Política

Procés sobiranista

1-O

Preparats per poder anar a votar

Els centres educatius van ser pacíficament ocupats amb actes festius

Veïns i electors han dormit la nit passada en centres per garantir-ne l’obertura avui

El to lúdic i festiu de les ocupacions de locals ha estat la constant

El que havia de ser jornada de reflexió es va convertir, ahir, en dia per preparar i compartir les últimes consignes per poder votar avui, diumenge 1 d’octubre. Vuit dels nou centres educatius de Girona on avui es votarà ja eren ocupats pacíficament ahir, com també ho eren bona part de les escoles, centres cívics i espais de les comarques de Girona, per garantir el correcte funcionament de la votació. És el cas de l’IES de Llagostera, on una quarantena de persones ja van passar la nit de divendres a dissabte i on es preveia repetir aquest dispositiu d’ocupació pacífica la nit passada. En aquest institut és on també s’hauria produït una de les escasses incidències de què es té constància a la demarcació: un parell de persones s’haurien dedicat a escridassar i intentar impedir dormir els concentrats amb música a tot drap i tocs de clàxon, sense que la situació empitjorés. A l’IES de Llagostera també es van presentar, ahir, els Mossos d’Esquadra avisant que els persones presents haurien de desallotjar el centre com a molt aquesta matinada a les sis. “Ens hauran de treure de manera pacífica. No hi haurà crits ni violència, però no sortirem tranquil·lament. És el mínim que hem de fer com a ciutadans”, responia, ahir, en declaracions a l’ACN Toni Navarro, un dels representants de l’ANC presents al centre.

La probable presència dels Mossos d’Esquadra a primera hora d’aquesta matinada passada i les consignes per superar aquest escull va ser, al llarg d’ahir, el fil conductor de les assembles i reunions de veïns, de consistoris i de col·lectius mobilitzats pel referèndum. L’escola del Pla, a Girona, és un altre dels punts on es van tancar, la nit passada, veïns i pares d’alumnes per dormir-hi, entre què el regidor de Girona per la CUP Lluc Salellas.

L’ocupació pacífica de locals per passar-hi la nit no s’ha limitat a la capital de la demarcació: a Olot, va haver-hi gent dormint a la majoria de centres de la vila. També va haver-hi gent dormint a l’escola Lluís Castells de Riudaura, centre on, divendres vespre, es va desmuntar la porta, i a Osor, la vigilància del col·legi electoral es va fer amb una acampada davant de l’edifici.

Comitès de defensa

Ahir, també va ser dia de convocatòries del Comitè de Defensa del Referèndum (CDR), una estructura que s’ha creat a diferents municipis (Girona, Salt, Figueres, Olot) per reagrupar entitats i representants de partits polítics en defensa del referèndum. En el cas de Girona, el CDR va fer una crida, ahir al migdia, per la zona de Santa Eugènia, perquè es necessitaven veïns per quedar-se a dormir a l’escola Dalmau Carles, al Servei Municipal d’Ocupació i al pavelló de Santa Eugènia. A Olot, el CDR va aconseguir que les 22 meses locals quedessin garantides amb gent per dormir-hi la nit passada i obrir aquest matí. A Figueres, la convocatòria del CDR va aplegar centenars de persones a la plaça triangular per compartir les últimes directives i preparar-se per anar fer nit als col·legis de la ciutat. Una de les poques incidències que es coneixia a Figueres, a l’hora en què es tanca aquesta edició, era el canvi d’ubicació d’alguns col·legis electorals: un és del centre previst a l’asil Vilallonga, de què els electors hauran d’anar a votar, finalment, a la Casa Empordà; el segon és el del col·legi previst a l’OMAC i que es trasllada al casal de la gent gran.

Com a regla general, en la jornada d’ahir, va predominar la tònica d’un ambient festiu i lúdic que comportaven aquestes ocupacions arreu del territori. Les consignes més repetides eren matinar, resistència pacífica en cas de necessitat i determinació per votar.

Recurs de Celrà als tribunals

acn

L’Ajuntament de Celrà ha portat als tribunals l’ordre que obliga a entregar les claus del col·legi electoral i impedir que s’obri per celebrar-hi el referèndum. El recurs contenciós administratiu interposat demana que se suspengui el requeriment (que deriva de la instrucció de la fiscalia) perquè considera que és “desproporcionat”, no s’ajusta a la legalitat i vulnera drets fonamentals. A més, també se sol·licita que quedi sense efecte la instrucció per decomisar qualsevol tipus de material electoral, com ara sobres, paperetes i urnes. Finalment, demana al jutjat que no s’efectuï cap tipus d’intervenció o entrada al centre electoral (un casal d’avis) perquè s’estaria clausurant un espai públic “sense raons suficients”. El recurs detalla que, el 26 de setembre del 2017, els Mossos d’Esquadra van notificar l’Ajuntament que el lliurament de claus o contrasenyes de seguretat del local electoral podria ser considerat un acte de col·laboració en desobediència, prevaricació i malversació de diners públics.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

polònia

Tusk avisa d’una “era de prebèl·lica” a Europa

barcelona
política

La candidatura encapçalada per Albiach es dirà Comuns Sumar

barcelona
guerra a gaza

Desenes de morts per un bombardeig israelià a Síria

barcelona
societat

L’Audiencia Nacional cita les defenses de l’Operació Judes per dilluns de Pasqua

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca amb drons i míssils la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona