Política

El PSOE fa pinya amb el PP i qualifica el ple de “pantomima”

Els socialistes donen suport a les accions empreses pel govern espanyol per evitar un “cop a la democràcia”

Casado (PP) adverteix als independentistes “que n’assumeixin les conseqüències”

“Avui no és un dia de partits, sinó dels demòcrates, als que més enllà de les sigles ens uneix el respecte a l’estat de dret i a les institucions.” Amb aquestes paraules, el secretari d’organització del PSOE, José Luis Ábalos, traslladava ahir tot el seu suport al govern del PP per les iniciatives que ha emprès per defensar l’Estat davant de la “pantomima grollerament orquestrada” contra la democràcia, segons va qualificar el representant del PSOE el ple d’ahir al Parlament. Ábalos va mostrar la seva “solidaritat” amb els companys del PSC, que van interposar un recurs d’empara al TC per la vulneració dels drets dels diputats, i va advertir als independentistes que “trepitjar els drets dels representants populars és trepitjar els drets dels ciutadans”. Els socialistes consideren que els independentistes han “superat avui [per ahir] una nova línia vermella” amb el procediment d’inclusió en el ple de la llei del referèndum, amb el qual han evidenciat, va dir Ábalos, la seva “falta de respecte a la discrepància” i amb el qual han tractat d’“imposar per la força” les seves posicions polítiques. “Reivindicar la democràcia trencant les formes democràtiques diu molt poc del projecte que asseguren que defensen”, argumentava Ábalos, que remarcava el fet que els independentistes amb la seva actuació “han perdut tota la raó” que poguessin tenir. Ábalos va arribar a assegurar que el que va passar ahir al Parlament és més propi d’“altres règims” amb menys cultura democràtica, i va qualificar el fet d’“espectacle lamentable”. El grup socialista registrarà avui al Congrés dels Diputats la seva proposta per crear una comissió parlamentària per al “diàleg, avaluació i modernització” del model territorial i de l’estat autonòmic espanyol, amb la finalitat que pugui aportar solucions a la situació que es viu a Catalunya. El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, s’ha implicat personalment en la recerca de suports a la resta de forces polítiques per tirar endavant la creació a la cambra baixa d’un espai de diàleg sobre el model territorial espanyol. El vicesecretari general de comunicació del PP, Pablo Casado, advertia als independentistes catalans que “pagaran car” el seu intent de “trepitjar” la democràcia “Que n’assumeixin les conseqüències”, assegurava al seu compte de Twitter.

Retrets a Podem

Per la seva banda, el president de Ciutadans, Albert Rivera, demanava al secretari general de Podem, Pablo Iglesias, que “rectifiqui” i obligui els seus companys al Parlament català que se situïn al costat de l’oposició a Catalunya i no dels que intenten dur a terme un “cop a la democràcia”. Rivera va començar agraint al secretari general del Parlament i als funcionaris que estiguin intentant “impedir” que el president català, Carles Puigdemont; el seu vicepresident, Oriol Junqueras, i Forcadell mateix pretenguin convertir la cambra “en la gestoria d’un cop a la democràcia al servei d’una minoria”.

El màxim responsable de la formació taronja es va mostrar convençut que els votants de Podem no estan a favor del “cop” a Catalunya ni poden admetre que el seu partit estigui posant aquestes “facilitats”.

Segons la seva opinió, algú que, com Pablo Iglesias, pretén ser el president del govern espanyol no pot permetre que es “liquidi” la democràcia del seu propi país ni “absentar-se, abstenir-se o posar-se a favor del referèndum”. El líder de Podem, a l’hora de tancar aquesta edició no havia respost a les paraules de Rivera.

El que ha passat al Parlament és propi d’altres règims amb menys cultura democràtica
Els independentistes amb la seva actuació han perdut la raó que podien tenir
José Luis Ábalos
secretari d’organització del psoe
Els independentistes pagaran car haver trepitjat la democràcia
Pablo Casado
vicesecretari general de comunicació del pp

“La democràcia i les urnes no es poden il·legalitzar”

Els partits nacionalistes bascos i gallecs van advocar ahir pel diàleg i la democràcia. La portaveu nacional del BNG (Bloc Nacionalista Gallec), Ana Pontón, va assegurar que la democràcia és la manera lògica de poder solucionar les dissensions i avisava: “L’Estat espanyol amb el seu immobilisme està cometent un error històric” a Catalunya, i afirmava que “la democràcia i les urnes no es poden il·legalitzar”. Pontón també va criticar “les forces polítiques que diuen que volen un canvi de règim i a l’hora de la veritat, quan es posa en marxa un procés polític que obre la porta per a tots, es posen al costat de l’immobilisme”. Per la seva banda, el PNB (Partit Nacionalista Basc) va assegurar que el que està succeint al Parlament de Catalunya amb la tramitació de la llei de referèndum “s’emmarca en l’excepcionalitat, com excepcional és tot el que està passant a Catalunya d’un temps ençà”. Fonts del PNB van assegurar que “no hi ha més solució que el diàleg”, “fins i tot quan sembla que no hi ha solució possible, quan tots els ponts semblen trencats”. “Diàleg i política amb majúscules, des del respecte a les majories i als principis democràtics”, va manifestar la direcció del PNB.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El Tribunal de l'ONU exigeix a Israel que deixi d'impedir l'accés d'ajuda humanitària a la Franja

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona