Política

eleccions 21-D

Iceta es ven com l’alternativa al sobiranisme que no vol “revenja”

Zapatero i Sánchez donen suport al candidat socialista en l’acte central de campanya a Barcelona

El líder del PSOE justifica el 155: “Era l’única defensa per a l’estat de dret”

En un púlpit presidit per quatre banderes –l’espanyola, la senyera, l’europea i la del partit– i fent aparició a escena acompanyat del Waitin’ on a sunny day, de Bruce Springsteen, el candidat del PSC a la presidència de la Generalitat, Miquel Iceta, va viure ahir el que, possiblement, haurà estat un dels moments més complaents de la present campanya electoral. Unes cinc mil persones segons dades de la formació, moltes d’elles arribades en autocar, van omplir el centre de convencions del Fòrum de Barcelona, en un acte que volia traspuar un missatge latent d’optimisme.

Iceta arriba embalat al tram final de la contesa, i així es va constatar en el seu discurs davant de la militància. Amb un to i relat de presidenciable, el cap de llista del PSC es va reivindicar com a contrapès a l’independentisme –“l’alternativa a Junqueras o Puigdemont soc jo”–, marcant una certa distància amb Ciutadans i el PP en un enfocament polític crucial: el PSC, a diferència d’Arrimadas i Albiol, no busca ni buscarà la “revenja” amb els sobiranistes, ja que el seu primer objectiu és “curar les ferides i tancar les fractures”. Aquest relat conciliador, però, no va evitar que hi hagués crítiques respecte al que ha representat el procés. “Ha estat un fracàs”, va assegurar Iceta, que va recordar els costos que ha tingut sobre l’economia o la cohesió social del país. També va reiterar que els socialistes no facilitaran la investidura de cap president independentista.

En la posada de llarg d’ahir, també hi van participar primeres espases com ara el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, i l’expresident espanyol José Luis Rodríguez Zapatero. El primer va centrar la seva intervenció a criticar al seu contendent directe, Mariano Rajoy, i va fer una referència, una, al 155. “No volíem aplicar-lo, però després de la DUI pocs mecanismes més de defensa tenia l’estat de dret”, va manifestar. Pel que fa a Zapatero, en una al·locució molt plana, el blanc dels seus dards va ser, també, el sobiranisme: “En l’únic tema en què hi ha hagut una unanimitat internacional, ha estat en el no reconeixement de la independència.”

LA FRASE

No volem substituir un monòleg per un altre, ni substituir una aposta aventurera per la de la reculada
Miquel Iceta
candidat del psc a la presidència de la generalitat

Borrell es refereix a Junqueras com a “mossèn”

Al cartell de l’acte d’ahir, hi havia un altre nom destacat, el de Josep Borrell, molt actiu en aquest final de campanya del PSC i que, d’un temps ençà, s’ha convertit en un flagell implacable de l’independentisme. Ahir no va parlar de “purificar” res ni ningú, però no va estalviar crítiques al vicepresident Oriol Junqueras. “No podem acceptar quan algú diu que si el meu partit perd les eleccions, com fa el mossèn Junqueras, no serà un problema del meu partit, sinó que serà un problema de Catalunya. Això és una actitud predemocràtica”, va manifestar l’exministre socialista, un dels més aclamats per la militància socialista. Prèviament també van parlar Jaume Collboni i l’alcaldessa de l’Hospitalet, Núria Marín, que va acusar el govern de JxSí de centrar els seus esforços “a obrir ambaixades o donar subvencions a Òmnium i l’ANC”. “Són uns irresponsables que han donat l’esquena a la majoria catalans”, va rematar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys nou morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona