D’altra banda, Mohamed Aalla, un dels detinguts pels atemptats de Barcelona i Cambrils, ha arribat pels volts de les sis del matí a casa seva a Ripoll després que el jutge de l’Audiència Nacional Fernando Andreu decretés aquest dimarts llibertat provisional per a ell. El magistrat considera que si bé el vehicle que els terroristes conduïen a Cambrils estava al seu nom, el “propietari real i qui disposava del vehicle” era el seu germà, Youseff Aalla, mort a l’explosió d’Alcanar. Aalla ha arribat en un taxi i tot i que, segons ha explicat fora de càmera, no portava diners ni documentació a sobre. Un cop ha arribat a casa, els seus familiars han pagat l’import del viatge. A hores d’ara, es troba a l’interior de l’habitatge “descansant”. Aalla ha de presentar-se cada dilluns al jutjat més proper, li ha retirat el passaport i li ha prohibit sortir de territori estatal.

El titular del jutjat central d’instrucció 4 de l’Audiencia Nacional, Fernando Andreu, va ordenar ahir a la nit presó provisional, comunicada i sense fiança per a dos dels quatre detinguts pels Mossos a Ripoll i Alcanar, acusats de formar part de la cèl·lula gihadista –atribuïda a dotze homes (els altres vuit són morts, sis a mans de la policia)–, que va matar quinze persones a Barcelona i Cambrils i va ferir-ne un centenar dijous passat a la Rambla.

La fiscal del cas, Ana Noé, acompanyada de la coordinadora de gihadisme, Dolores Delgado, va demanar presó incondicional per a tots quatre, però el magistrat només va ordenar-ne per a Mohamed Houli Chemlal, de 21 anys i veí de Ripoll, detingut a l’hospital de Tortosa en salvar-se de l’explosió al xalet d’Alcanar, dimecres passat i un dia abans dels atemptats; i per a Driss Oukabir, de 28 anys i germà de Moussa, de 17 anys i abatut a Cambrils, que també vivien a Ripoll. Els acusa dels delictes de pertinença a organització terrorista, assassinat i lesions, estralls i tinença de explosius. Per contra, deixa en llibertat Mohamed Aallaa, de 26 anys, de Ripoll i germà de Said, de 19 anys i abatut a Cambrils, en considerar que l’Audi A3 que estava al seu nom el conduïa el menor. Finalment, prorroga 72 hores més la detenció de Salah el Karib, de 34 anys, i que regenta un locutori a Ripoll, i on ahir a la tarda van tornar a inspeccionar els Mossos i la Guàrdia Civil a la cerca de proves de la seva implicació en aquest grup terrorista, accions reivindicades per l’organització Estat Islàmic, segons recull el magistrat Andreu en la seva interlocutòria de catorze planes. L’amo del locutori va admetre que va comprar bitllets d’avió per a l’imam i per a Oukabir, i que després li van pagar.

Masia a Riudecanyes

Els interrogatoris dels acusats van acabar a les sis de la tarda. El primer a declarar va ser Mohamed Houli Chemlal, que va confessar al magistrat que volien atemptar contra “monuments” emblemàtics de Barcelona, tot i que sense voler-ne detallar cap, i de provocar grans estralls posant bombones de butà (120 acumulades al xalet del Montsià) dins de dues furgonetes llogades el dia abans, les quals volien impactar contra edificis. No obstant això, Chemlal va precisar –segons fonts judicials– que volien atemptar de nit per fer el menor nombre de víctimes. Hi va afegir que l’imam de Ripoll, Abdelbaki es Satty (mort en l’explosió d’Alcanar amb un altre implicat, i pendent d’aclarir si és Youssef Aallaa, segons el jutge) es volia immolar en un dels atemptats.

De les dues furgonetes, el jutge detalla com es van llogar en una empresa de Sabadell un dia abans de l’atemptat (el 16 d’agost) pels tres suposats terroristes: Driss Oukabir, Mohamed Hichamy (abatut a Cambrils) i Younes Abouyaaqoub, que va pagar-ne el lloguer i va resultar ser el conductor homicida de Barcelona, detectat abans en una gasolinera de Santa Perpètua de Mogoda –segons el jutge–, i abatut abans-d’ahir a Subirats. Una altra revelació és que Hichamy va contractar una tercera furgoneta, el mateix dia de l’atemptat en una empresa de Parets del Vallès, però la va abandonar a l’AP-7, a l’altura de Cambrils en tenir un accident.

Driss Oukabir va canviar la versió que va donar a la policia i ahir va explicar al jutge que va mentir per por en assegurar als Mossos que el seu germà li havia robat el passaport que s’havia trobat a la furgoneta homicida de Barcelona. Oukabir va explicar que va llogar les dues furgonetes, una segona trobada a Vic, perquè li havien demanat tres dels homicides a Cambrils per fer una mudança i que l’empresa els deia que l’havia de llogar una persona més gran de 26 anys. Oukabir va culpar l’imam de Ripoll de fanatitzar els joves, i la seva advocada, Begoña Garcés, en va demanar la llibertat al·legant que no hi havia risc de fugida, sense aconseguir-ho.

Una altra de les novetats revelades ahir pel jutge és que, a més del xalet d’Alcanar, els joves radicals eren en una masia abandonada de Riudecanyes, a uns tretze quilòmetres de Cambrils, on van atemptar dijous. A la masia, els Mossos van trobar cremats parcialment els passaports de Mohamed Hichamy i de Younes Abouyaaqoub. També comprovants de compra de l’1 i el 2 d’agost de gran quantitat d’acetona (uns 500 litres, es precisa), i un dia abans de l’atemptat van comprar a Sant Carles de la Ràpita fundes de coixí i brides per “segurament tenir llestos artefactes explosius per ser usats”, segons el jutge.

La policia va examinar ahir la zona de vinyes, a Subirats, on abans-d’ahir van trobar amagat i van matar l’homicida de la Rambla, mentre s’obren noves línies d’investigació de la connexió d’aquests joves i l’imam amb grups radicals al Marroc, França i Bèlgica.

Bitllets de l’imam a Brussel·les

Al xalet amagat en una urbanització d’Alcanar, els gihadistes guardaven gran quantitat de material per poder fabricar peròxid d’acetona, usat per Estat Islàmic, a més d’un centenar de bombones i documentació important. En concret, el jutge Fernando Andreu detalla en la resolució d’ahir que en les restes de la deflagració es va trobar una cartera amb documentació a nom de l’imam de Ripoll, Abdelbaki es Satty, com ara diversos bitllets de Vueling amb destí Brussel·les al seu nom, tot i que no en detalla les dates. També s’hi va trobar un llibre verd a nom de l’imam i una fulla manuscrita en àrab que deia: “En nom d’Al·là, el misericordiós, el compassiu. Breu carta dels soldats d’Estat Islàmic en la terra d’Al-Àndalus per als croats, els odiosos, els pecadors, els injustos, els corruptors.”

D’altra banda, segons diverses fonts, les autoritats marroquines haurien detingut dues persones al Marroc relacionades amb els atemptats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

França aprova una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA