Política

eleccions 21-D

amenaces d'un nou 155

Rajoy avisa que aplicarà el 155 quan li convingui

“Ha deixat de ser un fantasma jurídic; tothom sap el que s’ha de fer perquè s’activi i el que no s’ha de fer perquè no s’activi”, diu

El PP estatal s’aboca a la campanya i adverteix l’ANC

La plana major del PP, amb Mariano Rajoy al capdavant, es va abocar de ple ahir a la campanya electoral catalana, conscient de l’amenaça de Ciutadans i de la importància excepcional dels comicis. El Teatre Auditori de Salou va acollir bona part de la plana major del partit estatal –presidents autonòmics inclosos– i uns 500 simpatitzants entusiasmats amb l’arribada del reguitzell de líders espanyols. Rajoy manté l’agenda electoral avui a Catalunya, una presència inusualment llarga en comparació amb altres campanyes electorals.

El PP es va dedicar a repetir el missatge central de les últimes setmanes sense sorpreses: va reivindicar l’aplicació de l’article 155 “per recuperar la tranquil·litat” en vista del “desafiament separatista” i va remarcar davant dels possibles votants de Ciutadans que ells en són els artífexs i l’opció més sòlida per “defensar la unitat d’Espanya i la Constitució”. “Tothom sap que no pactarem ni amb els independentistes ni amb l’extrema esquerra”, assegurava Rajoy. “La solució va començar amb el 155, un mecanisme excepcional per a un moment excepcional”, hi afegia.

Recuperar la normalitat

Ara bé, i perquè ningú es confongui, ahir Rajoy va fer un advertiment general: “El 155 ha deixat de ser un fantasma jurídic. Ara tothom sap el que s’ha de fer perquè s’activi i el que no s’ha de fer perquè no s’activi.” El president espanyol “celebra” que amb el 155 “s’hagi recuperat la normalitat”. “Els funcionaris fan la seva feina i la fan bé, i cada divendres el govern pren decisions sobre Catalunya”, deia. Rajoy, que va dedicar la seva intervenció gairebé en exclusiva a vantar-se de l’aplicació del 155, no va aclarir si l’aixecarà o no passades les eleccions.

Malgrat que les intervencions de Rajoy van ser aplaudides, Xavier García Albiol va rebre algunes ovacions: “Qui ha fet que Puigdemont hagi de marxar a 1.000 quilòmetres de distància? Mariano Rajoy!”, exclamava des de l’escenari el president del PP català i número u en la llista de Barcelona. Un Puigdemont que, al seu parer, “representa el fanatisme, com els dirigents de l’ANC”. Per García Albiol, “el millor del 155, però, és que ha permès als catalans continuar sent espanyols. Ha estat un bàlsam per a la societat catalana i ha fet possible un dels moments més tranquils i més assossegats que s’han viscut a Catalunya en els últims anys”. Aquestes van ser algunes de les perles més aplaudides pel públic, que feia onejar banderes catalanes, espanyoles i del PP en un acte en què no va sonar cap frase en llengua catalana.

El PP ha pres bona nota de la polèmica carta que l’ANC va enviar als socis dissabte, en què deia que només reconeixeria Puigdemont com a president, si bé l’organització ho va matisar ahir. “Això demostra el perill que té tota aquesta gent, perquè és gent que no respecta els resultats electorals. Són unes amenaces irrellevants, però els que no reconeixen les lleis espanyoles són a la presó, on estaran una temporadeta”, deia García Albiol.

LA FRASE

El millor del 155 és que ha permès als catalans continuar sent espanyols. Ha estat un bàlsam social
Xavier García Albiol
president DEL PP CATALÀ I NÚMERO 1 PER BARCELONA

Concentració groga de benvinguda

Una hora abans de l’inici del míting, mig centenar llarg de ciutadans esperaven fora del Teatre Auditori l’arribada del president del govern espanyol. Els Mossos i la policia local, amb furgonetes antiavalots situades visiblement enfront dels jardinets de l’entrada, formaven un ampli perímetre de separació respecte als concentrats. Pancartes per demanar la llibertat dels presos, llaços i bufandes grogues van desafiar la gelor del vent del nord ben bé durant tres hores.

Lluïsa Casadellà, una gironina instal·lada ja fa anys a Salou, era una de les concentrades, “via WhatsApp”. Com la resta, tenia una muralla de contenció policial formada per un agent cada metre. “Vinc a donar la benvinguda a Rajoy com es mereix i a demanar la llibertat dels presos. Ell passarà el Nadal amb la família, i els presos no ho podran fer.” Cap conflicte amb els agents: “Compleixen ordres, però tot això a sobre ho hem de pagar entre tots”, etzibava un altre. A prop, una dona sostenia un bonic pom de flors grogues. Per a Rajoy? “No. Per portar alguna cosa groga... Tampoc crec que tingui ocasió de donar-les-hi.”

Mentrestant, a uns 200 metres d’aquesta zona de seguretat, dins del teatre, Rajoy, envoltat de seguidors, afirmava: “Van crear el caos, però d’aquí a pocs dies tenim l’oportunitat de recuperar la normalitat, la tranquil·litat, la convivència i el respecte per als que no pensen com el que governa”, perquè “això és la democràcia”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

País basc

La campanya clou amb el PNB i EH Bildu disputant l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys nou morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona