Política

Setge al procés sobiranista

Talls i protestes al carrer, i al Baix Ebre el PSC es queda sol

ERC va anunciar ahir que trenca el pacte al Consell del Baix Ebre i al Consell del Baix Camp el PP va ser el que va anunciar que marxa

Milers de persones tornen a omplir places i també provoquen talls de circulació

Ciutadans i polítics continuen reaccionant davant l’empresonament, dijous, d’una part del govern. El l’àmbit polític hi hagut conseqüències als consells comarcals del Baix Ebre i el Baix Camp. Ahir al migdia ERC anunciava, a través d’un comunicat que trencava el pacte de govern que fins ara tenien al Consell Comarcal del Baix Ebre amb el PSC. Els fets de l’1 d’octubre ja havien fet perillar la coalició però, a diferència del que va passar al Consell Comarcal del Montsià, on el pacte es va trencar, al Baix Ebre havien llimat diferències per mantenir l’entesa. Ara, però, l’empresonament dels Jordis, l’aplicació del 155 i el decret de presó per a Junqueras i set consellers del govern català ha desencadenat la ruptura perquè des d’ERC veuen “insostenible poder mantenir el pacte de govern amb un partit que ha donat suport a aquesta aplicació i no s’ha oposat als empresonaments”. El PSC es queda sol amb cinc consellers.

Al Baix Camp, en canvi, van ser els dos representats del PP al Consell els que ahir van anunciar que abandonaven el govern comarcal després d’haver rebut una “advertència d’expulsió”. El govern de l’ens supramunicipal esta presidit pel PDeCAT i fins ara l’integraven els representats de tots els partits, menys Cs i la CUP

Talls

Als actes de protesta habituals s’hi van afegir ahir els talls de carretera. Al matí, un centenar de persones van tallar l’N-340 a les Cases d’Alcanar. El tall es va allargar durant una hora i es va desfer amb dues marxes lentes de vehicles, una en direcció a Amposta i l’altra, cap a Vinaròs. També a la Terra Alta, uns quaranta veïns van tallar la T-333 a Arnes, al límit amb la franja aragonesa, precisament en el mateix punt on fa uns dies van aparèixer pintades a l’asfalt unes tisores gegants. A Montblanc van fer una xocolatada a l’N-240, a Picamoixons van interrompre la circulació de trens de la línia R-14. A Reus, unes 400 persones també van aturar la circulació de trens per demanar l’alliberament dels presos polítics.

Concentracions

Les concentracions convocades a la tarda per exigir l’alliberament dels presos polítics van tornar a fer sortir milers de persones al carrer. A Tarragona, l’exvicepresident de la Generalitat Josep Lluís Carod-Rovira i l’actor Oriol Grau van ser dos dels convidats a parlar davant les prop de 4.000 persones que van omplir la plaça de la Font. Tots van demanar “l’alliberament immediat” dels Jordis i dels consellers empresonats. A Reus, prop de 4.000 persones van fer cap a la plaça del Mercadal. I a Tortosa unes 400 persones es van concentrar a la plaça de l’Ajuntament. “Estem tristos, però continuem sortint al carrer”, va dir la presidenta d’Òmnium a les Terres de l’Ebre, Dolors Róo.

URV

El rector de la Universitat Rovira i Virgili, Josep Anton Ferré, va demanar ahir l’alliberament dels empresonats a causa del procés. El rector, que va fer arribar un comunicat a la comunitat universitària, reivindica que “res que surti de les urnes pot atemptar contra la democràcia” i vaticina que l’empresonament dels líders catalans “no contribueix de cap manera a la convivència ni a la cerca de solucions”. El claustre de la URV es reunirà el dia 24 per fer una declaració institucional en què es recullin les opinions de tota la comunitat. Al marge d’això, prop d’un centenar d’estudiants i professors es van sumar al migdia a la crida d’una aturada universitària, al campus de Sescelades.

Festes suspeses

Més enllà dels actes de protesta explícits, alguns ajuntaments com el d’Altafulla van suspendre ahir les activitats programades amb motiu de les festes de Sant Martí, i a Riudoms també s’ha suspès la festa de l’oli que s’havia de celebrar aquest cap de setmana. A Reus, tampoc es va fer dijous al vespre la inauguració oficial de la ruta de tapes Ganxet Pinxo.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

França aprova una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona