Política

setge a l'1-O

La fiscalia reclama ara als alcaldes que entreguin els documents sobre l’1-O

El fiscal en cap de Lleida envia agents de la Guàrdia Civil a diversos ajuntaments de Ponent, i el de Tarragona els demana per via telemàtica

La fiscalia de Lleida va enviar ahir agents de la Guàrdia Civil a reclamar a diversos ajuntaments de la demarcació els documents sobre l’organització del referèndum. Els agents es van presentar al matí als ajuntaments d’Oliana, Tàrrega, Guissona, Almacelles, Bellpuig, Aitona i Alpicat. Segons han explicat alguns dels alcaldes d’aquestes localitats, els agents es van presentar de paisà i van demanar pels secretaris municipals amb una ordre de la fiscalia perquè entreguessin dos documents: el decret de suport al referèndum, que es va fer en resposta a la petició de col·laboració que va llançar el govern de la Generalitat, i els correus electrònics on aquests municipis responien a aquesta petició. A Oliana, una parella d’agents es va presentar al matí, però l’alcalde, Miquel Salas (PDeCAT) no hi era: era precisament al jutjat de la Seu d’Urgell, en la concentració de suport a l’alcalde de Bellver de Cerdenya, citat ahir per la fiscal de la Seu. Van demanar pel secretari i li van entregar un requeriment perquè faciliti a la fiscalia el decret i el correu electrònic de resposta al govern. El mateix va passar a Almacelles. La visita dels agents enviats per la fiscalia va tenir lloc amb l’alcalde fora del municipi, a la Diputació de Lleida, i el tràmit es va fer sense cap incident però amb l’alarma i la sorpresa dels treballadors municipals, segons van explicar alguns d’ells.

La visita dels agents judicials no ha alterat la determinació dels alcaldes. “Continuarem defensant la democràcia que és el que ens pertoca, i el dret a decidir dels ciutadans”, va afirmar l’alcaldessa de Tàrrega, Rosa Maria Perelló, en declaracions a Ràdio Tàrrega. L’alcaldessa va dir que “l’estat continua exercint tota la seva força contra els alcaldes i els ajuntaments que van signar el decret de suport al referèndum”, i va defensar que “el decret és correcte i la defensa del referèndum és una opinió política que tenim tot el dret d’expressar”.

Trenta-una visites

En total, la fiscalia de Lleida va encarregar ahir als agents judicials de la Guàrdia Civil la visita a 31 ajuntaments per recollir aquesta documentació, i s’espera, per tant, que el procediment continuï aquests dies.

La fiscalia de Tarragona va fer ahir el mateix procediment de recollida de documentació dels ajuntaments relacionada amb el referèndum, però d’una manera menys cridanera: en lloc de l’enviament d’agents de la Guàrdia Civil en missió de policia judicial, alguns ajuntaments del Camp de Tarragona van rebre el requeriment de documentació per escrit perquè el facin arribar a la fiscalia.

Tres alcaldes, citats per segon cop

La fiscalia no ha passat per alt els alcaldes que es van negar a comparèixer quan van ser citats, i els tornarà a enviar ara el requeriment perquè es presentin davant del fiscal del jutjat que els correspongui.

És el cas dels alcaldes de Seròs, Alcarràs i Bell-lloc d’Urgell, tots tres d’ERC i que la setmana passada van decidir desatendre la citació, segons va explicar ahir el digital Lleida Diari citant fonts de la fiscalia de Lleida. Aquesta negativa a comparèixer també l’han pres els alcaldes de la CUP en bloc.

Mentre que la notificació primera, enviada al conjunt de més de 700 alcaldes que han donat suport al referèndum, es va realitzar per via telemàtica, aquesta segona notificació s’enviarà personalment als alcaldes a través d’agents judicials, en la qual tindran de nou dia i hora per comparèixer.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Puigdemont no donarà suport als comptes espanyols si Sánchez no compleix amb Catalunya

barcelona
Política

El Parlament dona suport als encausats de Tsunami

barcelona
orient mitjà

L’Iran minimitza l’atac a Esfahan i no dona senyals de resposta

barcelona
Política

ERC formalitza la proposta d’un cara a cara entre Aragonès i Puigdemont

barcelona
política

Els homes joves són els més espanyolistes, segons una enquesta d’Òmnium

barcelona
política

Aprovada la partida urgent de 142 milions per fer front a la sequera

barcelona
política

El Parlament convalida el decret per salvar 1.850 milions dels pressupostos fallits

barcelona
orient mitjà

Creixen els temors d’una incursió de l’exèrcit israelià a Rafah

barcelona
judicial

La Fiscalia de l’Audiència Nacional veu terrorisme al cas del Màgic

barcelona