Política

La fuita d’aigua de Vandellòs II té l’origen en una vàlvula de ventilació

Ara se soldarà el degoter i es faran treballs complementaris als generadors de vapor i en altres soldadures del recinte de contenció de la planta, que porta una setmana aturada

L’operador de la central nuclear assegura que les condicions són segures i que la incidència no ha repercutit en les persones o el medi ambient

L’origen de la fuita d’aigua que des del passat divendres manté aturada la central nuclear Vandellòs II està en una vàlvula de venteig o de ventilació de la barrera de pressió, al recinte de contenció de la planta.

Un cop localitzada la fuita, durant els pròxims dies es realitzarà la intervenció necessària per reparar la soldadura de la vàlvula afectada. A més, s’ampliarà el programa de treballs per fer una intervenció a la línia de drenatge dels generadors de vapor i una inspecció de les soldadures similars del recinte.

L’Associació Nuclear Ascó-Vandellòs (ANAV) afirma que la central està en “condicions segures” i que la incidència no ha tingut repercussió per a les persones i medi ambient. El Consell de Seguretat Nuclear el va qualificar de nivell 0 a l’escala INES.

La central havia registrat durant les últimes setmanes, i d’acord als procediments establerts, un petit augment del volum d’aigua recollit en els embornals de l’interior de l’edifici de contenció.

En tot moment, aquest volum s’ha mantingut en valors unes trenta vegades inferiors als que estableixen en les Especificacions Tècniques de Funcionament (ETF) de la central.

En el marc d’aquestes tasques de seguiment, el matí del divendres 2 de març l’equip que seguia la incidència va identificar, per mitjà d’una inspecció robotitzada, la zona d’origen del degoteig.

Davant la impossibilitat de determinar si la procedència era o no un component de la barrera de pressió, es va decidir iniciar l’aturada de la central per accedir i establir les actuacions corresponents.

En aquesta segona inspecció es va confirmar l’existència d’un degoteig d’aigua en la soldadura d’una vàlvula de venteig, per la qual cosa i, d’acord amb allò establert en les ETF, es va determinar portar la planta a parada freda i preparar el programa d’intervenció.

El passat dia 5, Ecologistes en Acció va denunciar que la central havia operat almenys durant dues setmanes “de forma perillosa” i no va parar immediatament, tal com marquen les ETF, en detectar una fuita d’aigua “contaminada”.

Segons la federació ecologista, la fuita d’aigua procedeix de la barrera de pressió del circuit primari, situat dins del recinte de contenció. L’entitat acusa el CSN d’un “excés de permissivitat” cap als titulars de les centrals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ exigeix a Israel que deixi d'impedir l'accés d'ajuda humanitària

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs