Política

Palestina

Hamas i Al Fatah arriben a un acord de reconciliació al Caire

Encara no es coneixen els detalls del pacte entre les dues organitzacions palestines, que controlen al Franja de Gaza i Cisjordània, respectivament

Les dues faccions mantenen intenses converses al Caire amb el suport d’Egipte

El Moviment de Resistència Islàmica (Hamas), que controla la Franja de Gaza, ha arribat aquest dijous a un acord de reconciliació amb el seu rival Al Fatah, que governa a Cisjordània en el marc de la ronda de converses que s’han celebrat al Caire, la capital d’Egipte, amb la finalitat de restaurar l’unitat territorial de Palestina.

“Al Fatah i Hamas han arribat a un acord durant la matinada d’avui amb el generós suport d’Egipte”, ha anunciat el responsable de l’oficina política d’Hamas, Ismail Haniyé. El comunicat no afegeix més informació i no encara no s’han fet públics els detalls de l’acord, assolit després d’intenses negociacions entre les dues faccions palestines a la seu de la intel·ligència egípcia al Caire. El comunicat promet que al llarg del dia les dues parts donaran més detalls del pacte.

Segons la ràdio israeliana Kan, que cita fonts palestines, només s’han discutit qüestions relatives a l’administració civil i seguretat interior i s’han posposat per a següents rondes l’afer de les armes i el paper de la branca militar d’Hamas. Un dels assumptes per resoldre és el futur dels 25.000 membres d’aquesta milícia armada de, que l’organització considera innegociable.

El Consell Revolucionari d’Al Fatah i el Comitè Central del moviment van aprovar diumenge els termes del procés de reconciliació entre el grup i Hamas. Durant la sessió, el president de l’Autoritat Palestina, Mahmud Abbas, va afirmar que aconseguir la reconciliació nacional “requereix temps” i va reiterar que només hi ha d’haver una autoritat i una força armada a Cisjordània i a la Franja.

En aquest sentit, Abbas va destacar que per aconseguir l’unitat ha d’existir únicament un programa polític fonamentat en l’agenda de l’Organització per a l’Alliberament de Palestina (OLP). Els negociadors de les dues principals faccions palestines van decidir llavors reunir-se aquesta setmana al Caire per analitzar, a més, la situació de seguretat de Gaza. La idea inicial és que 3.000 agents d’Al Fatah s’uneixin a les forces de seguretat de Gaza --controlades fins ara per Hamas– en el termini d’un any, tal com ja estava recollit en l’acord que ambdues parts van segellar l’any 2011 i que no van acabar d’aplicar.

Les converses de reconciliació al Caire van començar el dimarts amb l’objectiu de permetre la conformació d’un govern d’unitat i la celebració d’eleccions.

Al Fatah va perdre el 2007 el control de la Franja de Gaza, que va quedar sota el govern d’Hamas, una organització que algunes potències occidentals consideren un grup terrorista.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

Aproven una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones, tot i no respectar-los

barcelona