Política

Ruben Wagensberg

Número 9 per ERC de Barcelona i portaveu de "Casa nostra, casa vostra"

“Cal un govern executiu fort i coordinat amb el legítim”

El portaveu de Casa Nostra, Casa Vostra s’incorpora a ERC perquè “tots som activistes” i també “responsables d’haver empès el govern cap a l’1-O”

Moltes famílies castellanoparlants van reclamar al carrer l’escola en català que ara els del 155 posen en perill
Per què es va decidir a fer el salt de l’activisme social a la política?
Abans que activista soc professor, que és la meva feina. Darrerament m’havia involucrat molt en la causa dels refugiats, però tots som una mica activistes. Ho he fet perquè ERC m’ho va proposar atenent el moment excepcional que vivim.
Algun fet o persona l’han convençut?
Tornant de Brussel·les de veure el president i el govern que segueix a l’exili. Quedava un dia per tancar la llista i vaig decidir-ho, també, per l’Isaac Peraire, d’ERC. Una persona que busca enllaços cap a altres entitats o persones d’àmbits socials molt diversos.
El va colpir l’exili?
La situació del país és especialment colpidora. I en tots els espais ideològics. Veure la injustícia personificada en el govern a l’exili i veure gent que potser trigarà molts anys a poder tornar a Catalunya per haver organitzat el referèndum i per haver fet una declaració que molta gent vam empènyer a fer... Tots en som responsables. Hi ha una responsabilitat col·lectiva que vull assumir.
Quin espai ideològic ocupa, pròxim als comuns i a la CUP?
No sé per què estava tan marcat ideològicament. No he militat mai enlloc. Soc d’esquerres i em trobo bé a ERC, i m’entendré amb els altres partits d’esquerres.
Buscant majories...
Lleis com la de la pobresa van obtenir una àmplia majoria a la cambra i s’haurien de poder tirar endavant. Amb el fred que fa, no s’hauria de demanar permís a l’Estat espanyol per aplicar una llei que millori la dignitat de les persones.
Com? Collant més les energètiques?
Buscant mecanismes per assegurar que compleixin la normativa. Per damunt de tot hi ha les persones i la seva dignitat.
Quina campanya tan atípica, amb el cap de llista a la presó.
No n’he fet mai cap altra, però tots m’ho diuen. No podem parlar amb el cap de llista per modelar el projecte que representem, per exemple. És molt anòmala, amb candidats a Brussel·les i a la presó. No ens hi podem comunicar… Junqueras no pot explicar el seu programa. Deuen tenir por que s’expliqui i que expliqui el nostre programa i les nostres intencions.
JxCat incorpora també força persones alienes a la política. Com interpreta el desembarcament?
És bo que hi hagi independents. Respon a l’entesa amb el teixit associatiu del país. I connectarà més el Parlament amb la societat que representa.
El país bull.
Sí. La meva companya em deia: “T’has posat de peus a la galleda, i la galleda està bullint!” És un moment excepcional i màgic, fins i tot, és il·lusionador viure’l des de dins el Parlament.
Des de l’activisme es veu el Parlament sovint massa feixuc i poc operatiu.
Sí, però a mesura que des de les entitats socials ens hem anat acostant al Parlament per debatre amb els grups polítics afers concrets, com ara la pobresa energètica, hem anat entenent els seus mecanismes. És bastant més actiu i àgil del que ens pensem. Això sí, com més participativa la democràcia, millor.
Les enquestes situaven ERC en la posició preferent, però els altres s’hi acosten.
Mai he fet gaire cas de les enquestes. Però ens permeten palpar que Ciutadans podria obtenir un bon resultat i això ens posa en alerta. Ara per ara només ERC té possibilitat de governar.
Apel·la al vot útil catalanista?
Sixena és un exemple catastròfic del que pot passar si el bloc dels tres partits del 155 guanya. Una victòria en vots de Cs seria una motxilla a carregar durant quatre anys, encara que no governés. Arrimadas ho utilitzaria tota la legislatura.
Sixena és la punta de l’iceberg?
El més rellevant és la manera com s’ha fet. Sense esperar la resolució dels recursos judicials, sense sentència ferma, de nit... Ros s’ha empassat el 155. L’escola en català pot ser un altre exemple a preservar del que volen emportar-se.
Com se superarà si Catalunya queda dividida en dos blocs?
Catalunya té molta experiència a resoldre conflictes i situacions de polarització des del diàleg. Hem trobat sempre grans consensos, per construir l’escola en català, per exemple. Gent i famílies castellanoparlants van reclamar als carrers l’escola que ara el 155 posa en perill.
El procés està internacionalitzat, però no sé si li fa favor o li va en contra?
Costa molt trobar una part positiva al fet que hi hagi govern a l’exili. La internacionalització és excepcional. Ara bé, els qui hem treballat pel reconeixement i benestar dels refugiats vam descobrir de seguida que Europa s’ha tret la màscara. Molts pobles en volem la reforma i que vagi més enllà de la productivitat i de l’economia. Els compromisos no assolits per a l’ajut dels refugiats són ridículs, un 11% dels 17.000 pactats. Crec en una Europa més social, l’actual només respon als interessos econòmics dels estats.
Què pot fer el Parlament pels refugiats?
La resolució aprovada al Parlament en favor de les vies legals i segures n’és un exemple. Es podria pagar un corredor humanitari i, fins que no tinguem el control del nostre territori, haurem de pressionar al màxim el Ministeri de l’Interior.
Quin govern ho hauria de fer, el legítim, a l’exili, o l’executiu?
Ens cal un govern executiu fort, però coordinat amb el legítim i observant la situació judicial del president Puigdemont i del vicepresident Junqueras. Si no hi ha majoria ni 68 escons sobiranistes, no servirà de res, perquè una altra majoria assumiria aquesta responsabilitat i voldria investir un altre govern legítim.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia