Política

Trump amenaça els palestins

Condiciona l’ajuda econòmica dels EUA al retorn d’Abbas a les negociacions de pau amb Israel

El president republicà defensarà avui al Fòrum de Davos la seva polèmica agenda proteccionista

Donald Trump va arribar ahir a Davos enmig d’una gran expectació pel discurs que pronunciarà aquesta tarda al Fòrum Econòmic Mundial, que es clausura avui en aquesta localitat dels Alps suïssos. És el primer president nord-americà en actiu –després de Bill Clinton– que participa en aquesta cita anual de les elits mundials, durant la qual té previst fer una defensa de la seva doctrina de l’America First.

Ahir, però, ja va escalfar la seva intervenció amenaçant de tallar l’ajuda nord-americana als palestins si no tornen a les negociacions de pau. L’amenaça arriba després que el president dels EUA desfermés una autèntica onada d’indignació al món àrab en reconèixer, el desembre passat, Jerusalem com a capital d’Israel.

“[Els palestins] ens van faltar al respecte la setmana passada quan es van negar a rebre el nostre excel·lent vicepresident”, Mike Pence, durant una visita a la regió, va retreure Trump després d’una trobada amb el primer ministre d’Israel, Benjamin Netanyahu, al Fòrum de Davos. “Els hem donat centenars de milions” i “aquests diners no els hi tornarem a donar si no s’asseuen i negocien la pau” amb els israelians, hi va afegir. Les converses estan en punt mort des del 2014. La resposta no va tardar a arribar: “Negar-se a reunir-se amb el teu opressor no és una falta de respecte; és respectar-se a un mateix”, va replicar a l’agència AFP Hanan Ashrawi, alta dirigent de l’Organització per a l’Alliberament de Palestina (OAP). També el portaveu de la presidència palestina, Nabil Abu Rudeina, va rebutjar tota negociació sota la mediació dels EUA: “L’administració nord-americana segueix excloent-se de la taula de negociacions si no rectifica la seva decisió de reconèixer Jerusalem com a capital d’Israel”, va advertir.

A Netanyahu, Trump li va dir que el reconeixement de Jerusalem com a capital d’Israel tindria un cost: “Guanyes en un aspecte i hauràs de cedir en d’altres més endavant en la negociació.”

Els dirigents palestins van decidir boicotejar el vicepresident Pence, que va efectuar una ràpida gira per Egipte, Jordània i Israel del 20 al 23 de gener. Excepcionalment el número dos dels EUA va tornar dimarts passat sense haver-se entrevistat amb cap representant palestí.

Visita al Regne Unit

“La qüestió més difícil de les discussions era Jerusalem. Hem retirat Jerusalem [de les converses], així que no ho hem de discutir més”, va reiterar Trump ahir a Davos. “Tenim una proposta de pau. És una excel·lent proposta per als palestins [...] veurem què passa”, hi va afegir. Els israelians “volen la pau i jo espero que els palestins també. Si ho volen, tothom quedarà satisfet al final”, va concloure.

Trump va aprofitar l’estada a Davos per reunir-se també amb la primera ministra britànica, Theresa May, que va confirmar que el president nord-americà visitarà el Regne Unit durant aquest 2018. “Sintonitzem a tots els nivells”, va assegurar Trump després de la trobada amb May. La “relació especial” entre Washington i Londres es va veure afectada per un seguit de desavinences des de l’arribada al poder del magnat nord-americà. El 12 de gener Trump va anul·lar la visita que tenia programada a Londres per inaugurar la nova ambaixada dels EUA. En aquella ocasió, va justificar la decisió criticant l’emplaçament de l’edifici, però els observadors hi van veure una excusa per evitar una rebuda hostil per part de manifestants.

El novembre, els dos líders ja s’havien enganxat després que May critiqués que Trump hagués repiulat a Twitter uns vídeos antimusulmans penjats per un dirigent d’un partit britànic d’extrema dreta. La premier va qualificar aquell gest d’“error”. Abans d’aquestes tensions inhabituals, May havia convidat Trump a una visita d’estat al Regne Unit. L’oferta de May, però, va ser molt criticada al seu país, on es va considerar precipitada. Una visita d’estat implica nombrosos honors, com ara ser rebut per la reina Elisabet al palau de Buckingham. Prop d’1,9 milions de persones van firmar una petició reclamant que es limités aquesta invitació a una simple visita.

LES FRASES

Els palestins ens van faltar al respecte en negar-se a rebre el nostre excel·lent vicepresident
Donald Trump
PRESIDENT DELS ESTATS UNITS
Negar-se a reunir-se amb l’opressor no és una falta de respecte; és respectar-se a un mateix
Hanan Ashrawi
DIRIGENT DE L’ORGANITZACIÓ PER A L’ALLIBERAMENT DE PALESTINA (OAP)

A punt per declarar pel ‘Rusiagate’

Redacció

Mentre Trump viatjava a Europa, als EUA ressonaven encara les paraules del president anunciant la seva disposició a entrevistar-se “sota jurament” amb el fiscal especial Robert Mueller, que lidera les investigacions sobre la possible ingerència russa en les eleccions presidencials de 2016, cas conegut com el Rusiagate. “Estic desitjant que arribi [aquest dia]. Ho faria sota jurament. M’encantaria fer-ho com més aviat millor”, va assegurar als periodistes de la Casa Blanca. Trump va dir també que espera parlar amb Mueller en les properes dues o tres setmanes, però va advertir que els detalls els estan resolent encara els advocats. En els darrers dies han augmentat molt els rumors sobre una possible entrevista de Mueller a Trump, mentre l’equip del fiscal especial està estrenyent el setge en interrogar persones pròximes al cercle del president republicà i, fins i tot, membres del seu propi gabinet, com ara el fiscal general, Jeff Sessions, la setmana passada.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia