Política

Els empresaris gironins afirmen que no tenen por

Els ajuntaments gironins que donen suport a l’1-O ja superen els 200

L’alcalde de Blanes encara dubta i vol garantir la seguretat dels funcionaris, i ERC el pressiona

Els empresaris gironins no tenen por. Així ho assenyalen i coincideixen els membres del Grup Impuls per Girona (GIG), que ja divendres passat van emetre un comunicat conjunt en què refermaven el seu compromís pel dret a decidir i demanaven respecte a la tasca del Parlament. “El dret a decidir és el dret a decidir. S’ha muntat un espectacle per part d’alguns però el fonament és el dret a decidir i tots els empresaris hi estan d’acord”, explicava ahir el president de la Cambra de Comerç de Sant Feliu de Guíxols, Joan Puig, un dels membres del GIG. En el mateix sentit, el president de la Cambra de Girona, Domènec Espadalé, insistia que “des del primer dia” els empresaris han coincidit en la necessitat d’un referèndum “per resoldre aquesta situació” i que “no hi pot haver un acte més demòcrata que aquest”. També el president del Fòrum Carlemany, Francesc Bosch, recordant que “si hi ha algú pragmàtic aquests són els empresaris” insistia, afegint que consideraven que aquest dret és el millor per al territori. Bosch també va destacar la importància de “repescar” el Manifest del Far, que va rebre la posició d’empresaris no només gironins, sinó de tot Catalunya. També des de la FOEG, van reafirmar-se en el dret a decidir.

D’altra banda, el sindicat majoritari en l’ensenyament públic no universitari, l’Ustec, va fer públic el seu suport a l’1-O i va defensar que “la presència d’urnes i paperetes a les escoles esdevé una lliçó democràtica per als alumnes”, en paraules de Xavi Díez, portaveu del sindicat.

202 municipis

Segons les últimes actualitzacions, almenys ja són 202 els municipis de la demarcació de Girona que donen suport al referèndum. A la llista de 191 que vam publicar dissabte, cal sumar-hi Albons, Isòvol, Mollet de Peralada, Pals, Medinyà, Sant Aniol de Finestres, Vilamalla, Viladasens, Sant Joan de Mollet, Vall-llobrega i Vilafant. Els últims, però, amb matisos. Tant a Viladasens com a Vall-llobrega com a Sant Joan de Mollet, no s’ha firmat el decret (a Sant Joan l’alcalde, d’ERC, no descarta acabar-ho fent), però s’ha confirmat a la Generalitat que no hi haurà problema perquè usin els llocs habituals de votació. En el mateix sentit, l’alcaldessa de Vilafant, Consol Cantenys (PSC), explica que ha respost que no hi ha cap canvi pels espais de vot que s’han utilitzat fins ara però recalca que també han arribat requeriments i impugnacions des del govern espanyol i que l’Ajuntament estarà atent a no posar en perill funcionaris: “No hi haurà impediments però és evident que hi ha inquietuds; per això instem la Generalitat perquè actuï de tal manera que aquest referèndum es pugui fer amb totes les garanties.”

A Castell-Platja d’Aro, el suspens de l’aprovació per part del ple s’allargarà fins dimecres vinent, després que s’hagi desestimat fer un ple extraordinari. Esperaran a la sessió ordinària i probablement el punt s’inclourà com a moció política pels grups de CiU i ERC, per deixar de banda el secretari i comptar amb la votació del màxim de regidors, ja que aquesta setmana la portaveu d’ERC feia vacances i la iniciativa, possiblement, no hauria prosperat.

Dubtes a Blanes

L’alcalde de Blanes, Miquel Lupiáñez, va contestar ahir la carta que va enviar la Generalitat de Catalunya a tots els ajuntaments, en què recorda que el secretari municipal va emetre l’informe que dictamina que l’Ajuntament no pot posar a disposició de la Generalitat cap local, però remarca “la voluntat ferma i explícita” del consistori per facilitar els processos de participació. Lupiáñez insta el govern a treballar per aconseguir que es pugui votar però que es garanteixi la seguretat jurídica “de tots els funcionaris i treballadors municipals”. El no de Blanes ha tensat la corda al si del govern, del qual forma part ERC. Els republicans van demanar ahir per escrit a l’alcalde que reconsideri la seva decisió. ERC vol que l’alcalde respongui per escrit els motius que el duen a no cedir els espais, i adverteix que la resposta serà “un dels aspectes determinants” que li faci replantejar la permanència al govern.

Celrà convoca els veïns

L’Ajuntament de Celrà ha convocat una trobada informativa per tractar tots els dubtes que els veïns puguin tenir sobre l’1-O. La reunió serà aquest divendres a les 19 h a la sala del Teatre, i servirà també per crear una taula per al referèndum per defensar el dret a la celebració de la consulta: “És una taula creada per garantir el dret al vot, deixant de banda si s’és partidari del sí o del no”, explica l’alcalde, Dani Cornellà. D’altra banda, a Quart, un dels municipis on encara no és clar si se cediran els locals, Quart per la Independència ha convocat una concentració dijous davant l’ajuntament a dos quarts de vuit del vespre, mitja hora abans del ple.

LA XIFRA

Considerem que és el millor per al territori. Si hi ha gent pragmàtica, aquests són els empresaris
Francesc Bosch
president del fòrum carlemany

LA DATA

202
ajuntaments gironins
almenys han manifestat fins ara el seu suport a cedir locals pel referèndum.
14.09.17
és el dia
que Quart per la Independència ha convocat una concentració davant l’ajuntament abans del ple.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia