Política

corea del sud

Condemnen a cinc anys de presó l’hereu de Samsung per corrupció

L’hereu de Samsung, Lee Jae-yong, va ser condemnat ahir a cinc anys de presó per corrupció en el cas Rasputina, que ha fet trontollar els fonaments de la política sud-coreana i deixa sense líder el major conglomerat empresarial del país. La justícia sud-coreana va considerar culpable Lee, de 49 anys, de subornar l’expresidenta Park Geun-hye amb l’objectiu d’obtenir favors del govern del país en la seva consolidació com a líder del grup.

La decisió emesa pel Tribunal del Districte Central de Seül suposa un daltabaix i centra el focus en com el major chaebol (grans conglomerats sud-coreans controlats per clans familiars) afrontarà la falta de lideratge en un grup en el qual l’empresonament provisional de Lee a mitjan febrer ja havia fet efecte en la seva directiva. Lee va ser acusat d’autoritzar el desviament de més de 32 milions d’euros a fundacions sota el control de Choi Soon-sil, coneguda com la Rasputina per la seva amistat amb l’exmandatària, a canvi que un fons públic de pensions autoritzés el 2015 una fusió de dues filials de Samsung. Aquesta operació va reforçar el control de Lee sobre el conglomerat, a qui pertany el major fabricant de telèfons intel·ligents del món (Samsung Electronics). En aquesta quantitat hi hauria més de 5 milions d’euros per finançar el programa d’equitació a Alemanya de la filla de Choi, Chung Yoo-ra, i que Samsung hauria efectuat amb el coneixement de Lee, segons ha considerat el tribunal.

L’hereu d’un conglomerat que representa una cinquena part de l’economia sud-coreana i que engloba empreses dedicades a l’electrònica, la construcció o la maquinària pesant, també ha estat condemnat per malversació de 4,8 milions d’euros, ocultació d’actius a l’estranger i perjuri, per haver donat diverses versions en les seves compareixences en diferents instàncies. Després d’escoltar el veredicte, els advocats de Lee van dir que no estan d’acord amb la sentència i van assegurar que hi recorreran en contra “aviat”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia