Política

ETA fa autocrítica

Admet el “dany causat” i parla de “reconciliació”

El govern espanyol proclama la “derrota total” de l’organització i nega “contrapartides”

Critiquen que només es demani perdó a una part de les víctimes

Els bisbes bascos també demanen perdó per les “complicitats”

Quinze dies abans del previst anunci de la seva dissolució, ETA va fer públic ahir un comunicat en què fa autocrítica de la seva activitat armada, reconeix el “dany causat” i demana perdó a les víctimes que no van tenir “cap participació directa en el conflicte”, una distinció que va provocar indignació i repulsa entre els familiars dels damnificats.

En el text, publicat pels diaris bascos Gara i Berria, l’organització terrorista, que va declarar la fi de la seva activitat armada el 2011, admet que les cinc dècades de conflicte han causat un “sofriment desmesurat”. “ETA reconeix la responsabilitat directa que ha adquirit en aquest dolor i desitja manifestar que res de tot això no hauria d’haver passat o que no s’hauria hagut de prolongar tant en el temps, perquè aquest conflicte polític i històric ja fa temps que hauria d’haver tingut una solució democràtica justa”.

L’organització basca manifesta el seu “respecte” pels morts, els ferits i les víctimes que ha causat –“ens sap greu de veritat”, afirma–, i hi afegeix: “A conseqüència d’errors o de decisions equivocades, ETA ha provocat també víctimes que no tenien cap participació directa en el conflicte, tant a Euskal Herria com a fora. A aquestes persones i als seus familiars els demanem perdó.” L’organització acaba demanant un gest semblant a “tothom” i afirma que la “tasca” que toca emprendre ara és la de la “reconciliació”.

No a acostar presos

En la conferència de premsa posterior al Consell de Ministres, el portaveu del govern espanyol, Íñigo Méndez de Vigo, va reiterar que l’executiu es manté al costat de les víctimes del terrorisme –on ha estat “sempre”– i va prometre que ETA no obtindrà “mai” cap contrapartida a la seva dissolució, a la seva “derrota total”. Vigo no es va voler pronunciar sobre un possible canvi de la política penitenciària quan ETA es dissolgui i va garantir que el “relat” final d’aquestes dècades de violència “no serà el d’ETA”, sinó “el de tots els demòcrates que la van vèncer amb l’ajuda dels cossos i les forces de seguretat de l’Estat i dels jutges i amb l’ajuda internacional”.

En termes semblants es va expressar la presidenta de la Fundació Víctimes del Terrorisme (FVT), Mari Mar Blanco, que espera que “no hi hagi cap mena de contrapartida ni política ni social” com ara l’acostament dels presos al País Basc o “la impunitat que pretén la banda terrorista”. La portaveu de la FVT, germana del regidor del PP d’Ermua (Biscaia) Miguel Ángel Blanco, segrestat i assassinat per ETA, va qualificar de “terriblement vergonyosa i immoral aquesta diferència” que es fa en el comunicat “entre els que sí que tenien responsabilitat i els que no”. En aquesta línia, el lehendakari, Íñigo Urkullu, va instar l’organització basca a tenir “la mateixa consideració” per a totes les víctimes durant la proclamació del seu final definitiu i unilateral, prevista per al primer cap de setmana de maig. “Em reservo per quan proclami el seu final definitiu fer una valoració sospesada davant la societat basca”, hi va afegir Urkullu. El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, va qualificar el comunicat de “gran pas cap a la pau definitiva” i el líder de Ciutadans, Albert Rivera, va advertir que “el sol perdó” que pot tenir ETA és “dissoldre’s, lliurar-se” i ser conscient que no hi va haver “cap guerra ni cap conflicte” al País Basc, sinó persones “innocents” assassinades per una banda terrorista. A l’altre extrem, l’esquerra abertzale va lloar el comunicat difós ahir per ETA, que el va presentar com “una contribució definitiva a la pau, la convivència i la reconciliació” del poble basc. El coordinador general d’EH Bildu, Arnaldo Otegi, va assegurar que el comunicat significa per al País Basc “un fet històric sense precedents en la història recent”. En un gest que va causar certa sorpresa, els bisbes del País Basc, Navarra i Baiona també van demanar “sincerament perdó” per les “complicitats, ambigüitats i omissions” que s’han donat dins l’Església durant els anys de terrorisme d’ETA.

Pel seu cantó, el portaveu dels bisbes espanyols, José María Gil Tamayo, va avisar del camí que queda per fer: “Volem que aquesta dissolució contribueixi a la gran tasca que queda, la de la reconciliació, que és la feina més difícil, més costosa, que requereix més temps i que exigeix més generositat.” Finalment, el portaveu de la Comissió Europea Margaritis Schinas va advertir que “a la UE no hi ha lloc per al terrorisme [...] només per a la pau i l’estat de dret”.

REACCIONS AL COMUNICAT DE L’ORGANITZACIÓ ARMADA

Espero que no hi hagi contrapartides socials ni polítiques; no els devem res i res no els donarem
Mari Mar Blanco
PRESIDENTA DE LA Fundació VíctimEs del TerrorismE (FVT)

LES DATES

El comunicat certifica la derrota total d’ETA: política, social, econòmica, internacional
Íñigo Méndez de Vigo
PORTAVEU DEL GOVERN ESPANYOL
20.10.2011
ETA
anuncia el cessament definitiu de l’activitat armada i insta a un diàleg amb els estats espanyol i francès.
Demano a ETA que tingui la mateixa consideració per a totes les víctimes
Íñigo Urkullu
LEHENDAKARI
[La nota significa] una contribució definitiva a la pau, la convivència i la reconciliació del poble basc
Arnaldo Otegi
coordinador general d’EH Bildu
Demanem sincerament perdó per les complicitats, ambigüitats i omissions [durant els anys d’ETA]
Bisbes bascos i navarresos
[El comunicat d’ETA significa] un gran pas per a la pau definitiva
Pedro Sánchez
SECRETARI GENERAL DEL PSOE
El sol perdó [que pot tenir ETA] és dissoldre’s i lliurar-se
Albert Rivera
PRESIDENT DE CIUTADANS
Que es dissolguin i col·laborin amb la justícia per aclarir els més de 300 atemptats sense resoldre
José Vargas
president Associació Catalana de Víctimes d’org. terroristes
A la UE no hi ha lloc per al terrorisme [...] Només hi ha lloc per a la pau i l’estat de dret
Margaritis Schinas
PORTAVEU DE LA COMISSIÓ EUROPEA
5/6.05.2018
ETA
té previst anunciar la seva dissolució en un acte que tindrà lloc al País Basc francès.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

Aproven una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES