Política

eleccions 21-D

balanç

La CUP manté el seu diputat per Girona, tot i perdre vots

La cap de llista remarca que “el 155 ha perdut” i que la CUP estarà al servei de la majoria republicana d’aquestes eleccions

La formació obté un 35% menys de vots que al 2015 a Girona

Nit de nervis al casal independentista El Forn de Girona, on la CUP de la demarcació de Girona va fer el seguiment del recompte electoral. Des de l’inici es va estar més pendent de si la suma de les forces independentistes arribava a la majoria absoluta que no pas del resultat propi. Tot i això, es va patir, és clar, a mesura que passava la nit i es confirmava el notable descens de la formació a nivell català. També va baixar bastant el seu suport a la demarcació de Girona, però es va aconseguir –amb força marge encara– mantenir el diputat obtingut en les eleccions del setembre del 2015. Tant aquest fet com la majoria absoluta independentista va permetre a la cap de llista de la CUP per Girona, Natàlia Sànchez Dipp, va fer una valoració prou positiva de la nit electoral. Sànchez Dipp, que també és regidora de la CUP a l’Ajuntament de Figueres, va mostrar-se “orgullosa de la militància” i va destacar que “tot i haver baixat en vots, consolidem el diputat de les comarques gironines”. La seva principal valoració, però, va voler que fos a nivell global: “És evident que el 155 ha perdut. Hi ha una majoria republicana i la CUP estarà al servei d’aquesta majoria.”

Un 35% menys de vots

Amb el 99,75% dels vots escrutats a les comarques gironines, la CUP obtenia ahir a la nit 21.525 vots, un 5,32% del total. Aquest percentatge quedava molt lluny –més de tres punts– del 8,58% que va obtenir en les anteriors eleccions catalanes el 2015. Llavors van obtenir 33.117 vots. Així doncs, en nombres absoluts, la CUP va tenir ahir uns 11.500 vots menys que el 27-S. Traduït a percentatge, van votar-la un 35% menys de ciutadans.

Els resultats d’ahir situen la CUP com la cinquena força de la demarcació, rere Junts per Catalunya, ERC, Ciutadans i el PSC, i per davant de Catalunya en Comú-Podem i del PP.

Mirant les dades municipi a municipi, la CUP va aconseguir ser tercera en 63 dels 221 municipis de la demarcació –alguns tan importants com Arbúcies, Sant Gregori, la Cellera de Ter, la Vall d’en Bas, Bordils, Sant Feliu de Pallerols, Santa Pau, Serinyà, Verges i la Vall de Bianya– i segona en tres municipis petits: Beuda, Sales de Llierca i Viladamat.

A Figueres, la ciutat de la cap de llista, la CUP va ser sisena –el PSC i el PP van superar-la–, amb el 4,07% dels vots. Pel que fa a la capital de demarcació, la CUP va ser cinquena –darrere del PSC–, amb el 6,66% dels vots.

Tercers comicis de la CUP

Les d’ahir van ser les terceres eleccions catalanes en què ha participat la CUP, una formació nascuda a l’àmbit local que a l’any 2012 va decidir fer el pas de presentar-se a nivell nacional.

Fa sis anys va obtenir 14.499 vots a les comarques gironines, el 4,2% del total de sufragis, cosa que va fer que el cap de llista d’aleshores, Lluc Salellas, es quedés molt a prop de sortir. Tres anys després, en les ja crucials eleccions per l’independentisme del 27 de setembre del 2015, la CUP va aconseguir finalment el seu primer escó per Girona. Llavors el cap de llista era Benet Salellas –germà de Lluc– i la formació va més que duplicar el nombre de vots respecte al 2012.

Els resultats d’ahir, tot i ser pitjors que els del 2015, sí que són millors que els del 2012.

LES FRASES

És evident que el 155 ha perdut. Hi ha una majoria republicana i la CUP estarà al servei d’aquesta majoria
Estic orgullosa de la militància. Consolidem el diputat gironí, tot i haver baixat en vots
Natàlia Sànchez Dipp
diputada electe de la cup per girona

Diversos discursos i al grup mixt amb el PP

Candidats, regidors i membres destacats de la CUP gironina es van reunir en una sala d’El Forn per viure la nit electoral, mentre que a la zona de bar s’atapeïa la militància. La nit va començar amb nervis ja des d’abans del tancament dels col·legis electorals. Poc després de les vuit del vespre, la cap de llista, Natàlia Sànchez Dipp, va començar a preparar diversos discursos preveient diferents escenaris. El primer que va fer va ser per si perdien el diputat gironí. Un cop va tenir-los acabats tots –ja eren tres quarts de nou– va anar a repassar-los amb els anteriors caps de llista a la demarcació, Lluc i Benet Salellas.

Durant tota la nit, tant Sànchez Dipp com la resta de presents es van mantenir preocupats per la suma independentista i també per la davallada cupaire. També per l’auge de Ciutadans. La candidata lamentava especialment que haguessin guanyat a la seva ciutat, Figueres.

Tot i així, segurament el moment en què es van mostrar més preocupats va ser ja cap a quarts d’onze de la nit, quan, de cop i volta, es van adonar que el descens en nombre de diputats de la CUP –que sempre comentaven afegint-hi que “l’important és la suma independentista”– els suposava anar al grup mixt amb el PP. Va ser el moment més negre de la nit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

croàcia

Els conservadors tornen a guanyar les eleccions, però ho tindran difícil per governar

barcelona
orient mitjà

L’Iran avisa que podria revisar la seva “doctrina nuclear”

barcelona
política

Brussel·les tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid

Israel desplega armament i soldats a la frontera de Gaza

barcelona
política

Referèndum, finançament singular i català, pilars del programa d’ERC

barcelona
alemanya

Detenen dos presumptes espies russos

barcelona

Junts presenta els candidats del Ripollès

ripoll
guerra a gaza

Qatar diu que està revaluant el seu paper com a mediador

barcelona
política

Illa rebutja ser investit amb els vots de Vox

barcelona