Política

Iceta avança que no investirà Junqueras ni Puigdemont

El líder del PSC ven “ordre i progrés” als empresaris del Círculo Ecuestre, i l’unionisme s’esbatussa pel lideratge

El primer secretari i candidat del PSC a les eleccions del 21-D, Miquel Iceta, vol treure el màxim rendiment de la seva controvertida aliança amb els democristians procedents d’Unió. Així ho va demostrar en la seva conferència d’ahir al Círculo Ecuestre, on va obtenir aplaudiments per la seva defensa de l’estabilitat per a l’empresariat, les crítiques: “Als que ens han portat fins al caire de l’abisme” (referint-se al govern de Puigdemont) o els arguments per explicar el pacte amb l’exmembre d’Unió Ramon Espadaler. Quan va ser més aplaudit va ser en respondre a un soci del Círculo Ecuestre que li havia demanat per les aliances postelectorals: “Estic en condicions de garantir que el PSC no farà president Puigdemont ni Junqueras”. “Menys mal”, va exclamar un dels assistents al col·loqui. I el líder socialista hi va afegir: “Tampoc faré president Mas; si volem canviar de rumb, això no ho pot fer la mateixa gent que va portar aquest país a la col·lisió.” En la batussa per la bossa de votants unionistes, Cs es dedica a desacreditar el PSC fent-lo quedar com un partit molt proper als independentistes. El líder socialista va aprofitar per fer una crida a aglutinar el vot del “catalanisme pragmàtic”: “Les coses ara són molt difícils. Jo voldria concentrar el vot de tots els progressistes, socialistes i catalanistes moderats.” En ser interpel·lat sobre com fer tornar les empreses que han marxat de Catalunya i evitar el boicot als productes catalans, Iceta va receptar “recuperar l’estabilitat jurídica” i el diàleg amb les empreses. I va fer seva la fita brasilera, per dir que buscarà “l’ordre i el progrés”.

Precisament ahir el líder del PP a Catalunya, Xavier García Albiol, va demanar a Cs i al PSC un compromís de tres punts per buscar un acord de govern: “Rebutjar qualsevol acord de legislatura amb forces que defensin la independència, apostar per un govern constitucionalista a Catalunya si els resultats electorals així ho permeten” i no donar suport a “cap tipus de referèndum, pactat o no, per l’autodeterminació de Catalunya”. Iceta li respondrà per carta, enviant-li el programa del PSC. Des de Cs –avui primera força constitucionalista al Parlament– van marcar distàncies. En la pugna pel lideratge dins del bàndol unionista, el partit d’Albert Rivera va dir que apostava per un pacte “transversal”, va retreure al PP els seus pactes amb CiU i es va obrir a dialogar amb els comuns.

LES FRASES

Sé que molts empresaris van advertir l’anterior govern dels riscos de certes decisions
Miquel Iceta
primer secretari del psc
En aquest moment excepcional és necessari deixar de banda les nostres diferències
Xavier García Albiol
president del pp a catalunya


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia