Política

PAUL-ANDRÉ COLOMBANI

DIPUTAT NACIONALISTA CORS A L’AN

“Esperem que president Macron no actuï com Rajoy”

“Les territorials no han estat unes eleccions qualssevol, sinó un referèndum sobre l’autonomia de Còrsega”

“Admiro el que han fet els catalans amb un pacifisme absolut”

La veu corsa a París
Paul-André Colombani porta la veu dels nacionalistes corsos a l’Assemblée Nationale. És un dels tres diputats que la coalició Pè a Corsica va obtenir en les legislatives del juny. Per primer cop, els candidats sobiranistes han aconseguit ser escollits representants en el Parlament francès.

Després d’haver arrasat en les eleccions territorials del 10 de desembre, els nacionalistes corsos insten el govern francès a negociar la concessió d’un estatut d’autonomia a Còrsega. Membre de la formació autonomista Femu a Corsica —el partit de Gilles Simeoni, el carismàtic president del govern regional cors—, el diputat Paul-André Colombani rep El Punt Avui al seu despatx a l’Assemblée Nationale, a París. Colombani analitza l’apogeu del nacionalisme a Còrsega i la complexitat del diàleg que volen establir amb l’executiu francès.

Després d’obtenir la majoria absoluta en les territorials, els nacionalistes corsos han demanat diàleg al govern francès. Per què?
Durant els dos últims anys, les eleccions han mostrat la voluntat dels corsos d’aconseguir un estatut d’autonomia. Considerem que les territorials no han estat unes eleccions qualssevol, sinó una mena de referèndum sobre l’autonomia de Còrsega. Entenem que l’estatus actual ha arribat al seu límit. Còrsega té actualment la possibilitat d’adaptar la legislació estatal. Però ens agradaria disposar de l’autonomia per elaborar les nostres pròpies lleis, com succeeix a Catalunya.
Però l’actual govern francès ha reaccionat amb una certa hostilitat davant de les seves reivindicacions d’autonomia.
Esperàvem que la campanya de les territorials seria un període neutral, però no ho ha estat. El govern estatal ha pres algunes decisions clarament en contra nostra. Per exemple, ha reduït en cinc milions d’euros el pressupost inicialment previst per a la col·lectivitat territorial única de Còrsega. I també lamentem que el president francès, Emmanuel Macron, no s’hagi pronunciat sobre la qüestió corsa ni hagi previst reunir-se amb Simeoni. Però esperem que el govern de Macron no actuï com el de Rajoy. Així que buscarem tots els mitjans democràtics per forçar aquest diàleg. I si cal, organitzarem grans manifestacions.
El fet de demanar un estatut d’autonomia és el primer pas per dirigir-se cap a la independència?
Els autonomistes corsos de Femu a Corsica tenim un acord de legislatura amb els independentistes de Jean-Guy Talamoni que indica que la independència no serà sobre la taula durant els propers deu anys. L’etapa actual és l’autonomia, una reivindicació que sobrepassa la família nacionalista. Abans que arribéssim al poder, l’assemblea regional de l’illa ja va votar, el 2015, a favor de bona part de les nostres reivindicacions, com ara la cooficialitat de la llengua corsa i l’apropament dels presos polítics.
Com es percep el procés català des de Còrsega?
Catalunya és, evidentment, un model per a nosaltres, amb els seus quaranta anys d’autonomia. Ha sabut construir un estat amb competències en matèria de policia, educació i fiscalitat. Vaig ser a Barcelona durant la celebració del referèndum de l’1 d’octubre i encara se’m posa la pell de gallina quan recordo les persones grans que travessaven les cues als col·legis electorals i eren ovacionades. Sento una gran admiració pel que han fet els catalans a través d’un pacifisme absolut.
Malgrat la repressió de la policia i la justícia espanyoles, el president Macron ha continuat donant suport al govern de Rajoy. Els ha decebut?
És una posició extremament decebedora. Un no es pot erigir en defensor dels drets humans a Ucraïna i fora d’Europa, com pretén fer-ho Macron, i al mateix temps renunciar a aquests principis quan aquestes violacions es produeixen a uns pocs quilòmetres de la frontera francesa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Aprovada la partida urgent de 142 milions per fer front a la sequera

barcelona
política

El Parlament convalida el decret per salvar 1.850 milions dels pressupostos fallits

barcelona
orient mitjà

Creixen els temors d’una incursió de l’exèrcit israelià a Rafah

barcelona
judicial

La Fiscalia de l’Audiència Nacional veu terrorisme al cas del Màgic

barcelona
orient mitjà

Von der Leyen demana a Israel i l’Iran que frenin l’escalada

barcelona
índia

Arrenca el procés electoral més gran i més llarg del món

barcelona

Israel llança un atac limitat de represàlia contra l’Iran

barcelona
Elisabeth Megias
Alcaldessa de Tordera (Junts)

“Volem fer canvis estructurals i de pes dins de l’Ajuntament”

Tordera
Nil Papiol
Alcalde d’Hostalric (Sumem per Hostalric)

“Els ingressos per turisme han pujat un 28% en tres anys”

Hostalric