Política

terrorisme

investigació

Alcanar, cau per fabricar explosius

Troben, entre la runa del xalet del Montsià, un cinturó amb càrrega autèntica

Un dels implicats detalla que faltava l’assecat del material per poder usar-lo

Tècnics artificiers dels Mossos d’Esquadra (Tedax) van trobar abans-d’ahir a la nit un cinturó amb càrrega explosiva real entre la runa del xalet abandonat a Alcanar usat per la cèl·lula gihadista de Ripoll com a cau per fabricar explosius. Per precaució, els tècnics van tallar l’antiga carretera N-340, entre la fàbrica de ciment i l’hotel Carles III, mentre feien detonacions, i ahir es va restablir el trànsit en aquesta zona, que manté un perímetre de seguretat des de fa una setmana, quan el dimecres 16 d’agost es va produir la primera explosió, en què van morir l’imam de Ripoll i un dels integrants del grup terrorista.

Els investigadors hauran d’aclarir en les pròximes setmanes si realment aquests joves radicalitzats per l’imam tenien capacitat per fabricar explosius, a part d’acumular força material per elaborar-los al xalet d’Alcanar, on encara es desconeix com van arribar a acumular 120 bombones de butà, a més de 500 litres d’acetona, comprada a principis d’aquest mes, i força claus per fer de metralla. Els cinc gihadistes abatuts a Cambrils duien cinturons d’explosius simulats, com el conductor homicida de la Rambla.

Una hipòtesi és que potser no van poder acabar-los de confeccionar, fet que coincideix amb el que Mohamed Houli Chemlal, ferit en l’explosió d’Alcanar, va explicar als Mossos i al jutge de l’Audiencia Nacional, que abans-d’ahir va decretar la seva presó preventiva. Chemlal va declarar que els companys li van dir que els explosius encara no estaven llestos perquè s’havien d’assecar, segons va informar ahir Efe, i va ratificar que tenien com a objectiu atemptar a edificis i temples importants. Segons els experts, l’explosiu que fabricaven a Alcanar, el triperòxid de triacetona (TATP), es pot deixar assecar unes hores per convertir-lo en pols i fer-lo més potent, però també és més inestable. Un cop és sec, cal utilitzar-lo en setmanes, ja que va perdent força explosiva. El TATP, conegut com “la mare de Satan” i usat pel grup terrorista Estat Islàmic en els últims atemptats de París i Brussel·les, es pot fabricar amb materials accessibles, com àcid sulfúric, peròxid d’hidrogen (aigua oxigenada) i acetona.

D’altra banda, els Mossos investiguen les darreres hores de l’assassí de la Rambla i ahir van finalitzar els escorcolls d’un pis de Vilafranca del Penedès, on se suposa que es va amagar i canviar de roba Younes Abouyaaqoub, que va ser abatut dilluns, a pocs quilòmetres, a Subirats. A més, també analitzen els datàfons del locutori de Ripoll regentat per Salh el Karib, del qual el jutge ha prorrogat la detenció 72 hores. El Karib va admetre que va comprar bitllets d’avió per a l’imam i per a un dels detinguts però que no té res a veure amb el grup.

LA XIFRA

14
mossos ferits
en els atemptats i en l’explosió d’Alcanar, on dos bombers i un operari també es van fer ferides.

EI torna a reivindicar l’atemptat

El grup terrorista Estat Islàmic (EI) va difondre ahir un vídeo en què es veuen dos espanyols fanatitzats (un d’ells identificat com a Al Qurtubí, el cordovès) que amenacen l’Estat espanyol i reivindiquen l’atemptat de Barcelona, provocat justament avui fa una setmana amb l’atropellament massiu a la Rambla i l’atac al passeig de Cambrils. En el muntatge, es veuen imatges d’uns informatius i del recorregut que va fer la furgoneta en l’atropellament de la Rambla. També es veuen imatges de la concentració de rebuig als atemptats, en les quals surten autoritats i el rei Felip VI. És el tercer cop que el grup reivindica l’atac.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia