Política

repressió policial l'1-O

denúncia

Human Rights Watch certifica “l’ús excessiu de la força” l’1-O

L’ONG que denuncia la vulneració dels drets humans conclou en un informe que l’actuació policial va ser “manifestament desproporcionada”

Insta el govern a fer-ne una investigació externa efectiva

Un informe independent avalat per l’ONG internacional Human Rights Watch conclou que la policia estatal va fer un “ús excessiu de la força” durant l’1-O. L’anàlisi sobre l’actuació de la Guàrdia Civil i la Policía Nacional durant el referèndum denuncia fets “manifestament desproporcionats” i insta el govern estatal a obrir una investigació. “La policia podria tenir la llei a favor per fer complir una ordre judicial, però això no l’autoritzava a utilitzar la violència contra manifestants pacífics”, sentencia l’informe de l’entitat dedicada a investigar i denunciar les vulneracions dels drets humans arreu del món.

El responsable de la investigació, Kartik Raj, i el seu equip van entrevistar sobre el terreny desenes de persones víctimes o testimonis de les càrregues policials a Girona, Aiguaviva i Fonollosa, i van tenir accés als informes mèdics que relacionen les seves lesions amb l’actuació policial. L’ONG ha pogut certificar la veracitat de tots aquests casos i avisa que són només una part dels que es van mostrar durant la jornada el referèndum a les xarxes socials i els mitjans de comunicació.

L’extens informe detalla alguns dels incidents que aquell dia es van viure arreu del país. A Girona, la policia va fer càrregues on hi havia nens “sense cap avís previ, va colpejar un mosso i un bomber fora de servei, i va trencar el braç a un altre que anava uniformat”. A Aiguaviva es van fer servir esprais irritants “davant població que no representava cap perill imminent”. A Fonollosa una dona de 70 anys que bloquejava el pas asseguda en una cadira va ser llançada a terra i va acabar amb el canell trencat.

Human Rights Watch sosté que són casos greus amb “ús manifestament desproporcionat de la força contra persones que expressaven la seva opinió política i recorrien a la resistència pacífica”. L’informe, demolidor, recorda al govern espanyol que té l’obligació de garantir “una investigació efectiva de les denúncies” i, a la vegada, li recomana que busqui l’ajuda d’un cos internacional d’experts” per reconduir les tensions entre les autoritats de l’Estat i les catalanes.

LA FRASE

Encara que la gent pugui actuar de forma il·legal, l’Estat no pot privar-los de drets o usar força excessiva
Kartik Raj
responsable de l’estudi de HRW


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia