Política

ERC aposta per formar ràpid un govern presidit per Puigdemont

Insta Rajoy a acceptar el “mandat democràtic estable” i seure a negociar perquè el president i Junqueras puguin tornar

Reclama un executiu el més transversal possible

ERC treballarà per conformar “el màxim de ràpid possible” un govern que actuï “a favor de la República”, amb Carles Puigdemont de president i Oriol Junqueras de vicepresident, perquè els ciutadans “han decidit que es restitueixi el govern legítim”. Aquesta és l’aposta que va verbalitzar ahir la secretària general, Marta Rovira, després d’una executiva nacional ampliada amb els diputats electes que es va reunir per avaluar el 21-D, en què el partit es va haver de conformar amb el tercer lloc, tot i les expectatives de victòria. “Són uns resultats molt dignes que ens satisfan; el més important no és el resultat d’Esquerra sinó que tenim un mandat per la independència”, valorava Rovira. Un mandat que, recordava, ja es pot considerar del tot “estable” després d’haver estat ratificat quatre vegades per les urnes: el 9-N, el 27-S, l’1-O i el 21-D.

Rovira insistia en l’apel·lació que ja havia fet la vigília a Rajoy en el sentit que “ha d’assumir el mandat si és demòcrata, ha d’acceptar els resultats electorals”, i li reclamava que accedís a asseure’s, ja que “és el moment de la via política, el diàleg i la negociació”. ERC li exigeix que retiri la intervenció financera del govern, que ja “no té sentit” després que la justifiqués per evitar el referèndum de l’1-O, que aixequi l’aplicació del 155 –rehabilitar-ne els “efectes nefastos” serà l’altra gran prioritat– i faci “mans i mànigues” per a l’alliberament dels presos polítics. “Hem d’exigir que es pugui iniciar una via dialogada perquè Puigdemont hauria de poder tornar amb garanties, i Junqueras hauria de poder sortir de la presó”, reblava.

Aquest és l’únic objectiu en què es volen concentrar els republicans, que evitaven suggerir cap alternativa en cas que no fos possible investir Puigdemont, per bé que recordaven que Junqueras –amb qui ahir al migdia encara no havien pogut parlar– sí que podria assumir legalment responsabilitats de govern, malgrat ser ara mateix a la presó. Tot i que ahir es van produir alguns contactes telefònics, les dues llistes entraran aviat en la negociació, que volen que sigui ràpida. I ERC, en resposta a si oferirien entrar-hi a la CUP, ja avançava que creu compatible la idea de restablir el govern legítim amb la de formar un executiu “fort” que tingui la màxima “transversalitat i representativitat”, i sumi “com més sensibilitats millor”. “Volem consensos socials més amplis, i estic segura que trobarem la manera”, deia Rovira, que també vol convidar els comuns a la negociació, i evitava dir si voldran fer valer que, sumant els vots cupaires, l’independentisme majoritari és d’esquerres.

LA FRASE

El govern espanyol ha de reflexionar profundament; les preguntes ara han de ser per a ells
Marta Rovira
secretària general d’esquerra

Primera força a 143 municipis

Amb 32 escons i 930.000 vots, segons els resultats provisionals, que suposen un 21,39% dels vots en espera que s’hi afegeixi el vot per correu la setmana vinent, ERC va assolir dijous el seu sostre electoral des del restabliment de la democràcia, si bé hi havia un cert desencís per no haver pogut guanyar les eleccions, ni tan sols erigir-se com a primera força de l’independentisme, ja que es van quedar a dos escons i 11.000 vots de JxCat. Esquerra, segona a les quatre circumscripcions, va ser primera força a 143 municipis del país, entre els quals destaquen Tortosa i Amposta, a l’Ebre; o Alcarràs i Agramunt, a Ponent. A l’àrea de Barcelona, va guanyar a Castellar del Vallès, Molins de Rei, Cardedeu, Gelida o Corbera.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

La candidatura encapçalada per Albiach es dirà Comuns Sumar

barcelona
guerra a gaza

Desenes de morts per un bombardeig israelià a Síria

barcelona
societat

L’Audiencia Nacional cita les defenses de l’Operació Judes per dilluns de Pasqua

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca amb drons i míssils la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona