Política

El món observa entre la incredulitat i l’esperança

Les descripcions que fan els diaris internacionals destaquen la quantitat de gent que s’hi va congregar

També les dificultats del govern de Carles Puigdemont

Es mostren a l’expectativa

Bona part dels principals diaris europeus i d’arreu del món es van fer ressò ahir mateix de la concentració de la Diada de l’11 de setembre a Barcelona. Des de punts de vista diversos i amb sensibilitats diferents, sobretot posaven l’èmfasi en el volum de gent que hi va assistir, i majoritàriament es van posar d’acord que havien estat un milió de persones (“centenars de milers”, els més prudents), poc més o menys, tot i que les previsions que ells mateixos havien publicat en informacions anteriors havien oscil·lat al voltant dels 500.000 assistents. Això explica la seva admiració.

“Un milió de catalans, en marxa per la independència en el seu dia nacional”, deia el britànic The Guardian. Aquest rotatiu puntualitzava que, després que els organitzadors haguessin comptabilitzat 450.000 inscrits en la concentració, la Guàrdia Urbana va comptar que eren un milió els que finalment van omplir els carrers de Barcelona. També assenyalava que les enquestes eren clares en el sentit que la majoria dels catalans volien exercir el seu dret de vot, mentre que les opcions a favor i en contra de la independència estaven molt igualades. També va destacar la quantitat d’estelades que omplien les avingudes de la ciutat, i va recordar les recents “atrocitats terroristes que es van infligir a Barcelona” i Cambrils. No obstant això, “malgrat els records cruels de Catalunya i l’enfrontament amb Madrid, l’ambient era lleuger”, assenyalava el diari.

“Tres setmanes abans del referèndum català, la Diada del sí”, titulava Le Figaro. El nord-americà The Washington Post va fer un seguiment de la manifestació que encapçalava amb un “Els catalans demanen la independència en la Diada Nacional”. El Libération francès titulava: “Els separatistes catalans es manifesten pel sí a la independència”, i recordava les manifestacions multitudinàries que van precedir la Diada d’ahir, tal com van fer altres mitjans.

Malgrat les dificultats

L’agència Reuters va desglossar no només els antecedents d’altres 11 de setembre, sinó els precedents pròxims que han marcat la Diada d’aquest any. I va reflectir les dificultats dels últims mesos i dies per tirar endavant la celebració del referèndum de l’1 d’octubre. “No és una opció que el referèndum no tiri endavant”, va explicar el president Carles Puigdemont a aquest mitjà. I hi va afegir encara: “Falten 20 dies [avui 19]; ja hem superat moltes barreres i superarem les que hagin d’arribar.” L’agència es va fer ressò també de l’opinió d’un assistent a la manifestació acompanyat de la seva família, Germà Freixas, un enginyer de 42 anys que va afirmar: “Esperem que puguem celebrar el referèndum amb tota normalitat, perquè en una democràcia és normal poder votar”, fent referència als impediments que hi està posant el govern estatal i altres estaments.

Desafiament

El diari belga Le Soir assenyalava, per la seva banda: “Manifestació massiva a Barcelona per la independència de Catalunya.” El rotatiu italià La Repubblica deia en el seu titular: “Mig milió en processó a favor del referèndum per la independència de Catalunya.” En la seva informació, explica les dificultats que ha tingut i que té el govern de Puigdemont i el desafiament que planteja al govern de Madrid. “La batalla continua”, hi afegeix.

La BBC afirmava en l’edició d’ahir al vespre que “Milers de catalans recorren els carrers de Barcelona per marcar la seva jornada nacional, la Diada, i mostren el suport a un referèndum independentista”. “Les enquestes d’opinió suggereixen que la votació, si es produeix, serà molt igualada”, assenyalava.

LES FRASES

Un milió de catalans, en marxa per la independència en el seu dia nacional
‘The Guardian’
Els separatistes catalans es manifesten pel sí a la independència
‘Libération’

Assange es mulla a favor i Reverte el titlla d’“idiota”

El fundador de WikiLeaks, Julian Assange, va donar suport al dret d’autodeterminació dels catalans i va assegurar fa només un parell de dies en una piulada que els escorcolls d’aquesta setmana a Catalunya, concretament al setmanari El Vallenc, “només unifiquen i reforcen els independentistes”. Poc després, Assange encara va fer una segona piulada amb una imatge amb tancs, i advertia que “això no funcionarà a Catalunya”. Va defensar explícitament que “els catalans tenen dret a l’autodeterminació”.

Arran d’haver difós aquests missatges, l’escriptor Arturo Pérez-Reverte va qualificar diumenge Assange de “perfecte idiota” i “ignorant sobre Espanya”. El fundador de WikiLeaks va escriure les piulades en català i en anglès, i l’escriptor li va contestar en anglès en el seu compte personal de Twitter. La topada va tenir molt ressò a les xarxes, fins al punt que una de les tendències consignades ahir al matí per Twitter es referia a Assange, que des de fa cinc anys és a l’ambaixada de l’Equador a Londres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia