Política

Procés sobiranista

1-O

Brutalitat policial a les comarques gironines

La Guàrdia Civil i la Policía Nacional van a garrotades i amb gas lacrimogen fins i tot als pobles més menuts

La violència policial va sacsejar ahir les comarques gironines. El crit de “Votarem!” va acabar amb un “Hem votat!”, però a un preu molt dolorós. Agents de la Guàrdia Civil i la Policía Nacional es van acarnissar de valent contra la gent que es va aplegar pacíficament davant dels col·legis. Va ser un tot s’hi val. Tant era si eren joves que votaven per primera vegada com si era gent gran amb llàgrimes als ulls d’emoció. Tant era si estaven fent una arrossada popular o defensant amb el seu cos i sense violència les urnes. 249 persones, segons fonts sanitàries, van haver de ser ateses per l’actuació desmesurada de la Guàrdia Civil i la Policía Nacional. Els antiavalots van ser ferotges amb les persones aplegades a l’entorn del col·legi Verd, el CEIP Taialà i la biblioteca Ernest Lluch de la ciutat de Girona. Una contundència i una ràbia que contrastaven amb els aplaudiments que van rebre els Mossos d’Esquadra i els Bombers de la Generalitat a molts col·legis de les comarques gironines i arreu del país. I és que va rebre tot el territori gironí, fins i tot els aplegats al voltant d’un dinar popular a les portes de l’ajuntament d’Aiguaviva, que van ser atacats amb gas lacrimogen. La quarantena d’agents de la Guàrdia Civil van provocar una desena de ferits. Una desproporcionalitat d’efectius que també es va fer notar a poblets com Garrigàs, Sant Miquel de Fluvià, Sant Mori o Siurana, on els policies van irrompre sense miraments.

Aquesta violència no va fer defallir la munió de persones que s’aplegaven dins i fora dels col·legis defensant les urnes i el seu legítim dret a vot. La resistència pacífica es va escenificar arreu del territori, i molts punts de votació, com el pavelló de Palau de Girona, van resistir fermament fins al final. Però la violència no va venir només de la policia espanyola, sinó també de grups d’espanyolistes, que, com va passar al barri de Vila-roja, va truncar la possibilitat de votar-hi perquè una vintena de persones van endur-se l’urna i van agredir els assistents.

En vista del que pogués passar, l’enginy dels organitzadors va fer que alguns col·legis s’arrepleguessin perquè així, units, fessin pinya. Va ser el cas de Porqueres, on els tres centres de votació es van centrar en un. Allí, centenars de persones es van concentrar durant tot el dia i milers de persones del Pla de l’Estany que no van poder votar en el seu municipi ho van poder fer aquí. La mateixa estratègia que va seguir Salt per evitar les garrotades i la brutalitat policial espanyola.

Aguantar a fora dels col·legis

El ja cèlebre Passi-ho bé! va sonar ahir quan els cinc col·legis electorals de Girona que van resistir fins al final de la jornada van tancar. Al pavelló de Palau, els milers de ciutadans que es van congregar al voltant de l’edifici van fer un compte enrere, van aplaudir a l’uníson i van clamar “Hem votat, hem votat!” quan el local va tancar les portes. Al de Santa Eugènia, els gironins que s’hi van concentrar van aplaudir just abans de començar el recompte. La consigna, però, era clara: aguantar a fora dels col·legis per evitar que s’hi pogués presentar la policia i endur-se les urnes plenes. La plataforma Girona Vota va convocar ahir a la nit una concentració a la plaça del Lleó.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia