Política

Violència policial durant l'1-O

Pineda de Mar i Reus es buiden dels cossos policials

Centenars d’agents carreguen les maletes i marxen de manera esglaonada dels hotels un cop exhaurit el contracte

La ciutadania es divideix entre crits de rebuig i exclamacions de suport

El dia 5, però no al migdia, l’hora habitual de sortida dels clients dels hotels. Centenars d’agents de la Policía Nacional –l’alcalde de Pineda de Mar va donar la xifra de 400 hostatjats als hotels Chekin Mont-Palau i Chekin Pineda– van carregar ahir amb parsimònia i gens de pressa les maletes a les furgonetes un cop s’havia complert el contracte amb els establiments del municipi on s’hostatjaven.

Protegits per un cordó de Mossos a banda i banda del carrer Roig i Jalpí, en ple centre de la població, els policies van anar sortint de manera esglaonada i ordenada de l’hotel Chekin Mont-Palau. Un grup d’ells es va encarregar de custodiar les maletes i les bosses, alguna lluint la bandera espanyola, mentre els companys pujaven als vehicles. D’altres es van situar darrere de la policia catalana en formació i només es movien quan entrava una nova tanda de furgonetes.

L’important desplegament de forces es va fer per prevenció, per evitar aglomeracions de ciutadans com les viscudes durant els dies anteriors, però es va comprovar que havia estat del tot innecessari. En un dels extrems del carrer, el més proper a l’N-II hi havia el grup de persones que cridaven consignes a favor dels cossos policials i, a l’altre, un nombre semblant de veïns del municipi que mirava encuriosit tota la litúrgia prèvia a la marxa dels policies i que també cridava, en aquest cas contra la presència dels agents a la població i contra l’actuació desproporcionada que van tenir el dia del referèndum.

No hi va haver, a cap dels dos bàndols, presència de figures destacades de partits polítics i tampoc gaires banderes. Sí, en canvi, hi va haver intercanvi de salutacions, i fins i tot alguna abraçada, entre agents de la Policía Nacions i dels Mossos. Poc abans de marxar els últims agents, la desena de furgonetes que ja enfilaven cap a la carretera N-II van encendre llums i sirenes davant dels seguidors en un últim comiat on tampoc no van faltar les llàgrimes i les encaixades de mans entre agents i concentrats.

Salutació marcial

El responsable del cos policial estatal va saludar marcialment el seu homònim de la policia catalana i va cridar l’ordre de marxar. Pràcticament de manera immediata la persiana automàtica de l’entrada a l’hotel va ser activada i va baixar. Davant la porta, un grup de ciutadans va col·locar algunes de les flors i les pancartes que dimarts passat havien servit per recordar els prop de 900 ferits provocats per les càrregues policials per impedir el referèndum. A quarts de dues del migdia el carrer ja era transitable i ja no hi quedava ningú.

Més matiners a Reus

Els agents de la policia espanyola hostatjats a l’hotel Gaudí de Reus van començar a abandonar l’allotjament de bon matí. A les 7, una trentena de membres van sortir de manera esglaonada davant l’àmplia presència de Mossos d’Esquadra i de la Guàrdia Urbana de Reus. Una primera furgoneta va marxar amb diversos agents a aquella hora i la segona retirada es va fer passades les 12 del migdia, quan dos vehicles de la policia van recollir una desena d’agents entre els aplaudiments dels concentrats a la vorera de davant. Passats uns minuts van marxar la resta en una quinzena de furgonetes que es van aturar al carrer mentre els agents sortien arrossegant maletes i carregant cascos i escuts. El destí final dels agents de Pineda i Reus, a l’hora de tancar aquesta edició, no s’havia confirmat.

D’altra banda, el secretari d’estat de Seguretat, José Antonio Nieto, va visitar ahir els agents de la Guàrdia Civil i la Policía Nacional que són aquests dies a Sant Climent Sescebes i a la Jonquera. Nieto, a través de les xarxes socials, va traslladar als agents el seu “agraïment i admiració” i un “etern reconeixement”.

LES XIFRES

500
és
la xifra aproximada d’agents de la Policía Nacional hostatjats a Pineda i Reus.
23
dies
han pernoctat els policies a l’hotel Gaudí de Reus i una setmana els de Pineda.

Material logístic a la caserna militar de Sant Boi

R. M. Bravo

A la casera militar de Santa Eulàlia, a Sant Boi, només ha arribat material logístic. Això va comunicar ahir el subdelegat del govern estatal, Emilio Ablanedo, a l’alcaldessa de Sant Boi, Lluïsa Moret, que va demanar una reunió urgent després que dimecres el Ministeri de Defensa comencés a abastir la caserna per hostatjar, previsiblement, els policies que han deixat els hotels del Maresme. Els agents, però, no van arribar ahir.

Dimecres a la tarda, quan ja circulava la notícia que Defensa va enviar dos combois provinents de Saragossa amb lliteres, cuines, dutxes i taquilles, va saltar l’alarma a l’Ajuntament, que va fer públic un comunicat que rebutjava la presència policial. Els camions van arribar ja entrada la nit, i ahir al matí s’esperava l’arribada dels agents.

A la caserna , que ocupa una gran superfície al bell mig de la ciutat, l’activitat era estranyament inusual per a un equipament amb poc ús. Habitualment hi ha un destacament d’una desena de soldats i una cinquantena de civils que es dediquen al manteniment de vehicles militars i a les tasques administratives relacionades amb aquesta activitat. Els militars solen ser poc visibles, ja que la custòdia de les dues portes està encarregada a una empresa de seguretat.

Ahir, però, dos soldats amb arma llarga van obrir i tancar les portes per on entraven i sortien vehicles particulars i algunes furgonetes de l’exèrcit de terra i de la Guàrdia Civil. Al vespre, diverses entitats van organitzar una manifestació silenciosa contrària a la presència policial que va aplegar mig miler de persones. En arribar a la caserna es van trobar unes 300 persones que, amb banderes espanyoles, els escridassaven dient “A por ellos”. Els Mossos van establir un cordó entre els dos grups.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a europa

Israel diu haver mort al Líban un comandant de les forces especials de Hezbol·là

barcelona
política

Junts vol reforçar la competitivitat de les empreses per la via del valor afegit

sant joan les fonts

El PP demana mesures per a la inserció laboral de persones amb alt risc d’exclusió social

GIRONA
guerra a gaza

L’Iran adverteix que respondrà amb armes mai vistes

barcelona

Les Juntes Electorals tomben vuit candidatures de les eleccions del 12-M

barcelona
Bèlgica

Prohibeixen una “cimera” de la ultradreta europea a Brussel·les

Barcelona
política

La Junta Electoral de Girona proclama 15 candidatures i n’exclou una

girona
dinamarca

Dinamarca anuncia el tancament de la seva ambaixada a l’Iraq

barcelona
Guerra a Ucraïna

Zelenski signa la nova llei de mobilització

Barcelona