Política

La CUP lamenta la pressa per convocar però s’obre a reconsiderar el vot abans

Ja té sobre la taula un document amb un programa més detallat i canvis en el procés constituent

Activarà un nou consell polític si hi veu prou avenços

La fixació de la data de dilluns vinent per al ple d’investidura de Jordi Sànchez fa “molt difícil” reconduir abans les negociacions per canviar a un sí l’abstenció anunciada per la CUP després del consell polític de dissabte passat. Així ho va lamentar ahir la diputada Maria Sirvent, que es mostrava “sobtada” perquè es convoqui la sessió sense estar garantida la investidura, però que, això sí, va deixar una porta oberta a tornar a activar els processos assemblearis interns que haurien de fer possible la reconsideració del vot abans del ple –fos dilluns, quan haurien de votar els quatre diputats a favor, o dimecres, quan n’hi hauria prou amb dos– sempre que els presentessin una proposta que “no sigui de gestió de l’autonomisme” i que avanci de manera valenta”, condicions que considera que no complia la que van valorar dissabte. Aquella “proposta marc” consistia tot just en la creació d’un espai lliure a Brussel·les, la recuperació del govern autonòmic i l’activació d’un procés constituent, “sense més concreció”.

Sirvent lamentava ahir que no se’ls presentés cap proposta programàtica, ni que tan sols rebessin resposta a les que havien fet ells, en les quals, doncs, no hi ha acord amb JxCat i ERC. Entre d’altres, ahir citava polítiques d’accés a l’habitatge, un sistema sanitari 100% públic, que no vagin fons públics a l’escola privada, la “democratització” del consell de govern dels mitjans, un “compromís clar” amb la internacionalització del conflicte i també un procés constituent “real, arrelat al territori, transversal i vinculant”.

És clar que just després d’explicar això als mitjans al Parlament, la mateixa Sirvent i els exdiputats Joan Garriga i Albert Botran rebien de mans d’una delegació de JxCat, en una reunió d’amb prou feines de mitja hora, un nou document que ara hauran de valorar si incorpora prou avenços perquè es replantegi el vot. “En funció de les circumstàncies valorarem si cal convocar un nou consell polític”, havia admès Sirvent.

De fet, també ERC havia de donar el vistiplau al document, i per això després es van reunir hora i mitja més Elsa Artadi i Albert Batet, per un cantó, i Pere Aragonès, per l’altre, per tancar també els detalls d’un preacord que podrien signar i donar a conèixer avui mateix. En tot cas, altres fonts dels dos partits veien marge per negociar amb la CUP, ja que indiquen que la nova proposta sí que entraria a detallar molt més les qüestions programàtiques en la línia que exigia la CUP, i inclouria concessions en el procés constituent. A més, confien que, si el jutge acaba deixant sortir Sànchez, els cupaires no poden negar-se a fer president un pres polític del procés. En aquest sentit, de fet, apuntaven que la convocatòria dilluns no és tant per pressionar la CUP -ahir Sirvent admetia que no s’hi senten pas- sinó en previsió que hi torni a haver batibull judicial i la data es pugui tornar a allargar. El que sí que ahir avançava ERC en presentar la vaga feminista de demà és que el nou govern serà paritari, fins en els alts càrrecs de les conselleries.

Demanen als diputats que dejunin

Els participants, des de dilluns al santuari de Montserrat, en l’acció de dejuni que organitza l’ANC per exigir la llibertat dels presos polítics i exiliats han demanat que els 70 diputats independentistes s’afegeixin a l’acció fins que no s’entenguin. “Fins que no arribin a un acord per governar, que no mengin”, van proposar en un col·loqui. Fins divendres 16 hi dejunaran una trentena d’activistes per relleus.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

No i no

Banyoles
LA CRÒNICA

Memòria democràtica a Castell i Platja d’Aro

País basc

La campanya clou amb el PNB i EH Bildu disputant l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA