Política

Pànic al metro de Londres

Un explosiu casolà causa una trentena de ferits en una estació del sud de la capital britànica

Estat Islàmic reivindica l’atemptat mentre les forces de seguretat en busquen els autors

Hora punta. El metro passava per l’estació de Parsons Green, al sud-oest de la ciutat de Londres, plena de gent que anava a treballar, nens que anaven a l’escola i joves que anaven a estudiar al centre de la capital britànica. Dins un cubell blanc explotava un artefacte que, segons alguns testimonis, va provocar una gran bola de foc. Després de l’explosió, es van desencadenar escenes de pànic, amb passatgers fugint i sortint del metro londinenc, cosa que va provocar, segons sembla, una allau de gent. En un comunicat, l’organització terrorista Estat Islàmic assumia l’autoria de l’atac, executada per un “destacament” del grup.

El fet que l’estació de metro de Parsons Green sigui exterior va facilitar l’evacuació dels ferits. Fonts policials consultades per la cadena Sky News van assegurar que l’artefacte havia explotat parcialment i que semblava que el detonador havia fallat. Si hagués funcionat, hauria provocat nombroses víctimes, ja que era hora punta i es tractava d’un vagó d’un tren amb capacitat per a 865 passatgers. L’atac es va produir al tram exterior del suburbà de la línia District i l’estació afectada és a la zona de Fulham, molt transitada en aquella hora del matí.

Un passatger del tren, propietari d’una ferreteria del barri, que es va identificar com Peter Alexruffen, va explicar que no havia sentit “cap soroll” al vagó, però que havia sortit corrent “en veure que la resta de viatgers entraven en una situació de pànic”. “Em vaig espantar molt perquè vaig veure moltes dones plorant i cridant que intentaven sortir de l’estació”, va explicar. El portaveu de Scotland Yard, Mark Rowney, va confirmar que l’artefacte usat havia estat un “cubell bomba” a manera de dispositiu casolà “improvisat” que va fallar, possiblement, en el moment de l’explosió. Segons la BBC, l’artefacte tenia un temporitzador. Durant tot el dia d’ahir es van desplegar centenars d’agents per investigar els fets i mirar de trobar el responsable de la col·locació de l’artefacte.

Segon explosiu

De moment, la policia analitza les càmeres de seguretat per intentar determinar qui va portar l’artefacte al metro i per on va entrar i per on va sortir. En la investigació, liderada pel comandament antiterrorista de la policia, hi està col·laborant també el servei d’espionatge interior (MI5).

La policia va trobar un segon explosiu i va extremar les precaucions a les línies del metro. Els agents policials mantenien acordonada la zona i un helicòpter sobrevolava el barri, amb molts carrers encara tallats ahir a la tarda, a la recerca de pistes que indiquin l’autoria de l’explosió. La primera ministra britànica, Theresa May, presidia ahir a la tarda una reunió del comitè d’emergència Cobra. D’altra banda, el president dels Estats Units, Donald Trump, també reaccionava, titllant l’autor de l’incident de “terrorista perdedor”. El ministre britànic d’Afers Estrangers, Boris Johnson, va fer una crida a la calma i va subratllar la importància de “no especular” sobre la naturalesa de l’explosió. El cap de la diplomàcia del Regne Unit hi afegia que la informació disponible és “limitada” i demanava a la població que continués amb la seva vida normal. L’alcalde de la capital, Sadiq Khan, enviava un missatge d’ànim a través del seu perfil a la xarxa social Twitter: “Londres ho ha demostrat una vegada i una altra, mai serem intimidats o derrotats pel terrorisme. Demano als londinencs que romanguin tranquils.”

Crítiques de la premsa

D’altra banda, la premsa britànica es va queixar de la gestió que Scotland Yard va fer ahir de l’atac perpetrat al metro. Es queixaven que set hores després de l’atemptat encara no s’havien donat detalls sobre el que havia passat. Els periodistes posaven d’exemple la celeritat amb què es donaven les dades després de l’atemptat a la Rambla de Barcelona, el 17 d’agost passat, en què van morir setze persones. Les escenes van fer venir a la memòria dels londinencs els atemptats del 7 de juliol del 2005, quan 56 persones van morir i 700 van quedar ferides en tres explosions al metro i en un autobús. Londres ha estat objecte, aquest any, de dos greus atemptats, al pont de Westminster i al pont de Londres, amb dotze morts i més de cent ferits.

Un home ataca amb un ganivet un militar a París

Un home armat amb un ganivet va atacar ahir, a quarts de set del matí, a París un militar de l’operació antiterrorista desplegada a França des dels atemptats del 2015, però no es van registrar ferits. Segons els primers elements de la investigació, l’agressor, ràpidament reduït pel militar a la cèntrica estació de metro Chatelet, hauria fet referència a Al·là. L’home no estava fitxat. La ministra de Defensa, Florence Parly, va elogiar la reacció del militar. “L’home va ser reduït, i això és la prova del professionalisme i de l’eficàcia dels soldats de l’operació Sentinella en la seva missió de protecció. Aquesta és la setena agressió contra militars de l’operació Sentinella (sistema permanent d’alerta establert a França) després dels atemptats del gener del 2015. “Aquest nou atac legitima el que volem fer, és a dir, que aquest dispositiu sigui encara més imprevisible, més indetectable per als agressors potencials”, va dir la ministra.” D’altra banda, un altre home atacava dues dones amb un martell al poble de Chalon-sur-Sâone, a la Borgonya, però en aquest cas no es prioritza la hipòtesi terrorista. El govern francès va anunciar dijous una “evolució” del dispositiu d’alerta. Al voltant de 7.000 militars seguiran mobilitzats –i arribaran als 10.000 en cas de crisi–, però podran actuar amb més “flexibilitat” i de manera “menys predictible”, segons informava el Ministeri de Defensa. “No tenim cap intenció d’abaixar la guàrdia”, afirmava Parly.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia