Política

JxCat insisteix a investir Puigdemont però no diu com

El grup parlamentari diu que complirà el reglament i que l’última paraula no és dels lletrats, sinó del ple

Artadi defensa que els diputats a l’exili o a la presó han de poder exercir els seus drets polítics

Puigdemont o Puigdemont. Junts per Catalunya va insistir ahir que s’investirà Carles Puigdemont com a president de la Generalitat fent “les coses ben fetes” i “aplicant, com cal, el reglament”. En una roda de premsa a Brussel·les després de la primera reunió del grup parlamentari, la cap de campanya, Elsa Artadi, i el seu portaveu, Eduard Pujol, van dir que no tenen “cap dubte” que el reglament “permet la investidura de qualsevol dels diputats” i que Puigdemont “és elegible com a president”.

En vista de la possibilitat que els lletrats de la cambra opinin que la investidura a distància no és possible, el grup de Puigdemont considera que són el nou president de la cambra, la mesa i, en tot cas, la majoria parlamentària, els que tenen l’última paraula. En qualsevol cas, des de JxCat admeten que encara no saben com investiran Puigdemont des de Brussel·les i que no descarten res, ni una intervenció “telemàtica” ni que sigui un altre diputat el que llegeixi, en nom seu, el discurs. “No ho decidirem avui”, va dir Artadi, tot assegurant que, un cop arribin “al ple d’investidura”, escolliran “entre les diverses opcions”. Tampoc va revelar com participaran en les votacions els consellers a l’exili, tot i que va insistir que la seva voluntat és que cap d’ells, ni tampoc Forn ni Sànchez, hagin de renunciar a l’escó per mantenir la majoria independentista. “Seria una aberració”, va dir Artadi sobre retirar els seus drets polítics als consellers a l’exili.

Com ja van fer durant la campanya electoral, 28 dels 34 candidats a ocupar l’escó al Parlament de Catalunya per JxCat van viatjar entre ahir i abans-d’ahir a la capital belga per celebrar la primera reunió de grup. La trobada va començar a les 11 del matí a l’hotel President Park, el mateix on es va fer el primer acte de campanya de la candidatura. A banda del conseller Joaquim Forn i el número dos de la llista, Jordi Sànchez, que encara són a la presó; els consellers Josep Rull i Jordi Turull i l’exmembre de la mesa del Parlament Lluis Guinó tampoc van poder desplaçar-se fins a Brussel·les, perquè tenen el passaport retirat, i un altre membre es va absentar per motius laborals.

Al migdia els candidats van aturar la reunió per fer-se una fotografia conjunta al parc adjacent. Impacients per captar la primera imatge de l’any de Puigdemont, una trentena de periodistes catalans, espanyols i internacionals, i fins i tot alguns nens belgues que cridaven el nom del president, van seguir amb expectació la seva sortida des de l’hotel.

Artadi va evitar “anticipar-se” a un possible recurs del govern espanyol a la investidura de Puigdemont, i va demanar que es respecti “la democràcia del Parlament de Catalunya”. “Seria xocant per als catalans i per a la resta del món que el Parlament esculli qui serà el president i que després algú a Espanya decideixi que no els agrada. Ho van fer una vegada i esperem que no ho tornin a fer”, va dir.

LES FRASES

No tenim cap dubte que el reglament del Parlament permet la investidura de qualsevol diputat electe
Seria xocant que el Parlament esculli qui serà el president i que després algú a Espanya decideixi que no els agrada
La manera com Carles Puigdemont intervindrà, la decidirem quan arribi el ple d’investidura
Elsa Artadi
cap de campanya de jxcat

Millo, contra el govern de la República

Coincidint amb la visita dels seus companys de llista, el president i cap de llista de JxCat, Carles Puigdemont, va promocionar ahir al matí amb una piulada a Twitter la nova pàgina web del govern de Catalunya a l’exili. No és el primer cop que el president anuncia una nova pàgina web a través de les xarxes socials intentant evitar així el bloqueig que l’Estat espanyol ha fet de la informació institucional que la Generalitat ofereix a través d’internet

De fet, es tracta de la mateixa web impulsada des del novembre sota el nom de Govern Legítim, que ara ha passat a dir-se Govern de la República. A la pàgina es poden llegir les darreres informacions sobre l’activitat a Brussel·les de Puigdemont i els consellers que són amb ell, i els ciutadans tenen accés a un correu electrònic per posar-se en contacte amb el govern.

La nova pàgina no ha agradat gens a les autoritats espanyoles. El delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, ja va advertir ahir que el portal és un “despropòsit” i que el denunciaran a la fiscalia perquè impulsi mesures que acabin amb el seu tancament. En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, Millo va advertir que amb el web es vol “intentar mantenir viva una ficció, que a ulls de tothom no deixa de ser un esperpent, que ataca directament la imatge i la dignitat de les institucions de l’autogovern de Catalunya”. En espera del que resolguin les autoritats judicials, el delegat del govern espanyol a Catalunya va assegurar que “és de preveure que, com ha passat amb altres webs, aquesta també serà desactivada”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona