Política

Cinquanta ferits l’1-O al Bages presenten denúncia al jutjat

Els escrits se centren en les lesions causades per les càrregues policials i també en la vulneració de drets fonamentals

Manresa rebutja àmpliament l’aplicació del 155, mentre al Consell el pacte entre ERC, el PSC i ICV salva l’escull

Les càrregues policials de l’1 d’octubre van deixar al Bages una cinquantena de ferits que ahir van presentar denúncia als Jutjats de Manresa. Són veïns de Callús, Castellgalí, Fonollosa i Sant Joan de Vilatorrada, els quatre municipis bagencs que la Guàrdia Civil i la Policía Nacional van visitar durant l’1-O.

Les denúncies van ser presentades pel Col·legi d’Advocats de Manresa, que el dia del Referèndum va desplaçar una seixantena de professionals a les seus de la comarca. Molts van ser testimonis directes de les càrregues. En total s’han presentat set denúncies, quatre col·lectives —una per cada municipi— i tres de particulars efectuades per tres veïns de Sant Joan que van patir ferides més greus i que han hagut d’agafar baixes laborals i ser intervinguts quirúrgicament. Entre els signants de les col·lectives hi ha l’alcalde de Callús, Joan Badia –que va ser tirat a terra per un guàrdia civil– o el regidor de Sant Joan Jordi Pesarrodona, que també va ser agredit.

Pié va detallar que les denúncies se centren en les lesions patides en unes “càrregues il·legals” i també en “la vulneració de drets fonamentals” com ara el de reunió, “tipificat penalment”. El degà va afirmar que malgrat que el procés es pugui allargar “el col·legi no es cansarà” i que si cal arribaran a instàncies europees.

Plens contra el 155

Manresa va celebrar ahir un ple en el qual es va rebutjar per àmplia majoria (CDC, ERC, CUP, DM i el regidor no adscrit Miquel Davins) l’aplicació del 155. Ciudadanos hi va votar en contra i el PSC es va abstenir. Els socialistes es van quedar sols defensant la tesi “ni DUI ni 155” i van rebre per tots cantons, fins i tot de Ciudadanos, que els va dir que els calia ser “coherents” en referència a l’acord entre PP, PSOE i PP.

Al Consell Comarcal del Bages també hi va haver ple. La moció es va votar separada per 4 punts perquè en el punt que feia referència al suport a la declaració d’independència ICV es va abstenir i el PSC hi va votar en contra. Els dos formen govern amb ERC. De moment el pacte no es va trencar. El president, el republicà Agustí Comas, va explicar, però, que estaran pendents del que faci el PSC al Senat.

Osona

Vic aprova fer efectiu el mandat de l’1 d’octubre

Al ple ordinari de Vic d’ahir s’hi va afegir, per la via d’urgència, la moció sobre l’article 155. Tot i que els regidors M. Carme Bover (Unió), Benjamí Dòniga (no adscrit, abans PSC) i Arnau Martí (Vic per a Tots, ICV) volien votar per separat el primer punt de la moció, al final l’esmena no va prosperar i es va posar a votació sencera. La moció es va aprovar amb l’abstenció d’aquests tres regidors i el de Plataforma Vigatana. A Manlleu, on la moció es va aprovar dimarts i es van votar els punts per separat, el PSC (a l’equip de govern) es va abstenir al primer.

Solsonès

Rebuig unànime al 155 en el ple de Solsona

L’Ajuntament de Solsona va rebutjar ahir de forma unànime l’aplicació de l’article 155 de la Constitució en un ple convocat d’urgència. La moció que proposaven l’AMI i l’ACM, però, es va votar per separat ja que el grup del PSC a l’ajuntament solsoní va demanar-ho. LA regidora socialista (al govern amb ERC) es va abstenir en el primer punt de la moció, que aposta per “fer efectiu el mandat popular de l’1 d’Octubre”. La resta de forces (ERC, PDeCAT i ApS-CUP) hi van votar a favor. La resta de la moció es va votar conjuntament i es va aprovar per unanimitat, inclòs el PSC.

Anoia

Igualada rebutja el 155 amb el suport del PSC

L’Ajuntament d’Igualada va fer dimarts un ple extraordinari per mostrar el rebuig de la corporació a l’aplicació de l’article 155 de la Constitució. El PSC va demanar votar per separat els diferents punts de la moció, ja que un d’ells demanava fer efectiu el mandat popular de l’1-O. El PSC es va abstenir en aquest punt i va votar a favor de la resta, que incloïen la condemna a les mesures repressives de l’Estat i a la violació de drets fonamentals, així com la demanda d’aturar la suspensió de l’autonomia. Només l’únic regidor del PP va votar en contra del conjunt de la moció.

Crèdits als consells comarcals

La presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa, va signar ahir crèdits per valor de 10 milions d’euros amb la voluntat de continuar assegurant l’”absoluta normalitat” dels consells comarcals de la demarcació perquè puguin “fer una prestació de serveis el més adequada i de la màxima qualitat. En el cas de la Catalunya Central, s’ha atorgat un crèdit de 928.912 euros al consell de l’Anoia, 800.000 al del Bages, 747.448 al del Berguedà, 240.832,57 al del Moianès i 1.186.760,33 al d’Osona. En total seran 3,9 milions que la Diputació dóna en crèdits a curt termini sense interès.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

polònia

Tusk avisa d’una “era de prebèl·lica” a Europa

barcelona
política

La candidatura encapçalada per Albiach es dirà Comuns Sumar

barcelona
guerra a gaza

Desenes de morts per un bombardeig israelià a Síria

barcelona
societat

L’Audiencia Nacional cita les defenses de l’Operació Judes per dilluns de Pasqua

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca amb drons i míssils la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona