Política

La gran majoria dels partits critiquen la presó preventiva

Per ERC és una “il·legalització encoberta” i pel PSC, una mala notícia

El PP, el PSOE i Cs defensen la decisió del jutge

ERC, Junts per Catalunya, el PSC, Catalunya en Comú-Podem i la CUP s’oposen al manteniment de la presó preventiva per al vicepresident Oriol Junqueras; el conseller d’Interior, Joaquim Forn, i els presidents de l’ANC, Jordi Sànchez, i Òmnium, Jordi Cuixart: la gran majoria dels partits catalans. Una posició que comparteix l’alcaldessa de Barcelona o el PNB. Només el PP i Ciutadans junt amb el PSOE defensen la decisió del jutge d’alliberar sis consellers i mantenir el vicepresident, el conseller d’Interior i els Jordis a la presó.

El president Puigdemont es dirigia en un missatge d’Instagram als quatre empresonats assegurant-los que la seva “perseverança esfondrarà el sistema corromput” que, segons ell, és l’espanyol perquè li causa “terror” la “fortalesa” democràtica dels afectats. Entre la majoria dels que s’hi oposen, les valoracions van des de l’acusació de venjança política que fa ERC fins al lament del PSC. “Estem vivint amb molt dolor i molta indignació, no un acte de justícia, sinó de venjança”, afirmava el portaveu d’ERC al Congrés, Joan Tardà, respecte de la decisió del magistrat del Suprem i del paper del govern de Rajoy.

Per la secretària general d’ERC i número dos a les llistes electorals, Marta Rovira, la decisió de mantenir Junqueras a la presó és “un intent encobert d’il·legalitzar la nostra candidatura i de guanyar les eleccions del 21-D sense adversaris polítics”. Els republicans demanaran a organismes internacionals que supervisen comicis que “revisin les condicions” en què tindrà lloc el 21-D.

La directora de campanya de Junts per Catalunya, Elsa Artadi, qualifica de “devastadora per a la democràcia” la decisió del jutge Llanera i el cap de llista de la CUP, Carles Riera, la considera una decisió “ideològica” perquè, afirma, es justifica per la manca d’indicis de “submissió” a l’ordre constitucional. El cap de llista de Catalunya en Comú-Podem, Xavier Domènech, ho considera una decisió “absolutament incomprensible i injusta”.

El líder i candidat del PSC, Miquel Iceta, va reafirmar que la presó preventiva li sembla desproporcionada i considera una “mala notícia” que tres candidats continuïn empresonats a les portes de la campanya electoral. El PNB va reafirmar ahir en el seu compte de Twitter que “els polítics catalans mai haurien d’haver ingressat a la presó”.

A l’altre costat de la balança, el president de Ciutadans, Albert Rivera, no es va limitar a respectar la decisió judicial sinó que va acusar els independentistes de pressionar jutges i coaccionar fiscals, i hi va afegir que faran campanya els candidats “lliures d’imputacions” com els de Ciutadans i no els altres.

El líder i candidat del PP, Xavier García Albiol, veu “bastant lògica” la decisió del jutge perquè creu que el vicepresident Junqueras “no transmet sinceritat”: “No es penedeix. El que pretén és utilitzar les circumstàncies per poder sortir de la presó.” Albiol creu que Junqueras “serà un màrtir” de l’independentisme, però que, en canvi, seria un heroi si hagués sortit de la presó. Pel cap de llista popular de Tarragona, Alejandro Fernández, la decisió judicial està “justificada i raonada des del punt de vista jurídic”.

El ministre de l’Interior, Juan Ignacio Zoido, afirmava ahir que “no hi ha presos polítics” sinó que “hi ha polítics presos perquè han comès delictes molt greus i aquestes són les conseqüències d’haver comès fets de molta gravetat i que porten aparellada una pena molt elevada”.

Escarment per al futur

La portaveu parlamentària del PSOE i magistrada en excedència, Margarita Robles, assegura que la decisió del jutge Llanera està “absolutament motivada” i que ha fet una apreciació individualitzada de cadascuna de les conductes dels membres del govern “arribant a conclusions diferents”. Per Robles, no hi ha lloc per a una valoració política.

En canvi, el vicepresident del primer govern socialista espanyol, Alfonso Guerra, sí que confia en les conseqüències polítiques de la decisió del jutge: “Quan es fa un cop d’estat, els que el fan han de saber que no surt gratis. Servirà perquè altres s’ho pensin abans de cometre actes il·legals.”

LES FRASES

La fortalesa del vostre esperit democràtic és el que els provoca terror
Carles Puigdemont
president i candidat de Junts per Catalunya
Hi ha un intent encobert d’il·legalitzar la candidatura i de guanyar les eleccions sense adversaris
Marta Rovira
secret. gral. d’ERC i candidata
No correspon a la realitat parlar de perill d’explosió violenta. No té res a veure amb la situació a Catalunya
Ada Colau
alcaldessa de barcelona
A diferència dels separatistes, Cs respecta la decisió i no pressiona jutges ni coacciona fiscals
Albert Rivera
president de ciutadans
Junqueras no transmet sinceritat. No es penedeix. Pretén utilitzar la situació per poder sortir
Xavier García Albiol
president i candidat del pp
Espero que serveixi perquè altres s’ho pensin abans de cometre actes il·legals tan greus
Alfonso Guerra
exvicepresident espanyol

Colau diu que es criminalitza el sobiranisme

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va censurar que el jutge Llanera justifiqui el manteniment de la presó per un suposat risc de “violència” com el que considera que es va produir el 20-S en la protesta per les detencions davant de la conselleria d’Economia: “No correspon a la realitat parlar de perill d’explosió violenta, no té res a veure amb la situació a Catalunya.” Per Colau, l’única explicació de voler fer passar per violentes manifestacions pacífiques massives és la criminalització de l’independentisme, i es mostra trista i profundament decebuda.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona