Política

El TC ajorna la suspensió per esquivar la Diada

El tribunal paralitzarà avui la llei de transitorietat i el codi tributari de Catalunya

El govern de Rajoy menysté el clam de l’11-S i emfasitza la tesi que l’independentisme perd força

Amb la decisió de l’òrgan judicial arrenca una setmana en què el debat de l’1-O es trasllada a les institucions espanyoles

ERC, PDeCAT i En Comú porten el vet a l’1-0 al Congrés i al Senat

Silenci administratiu, per totes bandes. Mentre l’executiu espanyol i el PSOE van evitar valorar públicament la manifestació de la Diada, reiterant que es tracta d’un acte reivindicatiu “excloent” i “cada vegada més minoritari”, també el Tribunal Constitucional va optar ahir per un ajornament preventiu de la suspensió de la llei de transitorietat impugnada pel govern de Mariano Rajoy. Tot i la immediatesa en la resposta que el TC ha donat a cadascuna de les decisions del Parlament i del govern de Carles Puigdemont, ahir l’òrgan judicial va decidir no precipitar el ple extraordinari per anul·lar la norma aprovada dijous passat, amb el benentès que la decisió hauria coincidit amb el clam del carrer a favor de la independència. Això sí, la suspensió es farà afectiva avui mateix.

La setmana passada, de fet, algunes fonts havien apuntat la possibilitat que el TC deixaria passar la Diada per evitar “escalfar més l’ambient”, atès que, malgrat que en el seu escrit d’impugnació l’executiu espanyol qualifiqui la norma com “l’atac més important concebible a la democràcia”, des del moment que es va aprovar “ja se sabia que tenia les hores comptades”, assenyalen fonts dels populars per justificar que en aquesta ocasió no s’hagués pressionat l’òrgan judicial perquè actués com amb la llei del referèndum i el decret de l’1-0, en la qual es va voler visualitzar una suspensió exprés. Tant és així que La Moncloa presumia l’endemà que les iniciatives s’havien paralitzat abans que haguessin passat 24 hores des de la seva aprovació.

Ple extraordinari

En tot cas, avui mateix el TC es reunirà partir de les 10 del matí en un ple extraordinari per tramitar la impugnació de l’executiu espanyol i es dona per fet que abans de migdia s’haurà decretat la suspensió cautelar d’una norma dissenyada per a un eventual triomf del sí en el referèndum. En el mateix paquet, la institució judicial paralitzarà el codi tributari, aprovat l’agost passat, i que des de La Moncloa es considera un element més per sustentar una futura desconnexió.

En tot cas, el TC no va rebre fins ahir a mig matí els recursos que havien estat sobre la taula del Consell de Ministres de divendres passat per tal que s’iniciessin els tràmits per anul·lar a corre-cuita la norma dissenyada per l’endemà de l’1-O. Tot i que el portaveu Íñigo Méndez de Vigo havia anunciat que ja s’havien presentat, l’òrgan judicial va tancar el registre a les tres de la tarda sense que s’hagués rebut la documentació.

I mentre des de La Moncloa es mantenia la posició de menystenir el clam de la manifestació de la Diada destacant-ne només que “any rere any l’independentisme ha anat perdent força al carrer” –i enguany asseguren que s’ha fet “encara més evident” aquest retrocés– des del PP s’intensificava el to amenaçant cap als artífexs de l’1-0 i s’emfasitzava el missatge que la força de l’Estat caurà sobre tots ells si no deixen córrer el referèndum. El vicesecretari de comunicació, Pablo Casado, després de la reunió del sanedrí popular presidit per Rajoy, augurava que en aquest xoc les institucions catalanes hi tenen molt a perdre perquè “guanyarà Espanya, guanyarà la democràcia”. Fins i tot va voler representar-ho com una “Zodiac punxada” que toparà amb el “transatlàntic” de l’Estat. Perquè el dirigent del PP garantia, com ja ho havia avançat el president espanyol la setmana passada, que es respondrà “amb fermesa” i “sense complexos” a l’hora de fer els passos que calguin per aturar el que va qualificar de “desafiament suïcida”. “Ens ha assegurat que no escatimarà cap mesura” per impedir l’1-0, reblava.

Amb referències a la Veneçuela de Maduro i l’època del nazisme per descriure l’autoritarisme i “l’absolutisme” que s’atribueix a Puigdemont, Casado va acusar-los de dividir la societat catalana, mentre alertava contra eventuals brots violents. Des de La Moncloa s’incideix en la preocupació que des de l’àmbit independentista s’acabi provocant aldarulls que derivin en una intervenció de les forces de seguretat de l’Estat. En aquest sentit, han suggerit en més d’una ocasió que aquesta és la imatge “que busca” el sobiranisme i la que el govern de Rajoy voldria evitar.

Batussa parlamentària

En tot cas, i pel que fa a l’escena política espanyola, l’endemà de la Diada el debat es trasllada al Congrés i al Senat. Avui mateix els portaveus d’ERC i PDeCAT, Miquel Àngel Estradé i Josep Lluís Cleries, introduiran en la sessió de control a la cambra alta el vet de l’executiu espanyol al referèndum de l’1-O i li exigiran que concreti quines mesures adoptarà per impedir-lo. I demà, l’epicentre de la batussa es traslladarà al ple de la cambra baixa amb preguntes del republicà Gabriel Rufián i del portaveu En Comú Podem, Xavier Domènech, també sobre la negativa a permetre la celebració del referèndum i la judicialització del procés. El líder de Cs, per la seva banda, interpel·larà Rajoy sobre la seva resistència a obrir un debat sobre la reforma constitucional.

Aquella mateixa tarda es podrien viure moments de tensió en la celebració institucional de la Diada a Madrid, que enguany tindrà com a protagonista el conseller de Presidència i portaveu del govern, Jordi Turull. L’acte se celebrarà a la delegació de la Generalitat, on fa quatre anys es va produir l’assalt per part d’un grup de l’extrema dreta. Des de llavors, els falangistes han aprofitat la Diada per protestar davant de les portes del Centre Cultural Blanquerna, fet que genera una forta presència policial. Finalment, també aquesta setmana entitats madrilenyes a favor del dret a decidir han convocat un acte per donar suport a l’1-O, que el grup municipal del PP intenta aturar als jutjats enmig de dures crítiques a l’alcaldessa Manuela Carmena pel fet que s’hagi cedit un espai públic als seus promotors.

Que s’arraconin, perquè no guanyaran. Guanyarà la democràcia i guanyarà Espanya
Pablo Casado
vicesecretari del pp
És estèril pensar que les amenaces del terror es combaten des dels murs; es fa des de la unitat
Dolores de Cospedal
MINIsTRA DE DEFENSA

Moody’s alerta sobre un retrocés

L’agència internacional Moody’s ha volgut posar de manifest “l’afebliment” que patiria l’economia espanyola davant una eventual independència de Catalunya i les dificultats per poder-se finançar, degut a una devaluació de les seves expectatives de creixement. L’informe recorda que el territori representa el 19% del PIB i el 16% de la població del conjunt de l’Estat, a banda que la renda per càpita és superior a la mitjana; tres elements que consideren que en un escenari d’independència suposarien un cop fort per a l’economia. Tot i així, l’entitat no dona credibilitat a un possible escenari de ruptura, ja que considera que hi ha massa obstacles perquè prosperi una declaració unilateral a partir d’un sí a les urnes l’1-O. Entre ells citen “l’oposició ferma i continuada” del govern de Rajoy, els mecanismes de què disposa l’Estat per aturar-ho, així com enquestes que, segons consta en l’estudi fet públic per Moody’s, evidencien que la independència no té prou suport social. Finalment, sobre el referèndum asseguren que, en el cas que arribés a celebrar-se, el fet que no tingui una base legal i no s’hagi establert cap llindar mínim de participació “minvarien la seva legitimitat”.

Pel que fa a les expectatives de l’economia catalana, les advertències de Moody’s també són força contundents, avisant que si ara ja les qualificacions són prou baixes, en l’actual escenari de tensió encara podrien baixar molt més. I afegeixen que aquestes topades podrien posar en risc el finançament a través del FLA.

Des que va sorgir el procés, aquests organismes han alertat en diverses ocasions de les conseqüències negatives sobre la consolidació de la recuperació econòmica. En aquest cas, a més, Moody’s considera que la millor solució seria acceptar les demandes catalanes de majors quotes d’autogovern, sobretot en matèria fiscal.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia