Política

Amèrica del Nord

El repte migratori

“Benvinguts al Canadà!”

Creix l’onada de persones que entren il·legalment en territori canadenc des dels EUA per demanar-hi asil

L’oposició acusa el primer ministre d’haver fomentat la riuada de refugiats donant-los “falses esperances”

“Als que fugiu de la persecució, el terror i la guerra, [sapigueu que] els canadencs us acolliran, al marge de quina sigui la vostra fe. La diversitat és la nostra força #Benvinguts AlCanadà.” Aquesta famosa piulada del gener passat, enviada poc després que Donald Trump negués l’entrada als EUA a ciutadans de diversos països musulmans, es va fer viral i va provocar una allau de crítiques al seu autor: el primer ministre canadenc, Justin Trudeau.

L’oposició canadenca retreu al jove dirigent haver desfermat una riuada de milers de demandants d’asil procedents del país veí donant-los “falses esperances” amb el seu tuit. Des de principis d’any, més d’11.000 persones han entrat a peu al Canadà des dels EUA, la majoria haitians. El ritme ha augmentat les darreres setmanes, a una proporció d’unes 250 persones al dia i amb entrades il·legals, per llocs remots i no vigilats per les autoritats. I és que, esquivant els passos oficials, els sol·licitants d’asil eviten que se’ls apliqui un antic pacte entre els EUA i el Canadà –l’anomenat Acord de Tercer País Segur (ATPS)– pel qual una persona que arriba en un dels dos països no pot demanar refugi en l’altre. Però l’acord no s’aplica al Canadà si el sol·licitant entra de manera il·legal al país, fet que anima els interessats a evitar els controls establerts. Els que acaben d’arribar de manera irregular són detinguts per la policia canadenca i, immediatament després, demanen refugi al Canadà.

El flux d’entrades ha crescut tant que, aquesta setmana, Trudeau s’ha vist obligat a demanar als demandants d’asil que no travessin per punts –normalment zones boscoses i terres agrícoles– que no siguin els oficials. “No tindreu més avantatges si trieu entrar al Canadà de manera irregular. Heu de seguir les regles i n’hi ha moltes”, va advertir el primer ministre a la sortida d’una reunió amb membres del govern federal i del Quebec –província francòfona, on arriben més demandants d’asil– per abordar el problema. “El Canadà és una societat oberta i acollidora, però la nostra primera tasca és protegir els nostres ciutadans”, hi va afegir durant una roda de premsa. Trudeau va assegurar també que les últimes arribades estan sent rigorosament examinades i va reiterar que no hi ha cap “drecera” avantatjosa amb relació a les sol·licituds presentades degudament en un punt fronterer oficial.

Organitzacions humanitàries com ara Amnistia Internacional i el Consell Canadenc per als Refugiats han demanat al govern que suspengui l’ATPS per reduir així la probabilitat que els immigrants afrontin temperatures extremes, camps amb neu fins a la cintura i rius gelats per intentar entrar al Canadà. Però, aquesta mateixa setmana, el primer ministre ha reiterat la validesa de l’acord i ha assegurat que no revisarà el sistema migratori.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia