Política

ERC acusa la Constitució d’“escanyar” la diversitat

Rovira denuncia el “racisme institucional” de l’Estat i lloa el model català d’integració

Romeva debuta en campanya denunciant el “relat fals” que inventa el jutge per mantenir els empresonats

Un país inclusiu que no demani a ningú que renunciï a ser d’on és originari, però sí que sigui també català. Així és el model de convivència amb què s’identifica ERC, en contraposició al d’un Estat que maltracta la diferència, i que ahir va subratllar en un acte al cor del Raval barceloní amb alguns dels seus candidats i càrrecs electes d’origen immigrant, en què va presentar el programa per la diversitat. “Som un poble de pobles que construeix un sol poble”, resumia la número 2, Marta Rovira, que aposta per un model inclusiu de ciutadania “on ningú hagi de deixar de ser qui és”, “totalment diferent” al que imposa una Constitució que “ens escanya i ens uniformitza”.

Rovira va denunciar el “racisme institucional” de l’Estat espanyol, que a sobre amb “la burocratització del 155” està “laminant” noves eines per promoure la igualtat com ara la renda mínima, i que té “poques ganes polítiques” d’implementar mesures com aquesta. “No tenim tots els recursos ni competències per fer-ho nosaltres”, lamentava la candidata, que ho situava com una més de les raons per assolir la República plena. Rovira, a més, denunciava els “atacs feixistes” que s’han produït a Catalunya des de l’1-O, i enviava un missatge a Catalunya en Comú-Podem, que va acusar l’independentisme de desvetllar els ultres. “Ningú ha despertat res, el feixisme és aquí des de fa molts anys, perquè no hi hem sabut lluitar prou”, constatava.

En el programa republicà, destaca la demanda del dret a vot per als que faci més de cinc anys que visquin al país, la conveniència de facilitar-los la integració amb activitats com l’aprenentatge de la llengua, la necessitat d’acollir “més i millor” o la denúncia de la “irregularitat sobrevinguda”, l’actual denegació de la renovació del permís de treball a qui estigui temporalment a l’atur. A més, volen combatre el fals estigma que només els immigrants es beneficien dels ajuts socials. “No vull representar només el col·lectiu que es vesteix similar a mi, vull representar tota la població”, reivindicava, orgullosa de dur vel, Najat Driouech, la desena de la llista per Barcelona.

Romeva torna a Valls

A la tarda, el conseller Raül Romeva, tot just excarcerat dilluns, va tornar a la vida pública per protagonitzar el míting de Valls, on va ser ovacionat per 700 persones. Amb un to emocionat, va queixar-se precisament que si l’Estat manté empresonat el candidat Oriol Junqueras és perquè “té por” que arribi el discurs real de l’independentisme, que “no va contra ningú, ni té odi contra res ni vol excloure ningú, ans al contrari”. Romeva està indignat no ja tan sols perquè quatre “bones persones” romanguin a la presó, sinó pel motiu pel qual hi són. “Dir que tenen por que puguin promoure revoltes violentes és immoral i indigne, és mentida”, subratllava. “No podem permetre ni tolerar que, davant la manca d’arguments de cap raó lògica i ja no dic jurídica, intentin construir un relat fals”, acusava. El conseller deposat pel 155, que va agrair el suport ciutadà mentre era a la presó, creu que ara cal prioritzar la recuperació de la dignitat arrabassada i posava com a valors del procés els del món casteller: “força, equilibri, valor i seny”.

El diputat al Congrés Joan Tardà, pel seu cantó, entén que ara es pot descansar “cinc minuts”, però va receptar “cultura de poder” en la fase que s’encetarà després del 21-D, ja que toca guanyar les eleccions i implementar polítiques progressistes “per acumular forces” en els propers mesos, per guanyar múscul i “desobeir quan calgui en les millors condicions”. Tardà és partidari de formar un govern progressista “amb suports parlamentaris de tot l’independentisme”, però que alhora sigui capaç d’obrir-se a les forces favorables al dret a decidir, en evident al·lusió a CeC-Podem.

LES FRASES

Tenim l’obligació d’omplir el terme dignitat, i posar-lo sobre la taula per davant de cap opció
Raül Romeva
número 3 d’erc per barcelona
El procés no anirà mai d’orígens; per això va molt equivocat qui ens acusa d’identitaris, i no hi podrà combatre
Marta Rovira
número 2 d’erc per barcelona


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid
Pròxim Orient

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona