Política

Eleccions 21-D

Riera emplaça Domènech a recuperar “la dignitat del 15-M” per “expulsar físicament” el feixisme de Catalunya

La CUP “exigeix” a JxCat i ERC a abandonar l’autonomisme per “respecte” a l’1-O

El candidat de la CUP, Carles Riera, ha emplaçat el líder dels comuns, Xavier Domènech, a recuperar “la dignitat del 15-M” i a no “claudicar” davant el constitucionalisme per no “apuntalar” l’estat espanyol. Pel líder cupaire, només així es podrà “expulsar físicament” el feixisme de Catalunya. Durant l’acte central de campanya de la CUP, que ha reunit més de 2.100 persones al pavelló de la Vall d’Hebron, també s’ha “exigit” a JxCat i a ERC a abandonar l’autonomisme per fer respectar el que va suposar l’1-O. Al míting també han reaparegut els exdiputats de la CUP Anna Gabriel i David Fernández, que ha assegurat que aquesta vegada serà l’article 155 el que acabarà “a la paperera de la història”.

La CUP ha redoblat la pressió sobre Catalunya En Comú-Podem en el seu acte central de campanya. Els cupaires -amb fins a onze intervencions- els han retret que hagin abandonat el camí del procés constituent per plantejar una agenda social que des de la CUP consideren “autonomista”.

El cap de llista, Carles Riera, els emplaça a recuperar el camí “recorregut junts” per fer “destituir el règim del 78”. Riera avisa que al feixisme no se’l “transforma”, en al·lusió a una eventual reforma de la constitució espanyola, sinó que “se’l combat de cara i se l’expulsa”.

La número dos per Barcelona, Maria Sirvent, també ha advertit Xavier Domènech que investint president Miquel Iceta o reeditant un eventual tripartit s’aconseguirà posar en marxa l’agenda social o implementar plans de xoc contra la crisi: “No és possible en el marc del règim del 78”, ha etzibat.

“Coscubielitzar”, en al·lusió a Joan Coscubiela, és el terme que ha fet servir per criticar els comuns la cap de llista per Lleida, Mireia Boya. “Per què enlloc d’estirar junts de l’estaca per tombar-la d’una vegada li posen ciment i l’apuntalen?, els pregunta. Boya creu que els comuns han renunciat a la “possibilitat de ruptura”.

En aquest sentit, l’exdiputat cupaire David Fernández, que ha reaparegut en campanya electoral aquest diumenge, ha recordat als comuns que “el 15-M clamava per acabar amb el règim i no per maquillar-lo ni apuntalar-lo”. Al feixisme, diu Fernández “no el despertem” perquè “mai ha anat a dormir”. “El combatem”, afirma.

Insisteixen en la via unilateral

La CUP també ha aprofitat l’acte central de campanya per insistir en la necessitat d’apostar per la via unilateral per fer realitat la República. Carles Riera “exigeix” a JxCat i ERC que “respectin” l’1-O de manera “desobedient” i “sense por” i no tornin a l’autonomisme.

Riera ha acusat el Govern de quedar-se “a mig camí” en el tram final del procés en no saber “vehicular” l’energia del referèndum i els demana ara recuperar el compromís per “lluitar contra el neofranquisme”.

De fet, abans de conèixer les paraules dels republicans d’aquest mateix diumenge en relació a aquesta qüestió, on aposten per aquesta unilateralitat si l’estat espanyol continua negant-se a escoltar, la número de la CUP, Maria Sirvent, ha demanat a Marta Rovira que deixi de ser “la crossa de l’antiga Convergència”

El “triumvirat” del 155

L’exdiputat Albert Botran, un dels noms de la CUP que tanca simbòlicament la llista per Barcelona, ha estat qui més ha carregat contra el PSC i ha avisat què suposaria un eventual pacte de govern liderat pels socialistes: “La repressió i l’anul·lació de les institucions no hagués estat sense la complicitat del PSC”.

Botran assegura que el PSC és el tercer membre del “triumvirat del 155” que vol “passar de puntetes” i desapercebut: “No oblidem i no oblidarem la repressió i el paper que han fet alguns”. L’exdiputat cupaire assegura que contra la “marxa triomfal” que preveuen PP, Cs i PSC hi haurà un “tsunami de vots” per la República.

Sobre el 155, l’exdiputat David Fernández ha recuperat una de les seves cites més cèlebres i ha assegurat que aquesta vegada serà el 155 qui acabarà “a la paperera de la història”. “Al nostre poble no se’l toca”, ha advertit Fernández per critica un estat “demofòbic” que, assegura, és “l’únic adversari”.

“Ni autonomia, ni porres, ni justícia corrompuda, ni acords amb l’Estat. Mantenim viva realitat material de l’1-O. Tripartit del 155, no passareu, no us deixarem avançar. Farem fora l’estat espanyol dels Països Catalans”, ha reblat el cap de llista dels cupaires, Carles Riera en el tancament del míting.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLÍTICA

Orobitg i Viñas, representants de la Selva i el Gironès a la llista d’ERC

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona
rússia

El Kremlin continua entossudit a culpar Kíiv de l’atemptat

barcelona