Política

Setge al procés sobiranista

El 155 trinxa una trentena de pactes de govern del PSC

L’aval dels socialistes a l’estratègia repressiva de l’Estat contra Catalunya té greus conseqüències en el món local

Els alcaldes de Terrassa, Blanes i Castellar del Vallès estripen el carnet del partit

L’aval dels socialistes a la repressió de l’Estat contra Catalunya, i més concretament el suport del PSOE i el PSC a l’aplicació de l’article 155 de la Constitució, ha fet saltar pels aires una trentena de pactes de govern que s’havien signat en l’àmbit local. Es preveu, a més, que el degoteig es perllongui en les setmanes vinents. Els casos més rellevants són els de Barcelona, on la formació liderada per l’alcaldessa Ada Colau ha decidit aquest cap de setmana expulsar de l’executiu els fins ara socis de govern, i el del Terrassa, on Jordi Ballart va optar per estripar el carnet del PSC i abandonar l’alcaldia, un pas que van fer tot seguit cinc regidors més. En aquest municipi del Vallès és a hores d’ara una incògnita si els socialistes podran mantenir l’alcaldia. Les forces alternatives que han condemnat rotundament l’estratègia de l’Estat miren de formar un govern alternatiu. Tot queda obert.

Jordi Ballart no és l’únic alcalde socialista que s’ha desmarcat del que havia estat el seu partit de referència i ha expressat la seva disconformitat amb la línia del PSC i del PSOE. A Blanes, Miquel Lupiáñez també ha abandonat el vaixell socialista, passant a regidor no adscrit a cap grup municipal. El PSC ja li busca substitut i sonen amb força els noms de Pepa Celaya i Mario Ros. En aquest municipi, el PDeCAT, Unió i ERC ja havien abandonat el govern pels mateixos motius.

A Castellar del Vallès, el ja exsocialista Ignasi Giménez també ha esquarterat el carnet, tot i que de moment es manté al capdavant del consistori. A Sant Hipòlit de Voltregà, una moció de censura impulsada pel PDeCAT i ERC va desbancar els socialistes. La cinquena alcaldia que s’ha vist afectada és la de Gimenells, un cas molt sonat i diametralment oposat a la resta, ja que l’alcalde, Dante Pérez, ha fitxat pel PP. Anirà de número dos per Lleida.

Expulsats del govern

Al marge de les alcaldies socialistes que s’han vist afectades, també hi ha molts municipis on els acords de govern que tenien incorporats els socialistes han quedat espedaçats i on el PSC s’ha vist desplaçat fins a la bancada de l’oposició. A més de Barcelona, els socialistes han sortit del govern, expulsats o de mutu acord, a les ciutats de Girona, Sant Cugat, Molins de Rei, Arenys de Munt, Alella, Argentona, Balaguer, Olot, Sant Carles de la Ràpita, Manlleu i Móra la Nova. De mutu acord s’ha posat fi a l’acord en els casos de Girona (on els socialistes s’han mostrat disposats a arribar a un acord de governabilitat per tirar endavant el programa pactat) i Sant Cugat del Vallès. A les ciutats de Balaguer, Arenys de Munt, Alella, Manlleu i Móra la Nova ha estat ERC qui ha pres la iniciativa de desterrar els socialistes del govern municipal. A Olot i Molins de Rei ha estat el PDeCAT qui ha trencat peres, mentre que a Barcelona són les bases de Barcelona en Comú les que han castigat els socialistes. En el cas d’Argentona, la decisió ha estat compartida per la CUP, ERC i ICV. Diferent ha estat la situació a Sant Carles de la Ràpita, on la socialista Conxi Vizcarro havia abandonat el partit després de l’1-O, convertint-se en regidora no adscrita. Ara, el govern d’ERC, ICV i SI, amb el suport de Vizcarro, han expulsat la socialista Rosa Anglès.

PSC en minoria

Els exemples en què el trencament s’ha consumat també afecta alguns municipis on la fragmentació s’ha produït en el sentit contrari. Formacions independentistes que han plegat veles i han aïllat el PSC al govern municipal de torn. Més concretament, els socialistes han perdut suports als ajuntaments de Tarragona, Mataró, Pineda de mar, Tiana, Mollet del Vallès, Palau-solità i Plegamans, Montmeló, Corbera de Llobregat, Esplugues de Llobregat, Olivella i Lliçà d’Amunt. Ara es veuen obligats a governar en minoria. En el cas de Tiana, diferents formacions miren de desbancar la socialista Ester Pujol amb una moció de censura.

A banda dels trencaments que ja han cristal·litzat, en els propers dies es podrien veure nous episodis amb l’origen en altres ciutats del país. A Vilanova i la Geltrú, on l’alcaldessa és la presidenta de l’Associació de Municipis per la Independència (AMI), Neus Lloveras, augmenten cada dia les pressions perquè s’expulsi els socialistes. ERC ja ha apel·lat al PDeCAT de Lloveras i la CUP per formar un govern alternatiu a l’actual. I el PDeCAT ha demanat al PSC que mostri la porta de sortida a aquells regidors que no condemnin la repressió judicial. Els socialistes, per la seva banda, demanen “aïllar la política municipal de la nacional per preservar el pacte de govern”.

Un cas similar és el de Vilafranca, ciutat governada pel PDeCAT i el PSC. ERC pressiona per tal que els socialistes siguin foragitats de l’executiu. Esquerra defensa la necessitat d’impulsar un govern d’unitat que incorpori el PDeCAT, la CUP, VeC i els republicans.

La complicitat del partit socialista amb el 155 també ha despertat veus crítiques dins el PSC que no han tingut conseqüències en la governabilitat dels consistoris. És el cas de l’alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon, que va dimitir de l’executiva del PSOE arran del suport del 155. La posició de Parlon, refrendada pel seu equip de regidors i regidores, es va tornar a visibilitzar al darrer ple municipal, quan el PSC va donar suport a una moció presentada pel Som Gramenet i ICV-EUiA en què es mostra un posicionament en contra de l’aplicació del 155 a Catalunya i a favor de la llibertat dels presos polítics.

A la ciutat veïna de Santa Coloma, a Badalona, la regidora Conxa Botey s’ha manifestat en la mateixa línia i ha deixat el partit. Això sí, manté l’acta.

4
alcaldes
han estripat el carnet del PSC, tot i que un d’aquests, el de Gimenells, ha fitxat pel Partit Popular.

LES XIFRES

12
grups municipals
socialistes han estat expulsats del govern local o han sortit de mutu acord.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia